Google Gemini Advanced ili ChatGPT Plus: Koji AI asistent je pravi za vas?

Pametno birajte svog AI asistenta, oba nude napredne mogućnosti ali su namenjeni različitim potrebama.

Vreme Čitanja: 2 min

gemini-ili-chatgpt-1004-fi

Ilustracija: DALL-E3

Google-ov AI asistent zasnovan na generativnoj veštačkoj inteligenciji, koji se ranije zvao Bard, sada se naziva Gemini i dostupan je besplatno. Međutim, da bi se otključao puni potencijal najnovijeg alata generativne veštačke inteligencije, potrebno je pretplatiti se na Gemini Advanced, slično kao za ChatGPT Plus. Sa cenom od 20 dolara mesečno, Gemini Advanced košta slično kao ChatGPT Plus. Ipak, ove dve usluge su namenjene nešto različitim ciljnim grupama.

Evo kako se Google-ov Gemini Advanced meri sa OpenAI-ovim ChatGPT Plus:

Sličan set sposobnosti generativne veštačke inteligencije

Baš kao što ChatGPT omogućava pristup najnovijem modelu – GPT-4 Turbo – Gemini Advanced omogućava korisnicima pristup modelu Gemini Ultra 1.0, koji je bolji u rezonovanju, praćenju uputstava, programiranju i saradnji. Gemini je takođe sposoban za generisanje slika pomoću jednostavnog tekstualnog upita, slično kao ChatGPT.

Pristupačnost na pametnim telefonima

I Gemini Advanced i ChatGPT Plus mogu se koristiti na Android ili iOS uređajima preuzimanjem njihovih odgovarajućih aplikacija, koje su dostupne besplatno. Međutim, zahvaljujući integraciji sa Asistentom, Gemini Advanced može takođe da obavlja određene zadatke koji su tipično povezani sa glasovnim asistentima. To uključuje postavljanje alarma, slanje tekstualnih poruka, pozivanje nekoga ili pokretanje kamere glasovnim naredbama.

Analiza slika pomoću veštačke inteligencije

Možete koristiti i Gemini za fotografisanje objekta i analizu pomoću veštačke inteligencije, koja može pružiti više konteksta o objektu. Ova funkcija je slična nedavno najavljenoj Google-ovoj funkciji „circle to search“. Međutim, u ovom slučaju, rezultati koje pruža Gemini neće biti ograničeni samo na prikazivanje sličnih lista proizvoda – oni takođe mogu pomoći da se dobije više informacija o objektu. Ove funkcije su dostupne ne samo pretplatnicima na Gemini Advanced, već i korisnicima besplatne verzije Gemini.

Prednosti Google One

Gemini Advanced takođe nudi prednosti Google One, koje uključuju do 2 TB cloud skladišta, Gemini u Docs i Gmail-u, te poboljšane mogućnosti Google Meet-a, kao što su duži grupni video pozivi i poboljšani kvalitet videa. Dok se Google One plan sa 2TB skladišta može kupiti za 650 rupija mesečno, kompanija uključuje sve te prednosti u pretplatu na Gemini Advanced.

ChatGPT Plus nudi GPT Store

Jedna od najvećih prednosti ChatGPT Plus-a u odnosu na Gemini Advanced je GPT Store, koji nudi prilagođene modele pokretane ChatGPT-om, dizajnirane da obavljaju specifične zadatke. Prilagođene verzije pružaju bolje performanse sa većom tačnošću, jer su ti modeli obučeni sa specifičnim podacima.

Za koji biste trebali da se odlučite?

Ako ste već pretplatnik na Google One, tada pretplata na Gemini Advanced ima mnogo smisla, posebno sa uključenim funkcijama Asistenta i prednostima Google One. Međutim, ako tražite isključivo generativni AI model, prvenstveno za pristup različitim GPT-ovima i najnovijim inovacijama u oblasti generativne veštačke inteligencije, tada bi pretplata na ChatGPT Plus mogla biti bolja opcija.

Prijavi se na novosti.