Osmi Forum Naprednih Tehnologija u Nišu prikazuje inovacioni ekosistem: Podsticaj prelasku Srbije na ekonomiju znanja

Niš je i ove godine bio mesto susreta svih aktera inovacionog ekosistema. Povod okupljanja bio je 8. Forum naprednih tehnologija, dvodnevna konferencija koja se održava u Naučno-tehnološkom parku Niš, sa ciljem da se grad Niš pozicionira kao vodeći centar za razvoj i inovacije.

Vreme Čitanja: < 1 min

forum-tehnologije-1559-fi

Izvor: Srbija Inovira

Pokretači promena: Osnaživanje ekonomske budućnosti Srbije

Na ovogodišnjem Forumu, učešće je uzeo i projekat Srbija Inovira, koji je kao domaćin panel diskusije na temu Pokretači promena: Osnaživanje ekonomske budućnosti Srbije predstavio potencijale domaćeg inovacionog ekosistema i istakao da donatorska podrška može imati presudan uticaj u procesu transformacije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Profesor Vladan Ivanović sa Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu je na samom početku panel diskusije istakao značaj ulaganja u tehnološki sektor u Srbiji, posebno naglašavajući njegov potencijal za ekonomski razvoj, navodi se u saopštenju projekta Srbija Inovira.

Koliki se potencijal krije u ekonomiji zasnovanoj na znanju i kako ta tranzicija može biti važna za Srbiju, prepoznala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). O ovome je detaljnije govorio Aleksandar Đureinović, koji je i predstavio inicijative koje, u saradnji sa lokalnim partnerima, USAID proteklih godina sprovodi sa misijom osnaživanja talenata u Srbiji.

Pored njega, Aleksandar Pavlović, podelio je iskustva projekta Velika mala privreda koji finansira USAID, u podršci poljoprivredi i prehrambenoj industriji uvođenjem digitalnih alata u svoj rad kako bi se rešavali sve aktuelniji izazovi klimatskih promena, ali i novih načina investiranja.

Nikola Stojanović sa Elektronskog fakulteta u Nišu predstavio je napore obrazovnih institucija da studentima obezbede učenje i rad na najsavremenijoj opremi i tako im pomognu da tržištu rada pristupe sa svim neophodnim znanjima i veštinama, naglašavajući značaj donatorske podrške upravo u sprovođenju ovakvih inicijativa.

Aleksandra Popović je ispred projekta Srbija Inovira zaključila diskusiju naglašavajući važnost donatorske podrške za naš inovacioni ekosistem i istakla kako je podsticanje partnerstava i saradnje od ključnog značaja za tranziciju ka ekonomiji znanja, osiguravajući konkurentnu prednost na globalnom tržištu.

Prijavi se na novosti.