ChatGPT zna zašto je Srbija ispala sa EURO 2024. u Nemačkoj

EURO 2024. koji se održava u Nemačkoj, završio se prerano za fudalsku reprezentaciju Srbije. Očekivanja su bila velika, ali na kraju, Srbija nije uspela da prođe grupnu fazu. Šta je dovelo do ovog ishoda? U ovom tekstu analiziramo uzroke ispadanja Srbije, koristeći prognoze i analize ChatGPT-a. Jedan od ključnih problema, piše ChatGPT, a koji se često pominje, jeste nedostatak požrtvovanosti kod igrača, i slabih partija Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića.

Vreme Čitanja: 2 min

srbija-euro-1638-fi

Ilustracija: DALL-E3

Šta Chat GPT misli o taktici i formaciji reprezentacije Srbije?

Veštačka inteligencija ChatGPT kaže da je Srbija utakmice započinjala formacijom 5-4-1, koja se pokazala defanzivno stabilnom ali ofanzivno neefikasnom.

“U prvom meču protiv Engleske, Srbija je pretrpela poraz od 1:0. Tokom drugog poluvremena, selektor Dragan Stojković Piksi odlučio je da pređe na formaciju 5-3-2, što je donelo više pritiska na protivničku polovinu, ali i dalje bez konkretnih rezultata. Analitičari UEFA, kao i bivši trener Rafael Benitez, ističu da je Srbija poboljšala presing, ali nije uspela da iskoristi svoje prilike na pravi način”, odgovara ChatGPT 4.o kompanije OpenAI.

gpt-prognoza-1638-ps1

Screenshot: ChatGPT

Nedostatak motivacije i požrtvovanosti

Jedan od ključnih problema, objašnjava ChatGPT, a koji se često pominje, jeste nedostatak požrtvovanosti kod igrača.

Iako su pojedinci poput Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića pokazali borbenost, celokupni tim delovao je bez dovoljno entuzijazma i energije. Selektor Stojković je tokom konferencija za štampu delovao optimistično, što može biti pokušaj da se održi moral tima, ali mnogi su to videli kao neprepoznavanje stvarnih problema na terenu.

Dalje, ChatGPT navodi da je u meču protiv Slovenije Srbija uspela da postigne gol, ali da je nedostatak konzistentnosti u odbrani doveo do toga da ne osvoje dovoljno bodova za prolazak dalje.

Tim je, kako kaže,  pokazivao momente briljantnosti, ali su greške i nedostatak fokusa često rezultirali primljenim golovima. Igrači kao što su Strahinja Pavlović i Predrag Rajković bili su istaknuti u određenim segmentima, ali to nije bilo dovoljno da se osigura stabilnost tima.

gpt-prognoza-ps2

Screenshot: ChatGPT

Loši potezi selektora Stojkovića

ChatGPT navodi nekoliko razloga koji su uticali da selektor Stojković načini kjučne greške tokom EURO 2024 koje su doprinele neuspehu reprezentacije Srbije:

  1. Nedostatak prilagođavanja tokom mečeva: Iako je pokazao sposobnost prilagođavanja taktike, u mnogim trenucima nije pravovremeno reagovao na promene u igri protivnika. Njegove taktičke promene često su bile zakašnjele, što je omogućavalo protivnicima da se prilagode i neutralizuju strategije Srbije.
  • Nedovoljno efikasna ofanziva: Iako su ključni igrači poput Dušana Vlahovića i Dušana Tadića bili korišćeni u centralnijim pozicijama, tim je često imao problem sa završnicom i stvaranjem konkretnih gol-šansi. Nedostatak efikasnosti u napadu bio je očigledan, što je rezultiralo slabim golgeterskim učinkom.
  • Oslanjanje na defanzivnu formaciju: Početna formacija 5-4-1 bila je previše defanzivna i nije omogućavala dovoljno fleksibilnosti u napadu. Ova formacija je često ostavljala igrače izolovanim i nije pružala dovoljno podrške napadačima.
  • Motivacija i timska dinamika: Postojao je očigledan nedostatak motivacije među igračima, što može biti rezultat neadekvatne komunikacije i podrške od strane selektora. Njegov optimističan stav na konferencijama za štampu mogao je biti pogrešno protumačen kao neprepoznavanje ozbiljnosti situacije.

Sumiranje utisaka sa EURO 2024. pomoću veštačke inteligencije

Ispadanje Srbije sa EURO 2024 rezultat je kombinacije više faktora: taktičkih grešaka, nedostatka motivacije, i konzistentnosti u igri. Iako je selektor Stojković pokušavao da pronađe dobitnu formulu, problemi su se pokazali prevelikim da bi se prevazišli u kratkom vremenskom periodu. Za buduća takmičenja, ključne lekcije uključuju potrebu za boljom pripremom, jasnijom taktikom, i većom požrtvovanošću svih igrača na terenu, navodi ChatGPT – alat na bazi veštačke inteligencije.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.