AMD predstavio AI čip, čime je postao glavni konkurent kompaniji Nvidia

Američka kompanija AMD (Advanced Micro Devices) je ušla u trku sa kompanijom Nvidia, koja trenutno dominira unosnim tržištem za AI čipove, na kom ima oko 80 odsto udela. Juče su u Tajpeju predstavljeni novi AI čipovi, za koje se veruje da će se tokom jula meseca naći na tržištu. To znači da će firme Intel i Nvidia uskoro dobiti novu konkurenciju.

Vreme Čitanja: < 1 min

ibm-ai-chip-660-fi

Illustration: Lenka T.

AMD je predstavio nadolazeću seriju čipova pod nazivom MI350, za koju se očekuje da će biti dostupna 2025. godine i koja će biti bazirana na novoj arhitekturi čipa.

U poređenju sa trenutno dostupnom MI300 serijom AI čipova, AMD je rekao da očekuje da će MI350 raditi 35 puta bolje u zaključivanju – procesu izračunavanja generativnih AI odgovora.

Od prošle godine, Nvidia je jasno stavila do znanja investitorima da planira skratiti ciklus izdavanja na godišnjem nivou, a sada je AMD sledio njihov primer.

Pored toga, AMD je otkrio MI400 seriju, koja će stići 2026. godine i biće zasnovana na arhitekturi pod nazivom “Next”.

Izvršni direktor Nvidie Jensen Huang rekao je da će kompanija sljedeća generacija AI čip platforme pod nazivom Rubin, koja će biti predstavljena 2026. godine, uključivati ​​GPU, CPU i mrežne čipove.

Investitori, koji su uložili milijarde dolara u trgovinu motika i lopata na Wall Streetu, tražili su dugoročna ažuriranja od kompanija za proizvodnju čipova kako bi procenile dugovečnost rastućeg opšteg rasta, koji do sada nije pokazao znakove usporavanja, prenosi Reuters.

“Mi smo na početku neverovatno uzbudljive ere za industriju pošto AI transformiše praktično svaki posao, poboljšava kvalitet našeg života i preoblikuje svaki deo računarskog tržišta”, izjavila je izvršna direktorka firme AMD Liza Su.

Ona je tokom izlaganja predstavila novu seriju Rajzen čipova Ryzen AI 300 koja će verovatno biti direktna konkurencija za nadolazeći Intelov čip Lunar lejk i čip Snepdregon Iks (Snapdragon X) firme Kvalkom.

Novi čipovi AMD-a će pokretati Majkrosoftove laptop računare sa ugrađenim AI asistentom Kopajlot (Copilot).

Liza Su je takođe predstavila novu seriju čipova Ryzen 9000 za desktop računare i tom prilikom istakla da je reč o “najbržim računarskim procesorima za potrošače na svetu”.

Očekuje se da će obe serije čipova u julu biti puštene u prodaju.

Prijavi se na novosti.