ENG

Revolucija u informisanju: Virtuelni sajam obrazovanja i praksi “Na koji ćeš faks?”

Zamislite da možete da obiđete fakultete i kompanije iz čitavog regiona, razgovarate sa predstavnicima, i saznate sve što vas zanima o studijama i karijeri, a da pri tom ne napustite udobnost svog doma. Zvuči neverovatno? Virtuelni sajam obrazovanja “Na koji ćeš faks?” koristi najsavremeniju tehnologiju kako bi omogućio jedinstveno iskustvo informisanja i odlučivanja o budućnosti obrazovanja i karijere.

Vreme Čitanja: 2 min

sajam-obrazovanja-1438-fi

Ilustracija: DALL-E3

U toku je četvrti ciklus regionalnog virtuelnog sajma koji će trajati do 30.06. Ova inovativna platforma omogućava mladima iz Srbije i 5 zemalja regiona, da se informišu o nastavku obrazovanja i karijere na potpuno nov i interaktivan način.

Pristup sajmu je omogućen svima putem linka sa računara ili mobilnog uređaja. Registracija nije potrebna, a ulaz je besplatan, što ga čini izuzetno pristupačnim i lako dostupnim. Virtuelni sajam obrazovanja okuplja preko 400 fakulteta i kompanija iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i zemalja Evropske Unije.

Na jednom mestu, mladi i njihovi roditelji mogu da se informišu o mogućnostima upisa na osnovne, master i doktorske studije, kao i o opcijama zaposlenja i prakse tokom ili nakon završetka studija, saopštio je Friendly HR.

Kako je sajam nastao?

Sajam je nastao kao odgovor na epidemiološku situaciju sa koronavirusom, kada mladi nisu imali mogućnost da posete sajmove obrazovanja uživo. Tada smo odlučili da kreiramo prvi virtuelni sajam koji će biti dostupan svima bez obzira na mesto stanovanja. Na prvom sajmu bili su predstavljeni fakulteti iz Srbije, dok smo naredne godine uključili fakultete iz ostalih zemalja regiona. Tokom trajanja sajma, pokazalo se da se mladi do 10 puta više zadržavaju na virtuelnim štandovima, nego na sajmovima uživo.

Inovativna tehnologija za bolju budućnost

Sajam je pionirski projekat koji koristi tehnologiju za unapređenje obrazovanja. Platforma je kreirana u metaversu, omogućavajući posetiocima da se kreću kroz virtuelni prostor kao da Nakojicesfaks, Instagram, TikTok, Facebook su na sajmu uživo. Posetioci mogu obilaziti štandove fakulteta, direktno komuniciraju sa predstavnicima i učestvuju u brojnim aktivnostima.

Edukacija i karijera na jednom mestu

Tokom sajma, predstavljeni su studijski programi fakulteta, organizovani tematski događaji poput Dana ekonomije, medicine, IT-ja i drugih, panel diskusije, okrugli stolovi i radionice. Mladi imaju priliku da saznaju sve relevantne informacije za svoj dalji akademski i karijerni razvoj, direktno od fakulteta, kompanija, uspešnih alumnija, sadašnjih studenata i influensera.

Prema rečima organizatora, “Cilj naše platforme je kreiranje online prostora gde će mladi moći da imaju sve informacije na jednom mestu, da podstaknemo veću mobilnost među mladima na Balkanu i da se prilagodimo potrebama i navikama mlađih generacija.”

Ekološke i humanitarne Akcije

Pored edukativnih i karijernih aktivnosti, kroz sajam su organizovane ekološke i humanitarne akcije na regionalnom nivou. Prošle godine, 5% od svake kotizacije donirano je u humanitarne svrhe, a ove godine se nastavlja tradicija, sa fokusom na podizanje svesti o ekološkim problemima. Aktivno učešće svakog posetioca može doprineti unapređenju životne sredine i društva.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.