Nvidia povećala profit za 262 odsto

Vodeći proizvođač čipova kompanija Nvidia ostvarila je veliki uspeh nakon proizvodnje naprednih čipovi koji će u eri trke za alatima veštačke inteligencije olakšati rad proizvošaćima i korisnicima. Ukupni prihodi kompanije porasli su za 262 odsto, na 26,04 milijardi dolara

Vreme Čitanja: 2 min

brzi-cip-ai-1019-fi

Ilustracija: DALL-E3

Nvidia, vodeći proizvođač čipova, prijavila je snažne rezultate za prvi kvartal fiskalne 2025. godine, podstaknute rastućom potražnjom za čipovima za veštačku inteligenciju (AI). Ova AI sila najavila je deobu akcija u odnosu 10 za 1, jer je cena njene akcije porasla preko 5 odsto, po prvi put premašivši granicu od 1.000 dolara u trgovanju posle radnog vremena u sredu.

Nvidia je bila glavni korisnik AI buma od 2023. godine, sa cenom akcija koja je ove godine skočila za 100 odsto. Kompanija je pružila prognoze za tekući kvartal koje su takođe premašile tržišna očekivanja. CEO Jensen Huang je naznačio da je Nvidia spremna za sledeći talas rasta, navodi portal Euronews.

Prihodi od data centra učetvorostručeni

Nvidia-ina najprofitabilnija jedinica, Data Centar, ostvarila je prihode od 22,6 milijardi dolara (20,9 milijardi evra), što predstavlja 23%odsto povećanje u odnosu na prethodni kvartal i neverovatan rast od 427 procenata u odnosu na isti kvartal prošle godine. Analitičari su predviđali prihode od 21 milijarde dolara (19,4 milijarde evra). Za tekući kvartal koji se završava u julu, Nvidia očekuje da će njeni prihodi dostići 28 milijardi dolara (26 milijardi evra), plus ili minus 25 miliona dolara (23 miliona evra), čime nadmašuje očekivanja analitičara od 26,6 milijardi dolara.

Ukupni prihodi kompanije porasli su za 262 odsto na 26,04 milijardi dolara, dok je zarada po akciji dostigla 6,12 dolara, obe brojke nadmašivši tržišna očekivanja od 24,65 milijardi dolara i 5,95 dolara. Njena non-GAAP bruto marža porasla je na 78,9% sa 76,7% u poslednjem kvartalu fiskalne 2024. godine. Neto prihod skočio je na 15,238 milijardi dolara, što predstavlja impresivan rast od 492% u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, prihodi od gejminga iznosili su 2,6 milijardi dolara, što predstavlja pad od 8% u odnosu na prethodni kvartal, ali i povećanje od 18% u odnosu na prethodnu godinu.

Tehnološki giganti pomažu prihodima Data Centra

Posebno je zanimljivo da je finansijska direktorka Colette Kress otkrila da je otprilike 45% prihoda Nvidia-inog Data Centra proizašlo od glavnih pružalaca cloud usluga kao što su Alphabet, Microsoft, Meta Platforms i Amazon. Potražnja za Nvidia-inim H100 bila je posebno jaka, delom zbog Meta-inog korišćenja softvera za velike jezičke modele (LLM), Lama 3.

CEO Jensen Huang izrazio je poverenje da će Nvidia-ina nova superkompjuterska AI GPU, Blackwell, predvoditi rast kompanije u narednoj godini, rekavši: „Spremni smo za naš sledeći talas rasta. Blackwell platforma je u punoj proizvodnji i služi kao kamen temeljac za generativnu AI sa parametrima u trilionima.” Lansiran u martu, Blackwell se može pohvaliti sposobnošću da „smanji operativne troškove i potrošnju energije za LLM inferencu do 25 puta“, pozicionirajući ga kao sledeću generaciju AI čipa ključnog za podršku obuke LLM-a u raznim domenima.

Prijavi se na novosti.