ENG

Obeležen Bitcoin Pizza Day u Beogradu

ECD menjačnica kriptovaluta tradicionalno je organizovala proslavu Bitcoin Pizza Day-a, ove godine u Startit Centru u Beogradu. Događaj je okupio brojne entuzijaste, stručnjake iz sveta kriptovaluta i ljude iz sveta biznisa, koji su podelili svoja iskustva i znanja o Bitcoin-u i njegovom uticaju na ekonomiju, investicije, društvo.

Vreme Čitanja: 3 min

pica-dan1437-fi

Ilustracija: DALL-E3

Panel o ekonomskom uticaju bitcoina

Na panelu u organizaciji ECD menjačnice govorio je Princ Filip Karađorđević I tom prilikom istakao mogućnosti i prednosti koje Srbija može imati usvajanjem Bitcoin-a.

Posebno se osvrnuo na iskustvo El Salvadora i na to šta su oni postigli kao prva država koja je usvojila Bitcoin kao zvaničnu valutu. Istakao je kako bi Srbija mogla da ima velike koristi od rudarenja i kupovine Bitcoin-a, naglašavajući potencijal za ekonomski rast i tehnološki napredak.

Pavlinex radi kao menadžer projekta na Bitkoin-u. Trenutno je aktivan na BTCPay Serveru, procesoru za Bitkoin plaćanja i suosnivač je Hub21. On je podelio svoju priču o prvom susretu sa kriptovalutama i projektima na kojima trenutno radi. Govorio je o izazovima i prilikama u industriji, kao i o tome kako su inovacije ključne za dalji razvoj Bitcoin-a i drugih kriptovaluta.

Zanimljiva zapažanja o kripto sceni u Srbiji izneo je YouTuber, bloger i kripto entuzijasta Igor Rakocija. Kreator je BalkanTech & BalkanTech Crypto YouTube kanala – najznačajnijih u ovim oblastima u regionu sa bazom od skoro 250 hiljada pratilaca ukupno.

Naglasio je kako ga gledaoci cene zbog iskrenosti, konzistentnosti i poštenja. Podelio je i anegdotu o tome kako je za 500 ETH, što danas vredi oko 2 miliona dolara, kupio automobil Alfa Romeo. Ova anegdotaje podsetila sve prisutne na izvornu priču o pica danu.

pica-dan-1437-ps1

Izvor: ECD Menjačnica/Panel

Vladimir Vukčević i Rade Rakočević uneli su posebnu ekonomsku, naučnu i notu tradicionalnih finansija i kroz panel diskusiju Rade je istakao važnost posedovanja Bitcoin-a u investicionom portfoliju, naglašavajući da ne planira da ga proda u skorijem periodu. Takođe je objasnio značaj ETF fondova za stabilnost i svetlu perspektivu Bitcoin-a. Vladimir je dao korisne savete za početnike u svetu kriptovaluta, ističući važnost edukacije i pozivajući sve da izdvoje vreme za učenje o Bitcoinu. Rade je 29 godina aktivan finansijskim tržištima. Bio je vlasnik jedne od najvećih brokerskih kuća na Balkanu. Iz koje izlazi uspešnom prodajom 2007 godine. Trenutno je Vlasnik i CEO Senzal Capitala. Osnivač je i predsednik Srpske Asocijacije Menadžera.
Vladimir je magistar i bivši profesor na na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i na Megatrend univerzitetu. Član je predsedništva Saveza ekonomista i član Naučnog društva ekonomista, kao i bivši član Fiskalnog saveta Republike Srbije.

Osnivači ECD menjačnice su se sa svojim prijateljima prisetili kako je izgledalo rudarenje njihovih prvih Bitcoin-a i kako su došli na ideju o osnivanju ECD-a, najveće i najstarije srpske menjačnice kriptovaluta. U šaljivom tonu su se osvrnuli na svoje početke i velike račune za struju koji su pratili rudarenje, koje su na mesečnom nivou plaćali i više stotina BTC-a. Istakli su i značaj strpljenja i upornosti u postizanju uspeha u svetu kriptovaluta što je na samom početku bilo posebno važno.

Događaj je završen neformalnim druženjem uz picu i piće, gde su posetioci imali priliku da razmene ideje i iskustva iz različitih industrija. Ovo je bila jedinstvena prilika za networking i stvaranje novih poslovnih veza.

Šta je Bitcoin Pizza Day i zašto je bitan

Bitcoin Pizza Day se obeležava svakog 22. maja kao sećanje na prvu zabeleženu razmenuBitcoin-a za robu. Na ovaj datum 2010. Godine je Laszlo Hanyecz, programer sa Floride, dao  10.000 Bitcoin-a za dve pice.

U to vreme, vrednost 10.000 Bitcoin-a bila je oko 41 dolar, što je bilo srazmerno utrošenoj električnoj energiji potrebnoj za njihovo „rudarenje“.

Ovaj događaj je prvi put dao Bitcoin-u upotrebnu vrednost i postavio temelj za njegovu upotrebu u svakodnevnom životu.

Bitcoin Pizza Day simbolizuje početak puta Bitcoin-a od digitalne valute do revolucije u finansijskom sistemu. Danas, vrednost tih 10.000 Bitcoin-a iznosi oko 700 miliona dolara, što pokazuje ogroman rast i uticaj koji je Bitcoin postigao u proteklih 14 godina.

Cena Bitcoin-a na Pizza Day kroz istoriju

Godinu dana nakon Hanyeczove transakcije, 22. maja 2011. godine, cena jednog Bitcoin-a dostigla je $7.57.

Sledeće godine, cena je pala na $4.37, ali je 2012. godine Bitcoin mreža doživela svoj prvi halving ciklus, što je dovelo do porasta cene na $124 na Pizza Day 2013. godine.

Od tada, Bitcoin nije više pao ispod trocifrenih vrednosti. Na Bitcoin Pizza Day 2016. godine, 10.000 BTC je imalo tržišnu vrednost od $5,253,600.

Do 2020. godine, vrednost Bitcoin-a se povećala na $9,232, a vrednost 10.000 BTC iznosila je oko $100 miliona.

Samo godinu dana kasnije, vrednost tih 10.000 BTC je eksplodirala na $388.31 miliona, sa cenom Bitcoin-a od $38.000.

Na Bitcoin Pizza Day 2022. i 2023. godine, došlo je do pada i povratka na nivo od $20.000.

Ove godine, Bitcoin je dostigao svoju najvišu cenu ikada na Bitcoin Pizza Day. To znači da vrednost 10.000 Bitcoin-a po sadašnjoj ceni od $70,448 iznosi neverovatnih $704,488,500, čineći ovu picu i dalje najskupljom picom u istoriji.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.