Preminuo pas Kabosu poznatog mima “doge” i kriptovalute “Dogecoin”

Kabosu, pas koji je lansirao hiljade "doge" mimova, je uginula, objavila je njena vlasnica u petak. Japanski šiba inu je "zaspao u dubok san" u petak ujutru u dobi od 18 godina, napisala je Atsuko Sato u blogu.

Vreme Čitanja: 2 min

kabosu-smrt-1441-fi

Ilustracija: DALL-E3

“Svima vama koji ste voleli Kabosu, 24. maja, Kabosu je prešla preko mosta duge. Hvala vam puno svima za vašu podršku preko godina”, napisala je vlasnica ove japanske ženke rase šiba inu Atsuko Sato, prenosi CNN.

Kabosu, koja je u poslednjim godinama života patila od leukemije i bolesti jetre, postala je poznata širom sveta 2010. godine kada je Sato okačila njenu fotografiju, na kojoj drži šape prekrštene i ima blagi osmeh.

Zaštitno lice Dogecoin kriptovalute

Japanski šiba inu je inspirisao generaciju online šala i postao lice Dogecoin kriptovalute.

Bolovala je od leukemije i bolesti jetre i uginula je 24. maja. “Tiho je preminula kao da spava dok sam je milovala,” napisala je Atsuko Sato na svom blogu, zahvaljujući se Kabosuinim fanovima.

“Mislim da je Kabo-chan bio najsrećniji pas na svetu. A ja sam bila najsrećnija vlasnica.”

Godine 2010, dve godine nakon što je usvojila Kabosu iz fabrike štenaca gde bi inače bila uspavana, gospođa Sato, učiteljica iz Sakure, istočno od Tokija, napravila je sliku svog ljubimca kako prekršta šape na sofi.

Postavila je sliku na svoj blog, odakle se proširila na online forum Reddit i postala mem koji se proširio iz studentskih soba do poslovnih email lanaca.

Memovi su tipično koristili smešan, nepravilan engleski jezik da otkriju unutrašnje misli Kabosu i drugih šiba inu “doge” pasa – izgovara se kao pizza “dough” ali sa “j” na kraju.

Slika je takođe kasnije postala NFT digitalna umetnost koja je prodata za 4 miliona dolara (3.1 milion funti) i inspirisala Dogecoin, koji je započet kao šala od strane dva softverska inženjera i sada je osma najvrednija kriptovaluta, sa tržišnom kapitalizacijom od 23 milijarde dolara.

Dogecoin je podržan od strane hip-hop zvezde Snoop Dogg-a i basiste benda Kiss Gene Simmons-a.

Ali njegov najstrastveniji pristalica je milijarder Elon Musk, koji se šali na račun valute na X-u – što podiže njenu vrednost – i hvali je kao “narodnu kriptovalutu”, prenosi portal BBC.

Sato i Own The Doge su takođe donirali velike sume međunarodnim humanitarnim organizacijama, uključujući više od milion dolara za Save the Children. NVO kaže da je to “najveći pojedinačni kripto doprinos” koji su ikada dobili.

Prijavi se na novosti.