Kripto novčanik: Više od mesta za čuvanje vaših kriptovaluta. Odvajanje mita od realnosti!

Ako ste nekad posedovali neku kriptovalutu, sigurno znate da je kripto novčanik (crypto wallet) softver ili hardver u kome korisnici drže svoje kriptovalute. Takođe, kripto novčanici su bezbedna oprema koja čuva podatke o potrošnji kriptovalute i omogućava im da ih prebacuju sa jednog računa na drugi.
Ako ste već tako zamišljali kripto novčanik, onda ste bili u pravu.

Vreme Čitanja: 10 min

Šta je kripto novčanik

Ilustracija: Milica Mijajlovic

A možda i ne biste.

Gledajte, kriptovaluta se čuva na blockchain-u i ne ide nigde. Nikad. Niti prelazi u vaš novčanik, niti u moj, niti u nečiji drugi – jednostavno postoji u decentralizovanoj javnoj bazi podataka.

Pa tako, iako vam to što imate novčanik dozvoljava da razmenjujete kriptovalute, sve te digitalne valute (coins) ne prelaze iz jednog u drugi novčanik za vreme kripto transakcije. Drugim rečima, kripto novčanici ne čuvaju vaše kriptovalute na isti način na koji novčanici u fizičkom obliku čuvaju tradicionalne (fiat) valute.

Kako funkcioniše kripto novčanik?

Kripto novčanik je alat u kome se čuvaju podaci o našim kripto sredstvima i omogućavaju nam da ih koristimo na bilo koji način. Imajući u vidu da kripto nije opipljiva valuta i da postoji samo na blockchain-u, ovaj novčanik ne funkcioniše na isti način na koji funkcionišu standardni ili drugi digitalni novčanici.

Običan novčanik

Foto ilustracija: Freepik

Očigledno je da kripto i obični novčanici ne funkcionišu na isti način – jedan je za digitalne valute, a drugi za stari dobri keš.

Ali, pošto kriptovalutu ne možete držati u ruci, mnogi je mešaju sa digitalnim tradicionalnim valutama  pa tako pomešaju i kripto novčanike sa digitalnim novčanicima.

Na početku treba reći da je tradicionalna valuta valuta koju kontroliše vlada jedna zemlje i koja menja vrednost na osnovu odluka centralne banke. Nasuprot tome, ponuda i potražnja diktiraju vrednost kriptovalute.

Takođe, digitalni novčanici predstavljaju digitalne replike vaše debitne i kreditne kartice i dozvoljavaju vam da vršite plaćanja, skladištite novac i pregledate istoriju transakcija na vašim uređajima, na pametnom telefonu, tabletu ili kompjuteru. S druge strane, kripto novčanici skladište ključeve koji su korisnicima potrebni da iskoriste koine koji postoje na blockchain-u.

Još ste tu?

Odlično. Idemo dalje.

Dve vrste ključeva su važne u ovom kripto univerzumu – javni i privatni

Javne ključeve posmatrajte kao brojeve bankovnih računa. Drugom licu je potreban vaš broj računa da se završi transfer novca. A ako ste nekad poslali novac nekome, znate da ne možete slati novac bez broja računa – broj računa je nepromenljiv niz brojeva koji identifikuje vlasnika određenog računa.

Kako samo ime kaže, javni ključevi su javni iz istog razloga iz koga je bankovni broj računa dostupan trećim licima koje žele da prebace novac na vaš račun. Ovi podaci su javni ali ne narušavaju privatnost korisnika niti stavljaju vlasnike kripto računa u bilo kakav rizik da izgube svoje koine (coins) ili da ih neko ukrade.

Ali, kao što je bilo koji drugi broj bankovnog računa jedinstven za vlasnika, tako je i pin kod (pin code) povezan sa tim istim računom. Pin kod dozvoljava klijentima banke da pristupe novcu na svojim računima, pokreću transfere novca, loguju se na svoje digitalne novčanike i kupuju ili lično ili online.

Pa tako, na neki način, privatni ključ za novčanik je sličan pin kodu koji dozvoljava pristup određenim vrstama imovine u ovom slučaju, kripto sredstvima. Ipak, vredi spomenuti da dok je pin obično broj sa četiri cifre, privatni ključ za novčanik je drastično duži – pa odatle potreba da se drži u novčaniku.

PIN šifra

Foto ilustracija: Freepik

Prema tome, sad kad smo utvrdili osnovne komponente jednog kripto novčanika, hajde da vidimo zašto su toliko važni.  

Blockchain koristi infrastrukturu javnog ključa (PKI) kao kriptografski model u kome svaka kriptovaluta ili sredstvo ima privatni ključ koji može da ima samo vlasnik. Da biste pristupili ili poslali kriptovalutu potrebni su vam javni i privatni ključevi. Javni ključevi postoje  kako bi nas uputili na adrese novčanika i oni su ključni za realizaciju kripto transakcija.

Slično tome, privatni ključ je potreban za pristup sredstvima koje ste čuvali u blockchainu, na isti način na koji je pin kod od ključne važnosti za pristup sredstvima koje držite u banci. Isto tako kao što je vaš pin beskoristan bez kartice koja sadrži vaš broj bankovnog računa, javni i privatni ključevi dopunjavaju jedni druge i dozvoljavaju korisnicima da upravljaju svojim kriptovalutama.

Šta su kripto novčanici: Sažetak
Kripto novčanik čuva privatne ključeve i informacije korisnika koje sadrže lokaciju parova javnih ključeva na blockchain mreži. Ovi ključevi idu zajedno jedan s drugim. U kombinaciji, ovi ključevi dozvoljavaju korisnicima da distribuiraju svoju kripto imovinu kako žele.
Samo vlasnici kripto novčanika imaju privatne ključeve. Ovi nizovi podataka koriste se u kripto transakcijama, i, pošto omogućavaju vlasniku da vrši transakcije, njima ne bi trebalo da imaju pristup treća lica, uključujući i porodicu ili prijatelje.

Vrste kripto novčanika

Kada birate način skladištenja vaših digitalnih sredstava, bićete u prilici da birate između dve vrste novčanika – software (hot) ili hardware (cold) rešenja za skladištenje. Ovi novčanici nisu ništa slično tome i glavna razlika između njih je internet konekcija. Software kripto novčanik je povezan sa internetom dok hardware ne zahteva internet konekciju.

Software vs hardware kripto novčanici

U zavisnosti od vaših potreba ili želja, može vam se više dopadati jedna vrsta kripto novčanika više nego druga. Ako se pitate u čemu je glavna razlika između software i hardware novčanika, postoje tri glavne stvari po kojima se oni razlikuju:

 • Udobnost
 • Bezbednost
 • Cena

Jednostavno rečeno, software kripto novčaniku se može pristupiti online, pa je poželjan među korisnicima. Ali ova pogodnost ima svoju cenu pošto je software novčanike mnogo lakše hakovati. Pa tako, na neki način, i nije uvek dobra ideja da skladištite velike količine kriptovaluta u ovoj vrsti novčanika.

Crypto novčanik

Foto ilustracija: Freepik

Naravno, software novčanici su idealni za one koji tek treba da počnu da investiraju. Lako ih je koristiti i instalirati i najčešće ne koštaju ništa.

Sa druge strane, hardware kripto novčanik je offline skladište kriptovaluta. Hardware kripto novčanici se tako zovu pošto se privatni ključevi čuvaju u fizičkom skladištu. Ovi novčanici su manje podložni cyber napadima što ih čini idealnim izborom za one sa pristojnom količinom kripto sredstava.

Treba reći da hardware novčanici ne nude iste pogodnosti kao software novčanici. Hardware novčaniku se može pristupiti pomoću pin koda, a korisnici možda treba da instaliraju nekoliko aplikacija u novčaniku da pristupe različitim digitalnim sredstvima (kao što su crypto ili NFT-ijevi).

Takođe, hardware kripto novčanik (cold crypto wallet) nije povezan sa internetom ako korisnik ne priključi uređaj na kompjuter da završi transakciju. Tako, ako držite kripto novčanik u sefu kod kuće, potpuno je beskoristan kada ste na putu.

Primer kriptovalute

Foto ilustracija: Freepik

Ali da li ste prisiljeni da birate između pogodnosti i bezbednosti?

Ne mora da znači.

Mnogi vlasnici kripto valuta drže većinu svojih digitalnih sredstava u hardware kripto novčanicima dok drže malu količinu kriptovaluta u software kripto novčaniku (hot crypto wallet) i, ako im je, na primer, potrebna za dnevno trgovanje.

Zato, ako ste svakodnevni trgovac, dva kripto novčanika mogu biti pravo rešenje za vas. Ipak, uvek možete da prebacite vaša sredstva u hardware kripto novčanik ili obrnuto.

Primer kripto novčanika

Ako se pitate zašto kripto novčanik može da sadrži digitalna sredstva, postoje standardi (software ili hardware) koje kripto novčanici treba da ispune.

 1. Svrha: Kripto novčanikmora da ponudi mogućnost skladištenja privatnih ključeva koji su povezani sa javnim ključevima, a koji su dostupni na bazi podataka u blockchainu.
 2. Interakcija: Novčanik za kriptovalute mora da ponudi interakciju sa blockchain-ovima. Na taj način, korisnici mogu da skladište, pošalju ili prihvate kriptovalute i provere stanje na računu.
 3. Bezbednost: Bezbednost kripto novčanika je od najveće važnosti za korisnika. Novčanik treba da poseduje bezbednosne mehanizme koji štite privatne ključeve korisnika od znatiželjnih očiju.

Neki proizvod se može smatrati mestom za skladištenje kriptovaluta ako ima sve tri funkcionalnosti.

Ako ste spremni da instalirate ili kupujete novčanik, prvo treba da odlučite koji tip novčanika najviše odgovara vašim potrebama. Ovo su neki od izbora koje treba uzeti u obzir:

 1. MetaMask: Ima dobar korisnički interfejs (interface) i odličnu bezbednost, MetaMask je prirodan izbor za početnike među trgovcima. Ipak, kompatibilan je sa Ethereumom (ETH), i tokenima koji su kompatibilni sa ETH i nepromenljivim NFT tokenima pa tako nisu opcija za Bitcon (BTC) ili neku drugu kriptovalutu.
 2. Coinbase novčanik: Coinbase je jedna od najcenjenijih kripto berzi i njen novčanik ima isto toliko dobru reputaciju koliko i platforma. Sa dobrim korisničkim interfejsom i podrškom za nekoliko digitalnih valuta, to je sledeća najbolja opcija posle MetaMask-a.
 3. Exodus: Exodus dozvoljava korisnicima da skladište preko 250 kriptovaluta u ovom kripto novčaniku. Ako želite da vaš portfolio bude raznolik, Exodus će najverovatnije biti u prilici da podrži imovinu koju želite da kupite.
 4. Crypto.com DeFi Wallet:  Ovaj novčanik će vam omogućiti stopostotno starateljstvo (custody) nad vašim novcem i privatnim ključevima. Ocenjen je sa četiri zvezdice u prodavnici Apple Store i često ga zovu „novčanik za početnike“. Ipak, u pitanju je pristojna opcija za skladištenje kriptovaluta i, imajući u vidu poslednje ažuriranje polise MetaMask-a, definitivno je bolja opcija od ovog rivala.

Za napredne korisnike, ovo su kratki opisi nekoliko najvoljenijih kripto novčanika među vlasnicima:

 1. Ledger Nano S Plus: Ovaj hardware kripto novčanik je bez sumnje najhvaljeniji kripto novčanik. Dozvoljava vam da upravljate sa do 5.500 digitalnih sredstava, nudi 1,5 MB skladišnog prostora i podržava do 100 kripto aplikacija.
 2. Leger Nano X:  Ovde je u pitanju još jedan Ledger novčanik sa modernim i minimalističkim dizajnom. Ledger Nano X je Blutetooth novčanik koji nudi bezbednost, raznolikost i kontrolu u jednom proizvodu.
 3. Trezor Model T: Ako tražite hardware wallet koji je lako koristiti, Trezor Model T nudi ovaj tip pogodnosti. Takođe poseduje polarizovan filter ekrana koji sprečava znatiželjne poglede ka vašem ekranu dok koristite ovaj novčanik.
 4. SafePal S1: Na osnovu zvaničnog website-a, SafePal S1 novčanici mogu da skladište neograničeni tokene. Ovi novčanici takođe podržavaju 15 jezika i za njih nije potrebno poznavanje procedure (KYC) ili registracija.

Kako da instaliram kripto novčanik?

Kada birate kripto novčanik, najvažnije je istražiti i uporediti opcije pre kupovine. Izbor pravog novčanika za sebe može predstavljati izazov, ali u nastavku vam nudimo neke smernice koje će u vas voditi u pravom smeru.

 • Odredite koja digitalna sredstva želite da kupite: Neki novčanici podržavaju veći broj različitih tokena. Neki su napravljeni samo za kriptovalute dok se drugi mogu koristiti kao prostor za skladište NFT-ijeva i drugih digitalnih sredstava. Najbolje je proveriti da li novčanik po vašem izboru podržava kripto/druga digitalna sredstva koja želite da kupite.
 • Razmislite koliko kriptovaluta želite da skladištite: Baš kao i fizički novčanici, prostor za skladištenje kripto valuta takođe ima ograničenja. Ako ne želite da završite sa punim skladištem, preporučuje vam se da pronađete novčanik sa dovoljno prostora za skladištenje.
 • Izaberite nivo bezbednosti kojem težite: Da li posedujete mnogo kriptovaluta i da li vam je potreban bezbedan prostor za vaša dragocena sredstva ili samo želite da se oprobate u investiranju i potreban vam je kripto novčanik za prvu kupovinu? Kao što smo ranije rekli, hardware novčanici su bezbedniji, ali software novčanici će isto biti dovoljni ako vam nije potreban taj nivo bezbednosti.
 • Ne zaboravite na budžet:  U većini slučajeva, software novčanici su besplatni dok samo jedan hardware novčanik može da košta do 200 US dolara, naravno uz neke izuzetke. Ipak, vredi napomenuti da bi još 200 US dolara dodatno unapredilo bezbednost vaše imovine.

Nakon što smo objasnili osnove, hajde da vidimo kako da instaliramo novčanik.

Instalacija kripto novčanika ima nekoliko koraka:

 1. Kupovinu ili downloadovanje novčanika
 2. Instaliranje software-a
 3. Otvaranje računa
 4. Stavljanje novca u novčanik

Ako se odlučite da za desktop ili mobilni software novčanik, treba da downloadujete (download) aplikaciju i instalirate je na vašem uređaju. S druge strane, ako izaberete kripto novčanik u pretraživaču (browser crypto wallet), verovatno će samo biti potrebna instalacija ekstenzije, otvaranje novog računa i zapisivanje fraze potrebne za vraćanje izgubljenog novčanika (recovery phrase). U oba slučaja, korisnicima je najčešće dozvoljeno da prime kriptovalute gotovo odmah nakon instalacije.

Međutim, ako se odlučite za hardware, proces se malo razlikuje i ponekad je za njega potrebno i tehničko znanje. Na primer, većina vlasnika hardware novčanika treba da instalira neophodan software koji je povezan sa hardware novčanikom. To vam omogućava da povežete novčanik sa internetom kada želite da potvrdite kripto transakcije.

Hardverski novčanik

Foto ilustracija: Freepik

Sledeći korak, naravno, uključuje finansiranje vašeg računa. Pretpostavimo da već posedujete neke kriptovalute koje su uskladištene u starateljskom (custodial) novčaniku koji poseduje vaše omiljene kripto berze. U tom slučaju, vi ćete se ulogovati na svoj nalog i započeti transfer.

Setite se da ne treba da prebacujete sve svoje kriptovalute u novčanik. Vi najbolje znate da li treba da nastavite da držite deo imovine u starateljskom novčaniku pa se ponašajte u skladu s tim.

Oni koji kupuju svoju prvu kriptovalutu treba prvo da kreiraju i obezbede novac na računu na izabranoj kripto berzi.  Transfer može biti iniciran odmah nakon što se kupljene kriptovalute pojave na vašem računu.

Šta se desi kada stavite kriptovalute u novčanik?

Kao što sam ranije napomenula, kripto novčanici, u stvari, ne skladište kriptovalute. Oni skladište kripto ključeve koji vam dozvoljavaju da koristite vaše kriptovalute (coins). Privatni ključevi su jedinstveni i dozvoljavaju korisnicima da kontrolišu sve kriptovalute povezane sa tom adresom.

Pa tako, kada „stavite kriptovalutu u novčanik“, vi u stvari samo kreirate još jednu liniju u blockchainu koja potvrđuje da ste vi zaista vlasnike te kriptovalute. Dok ne pošaljete kriptovalutu nekom drugom, vaši privatni ključevi biće povezani sa ovim kriptovalutama pa ste onda i vi pravi vlasnik ovih digitalnih sredstava.

To je tako, podrazumeva se, u slučaju da su vaši privatni ključevi zaista privatni. Ne smete zaboraviti da blockchain-ovi i finansijske institucije ne registruju vlasništvo nad imovinom na isti način. Pa tako, ako izgubite privatne ključeve, najčešće ne možete koristiti druge podatke za potvrdu vlasništva ili započeti proces vraćanja pristupa računu (recovery). Drugim rečima, jednom kada završe u pogrešnim rukama, to je najverovatnije kraj za vaše kriptovalute.

Prednosti i mane kripto novčanika

Nekima se dopadaju, a drugi možda odbijaju da ih koriste. U svakom slučaju, kripto novčanici imaju svoje prednosti mane i u nastavku ćemo govoriti o tome.

Počećemo sa software novčanicima.

Software kripto novčanici
PrednostiMane
Pogodnost; nude instant pristupHakerska meta
User-friendlyZavise od treće strane
Besplatni (obično)Korisnici brzo mogu da izgube svoja sredstva
Mogu da skladište pristojan broj kriptovaluta 

Kao što smo naveli, software kripto novčanici su pogodni za one koji trguju na dnevnom nivou ili one koji više cene jednostavnost od bezbednosti. Na primer, korisnici koji imaju samo nekoliko stotina dolara vredne kriptovalute će izabrati jednostavnost zato što nemaju mnogo šta da izgube ako neko hakuje njihov novčanik.

Takođe, pošto je većina software kripto novčanika besplatna, početnici možda treba da izaberu ovu opciju u odnosu na hardware rešenja. Ove novčanike je lako koristiti, oni nude pristojan prostor za skladištenje i dozvoljavaju početnicima da uče o kripto trgovini kupujući različita kripto sredstva.

Hardware kripto novčanici
PrednostiMane
Bolja bezbednostNe mogu se koristiti u pokretu
Mogućnost vraćanja nalogaMogu biti i prilično skupi
 Nisu raznoliki kao hardware kripto novčanici

Na prvi pogled, možete pomisliti da hardware novčanici mogu imati više mana nego prednosti, pa iako ste u osnovi možda u pravu, oni u stvari imaju više prednosti nego mana.

Ako vam je bezbednost važnija od svega drugog (a tome treba da vodite računa, naročito ako posedujete priličnu sumu kriptovaluta), hardware kripto novčanici imaju sve što vam treba kako bi vaša sredstva bila bezbedna.

Na primer, hardware kripto novčanik nije povezan sa internetom, pa šansa da neko hakuje vaš uređaj gotovo ne postoji. I lozinka za novčanik se unosi direktno u hardware uređaj, ne vaš kompjuter, pa ga to čini otpornim na malware.  

Većina hardware uređaja  su zaštićeni pin brojem. I najbolje od svega je to što možete da koristite mogućnost vraćanja pristupa novčaniku (recovery phrase) da vrate kriptovalute u slučaju da izgubite ili oštetite vaš hardware novčanik.

Kripto novčanici i NFT-ijevi

Jednostavno rečeno, NFT novčanici (NFT Wallets) su regularni kripto novčanici koji takođe podržavaju blockchain protokole na kojima su izgrađeni NFT-ijevi. Jedini trik sa ovim novčanicima jeste da oni treba da podrže valutu koja je korisnicima potrebna prilikom kupovine NFT-ijeva. Ali to su najčešće ETH, što znači da većina ETH novčanika može da se koristi za skladištenje NFT-ijeva.

NFT primer

Izvor: OpenSea

S tim u vezi, sigurno će vam biti potreban NFT novčanik ako želite da počnete da se bavite trgovinom NFT-ijevima. Pa tako, generalno govoreći, najbolja opcija bi bila da prvo odlučite šta želite da radite sa vašim novčanikom i proverite limit novčanika pre kupovine. Besplatni novčanici se mogu lako zameniti, ali nema potrebe da trošite stotine dolara samo da biste na kraju shvatili da vaš software novčanik ne može da skladišti NFT-ijeve i manje popularnim kriptovalutama (coin).

Ako razmišljate o čuvanju kriptovaluta u novčaniku koji može da se koristi za čuvanje više različitih kriptovaluta, ovo su neke od vaših opcija:

 • MetaMask
 • Coinbase Wallet
 • Ledger Nano X
 • Enjin
 • ZenGo

Kripto novčanik – nepogrešiva investicija!

Uzevši sve u obzir, može se reći da kripto novčanici mogu biti odlična investicija. Software novčanici će zaštiti vaše kriptovalute i druga digitalna sredstva kao što su NFT-ijevi i omogućiti jedinstven pristup za vas. Ipak, oni nisu uvek neophodni, pošto su i hardware novčanici često sasvim dovoljni.

Na kraju, korisnik je taj koji odlučuje koju vrstu novčanika treba da koristi ako se uopšte odluči za neki kripto novčanik.

A šta vi mislite? Koji kripto novčanik biste vi izabrali?

Ostavite komentare ispod teksta!

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

Prijavi se na novosti.