Britanac traži dozvolu da pretraži deponiju “vrednu pola milijarde dolara u bitcoinima”

Britanski kompjuterski ekspert James Howells koji je zagubio hard disk na kome se nalazilo 7.500 bitcoina (BTC), čija je trenutna vrednost procenjana na pola milijarde dolara, pokrenuo je sudski postupak kako bi primorao Gradsko veće grada Newport da mu dozvoli da pretraži deponiju, na kojoj veruje da se nalaze bitcoini.

Vreme Čitanja: < 1 min

bitcoini-deponija-1162-fi

Illustration: DALL-E3

Investitori hedge fondova podržavaju Howells-a

Howells, čija je bivša partnerka slučajno odbacila disk koji sadrži 7.500 bitkoina (BTC), pokrenuo je pravni postupak kako bi naterao Gradsko veće Newport-a da mu dozvoli da pretraži deponiju gde veruje da se nalazi kriptovaluta. Grupa investitora iz hedge fondova navodno finansira Howellsovu potencijalno skupu sudsku tužbu, pod uslovom da  imaju pravo na deo izgubljenih BTC-a ako i kada Howells uspešno povrati njih. Pored finansiranja tužbe, koja treba da bude podneta Visokom sudu, investitori hedž fondova su angažovali tim specijalista za pretragu i inženjera za oporavak podataka.

Britanac veruje da će vrednost njegovih bitcoina premašiti milijardu dolara

Iako bi vrednost BTC-a na izgubljenom hard disku nešto više od 500 miliona dolara, Howells kaže da će vrednost bitkoina daleko premašiti milijardu dolara. Dodao je i da je njegova jedina želja da mu se pruži prilika da povrati izgubljene bitcoine, prenosi portal Cripto News.

“Neki stručnjaci veruju da će do kraja godine cena porasti na 25.000 dolara po kovanici. To bi moj hard dis učinilo vrednim 1,5 milijardi funti. Veće možda želi da to ostavi na deponiji, ali ja ne. Žele da odem i zaboravim, ali kako bi to mogao iko? Zašto bih odustao? Sve što želim je prilika da povratim svoju imovinu”, rekao je Howells.

Ranije je Gradsko veće Newport-a odbilo zahtev za iskopavanjem, navodeći potencijalne negativne ekološke uticaje na okolno područje.

Što je hedge fond?

Hedge fond je skup novca koji je investiran u dionice i druge imovine. Hedge fondovi su generalno agresivniji, rizičniji i ekskluzivniji od investicijskih fondova. Njihovi menadžeri imaju veću slobodu u investiranju u raznovrsne imovine i korištenju hrabrijih strategija u potrazi za većim profitima, te se nagrađuju mnogo višim naknadama od onih koje naplaćuju investicijski fondovi. Industrija hedge fondova je iznimno porasla u posljednjih nekoliko godina.

Prijavi se na novosti.