ENG

Zašto preko 3200 startupova propada? Naučite kako preživeti u svetu brzih promena!

U poslednjih godinu i po dana, preko 3200 startapa doživelo je propast, što je izazvalo značajne promene u ekosistemu tehnoloških preduzeća. Ovaj trend ukazuje na potrebu za detaljnijim razumevanjem uzroka neuspeha i izvlačenjem ključnih lekcija za buduće preduzetnike. U ovom tekstu istražujemo glavne faktore koji su doprineli ovim propastima i kako se od njih može učiti.

Vreme Čitanja: 5 min

propast-startup-955-fi

Ilustracija: DALL-E3

Uzroci propasti startapa

 • Dug razvojni proces: Veliki broj startupova propada zbog dugotrajnih razvojnih procesa koji iscrpljuju kapital bez donošenja povrata. Oko 42% startupova propada zbog dugih razvojnih procesa, koji troše resurse bez povraćaja.
 • Nedostatak usklađenosti proizvoda i tržišta: Mnogi startupovi ne uspevaju jer njihovi proizvodi ili usluge ne odgovaraju potrebama i zahtevima tržišta. Oko 34% startupova ne uspe zbog nedostatka usklađenosti proizvoda s potrebama tržišta.
 • Marketinški problemi: Neuspeh u efikasnom marketingu je još jedan ključni faktor koji dovodi do propasti startupova. 22% startupova propada zbog marketinških grešaka.
 • Problemi u timu: Nekonzistentnost i problemi unutar tima mogu ozbiljno ugroziti uspeh preduzeća. 18% startupova ne uspe zbog problema unutar tima.
 • Finansijski izazovi: Neadekvatno finansijsko upravljanje i nedostatak sredstava su česti uzroci neuspeha. 16% startupova propada zbog finansijskih poteškoća navodi Zippia.

Primeri propalih startupova

 • IRL (In Real Life): Ovaj startup za otkrivanje i planiranje događaja doživeo je pad nakon što je otkriveno da su 95% njihovih korisnika bili lažni.
 • Fuzzy Pet Health: Kompanija za veterinarsku negu kućnih ljubimaca, nije uspela usled prebrzog širenja poslovanja koje je prevazišlo njihove resurse.
 • Mandolin: Platforma za prenos koncerata uživo, izgubila je svoju relevantnost nakon što su se stvari vratile u normalu posle pandemije.
 • New Age Meats: Biotehnološka kompanija koja razvija alternativu mesu, naišla je na prepreke usled preuranjenih investicija u infrastrukturu.
 • Tascent: Kompanija za biometrijsku identifikaciju, zatvorila je svoja vrata zbog operativnih izazova pri skaliranju.
 • Mindstrong: Digitalna zdravstvena platforma za mentalno zdravlje, propala je zbog izazova u industriji.
 • Wyre: Kompanija za infrastrukturu kriptovaluta, nije uspela da se prilagodi promenama u volatilnom kripto sektoru.
 • FTX i kripto kompanije: FTX, jednom visoko cenjeni startup u kripto prostoru, propao je uprkos skoro 2 milijarde dolara prikupljenih sredstava. Drugi kripto startapi poput Celsiusa i BlockFi takođe su se našli u teškoćama, što je označilo nisku tačku za celu kripto industriju.
 • Haus: Direktno-kupcima orijentisana kompanija Haus, iako je prešla prag od 10 miliona dolara prihoda, doživela je pad zbog problema sa investitorima. Ovo ističe teškoće sa kojima se suočavaju direktno-kupcima orijentisane kompanije.
 • Insteon: Startap u oblasti kućne automatizacije, Insteon, naglo je prekinuo rad, demonstrirajući izazove u ovoj industriji. Iako je bio partner sa Appleom i Microsoftom, suočio se sa problemima u vezi sa tehnologijom i pandemičnim izazovima.
 • Kite: Kite, AI startap koji je razvijao pomoćnika za kodiranje, propao je uprkos milionima dolara prikupljenih sredstava. Izazovi u inženjeringu i nedostatak tržišne usklađenosti bili su ključni faktori njegovog neuspeha.
 • Kitty Hawk: eVTOL proizvođač Kitty Hawk, osnovan od strane Sebastiana Thruna i podržan od Larryja Pagea, zatvorio je svoja vrata uprkos značajnom napretku i investicijama.
 • Modsy: Online startap za unutrašnji dizajn, Modsy, zatvorio je usluge i otpustio svoje dizajnere, uprkos $72.7 miliona prikupljenih sredstava. Njihov slučaj pokazuje izazove u online dizajnerskom sektoru.
 • Convoy: Digitalni posrednik za prevoz tereta, zatvoren je u oktobru 2023. godine, uprkos značajnom prikupljanju sredstava.
 • Daylight: LGBTQ+ bankarska platforma, zatvorena je nakon optužbi za nepravilnosti u poslovanju i ponašanju suosnivača i izvršnog direktora.
 • IronNet: Kompanija za sajber sigurnost, propala je zbog lošeg vođstva i tržišnih sila, a zatvorena je nakon što je njen osnivač napustio poziciju izvršnog direktora.

Ekonomski faktori i globalni trendovi

Investicije u startape su se smanjile širom sveta, sa značajnim padom u Latinskoj Americi, Evropi i Aziji. Ovaj pad je rezultat ekonomske nesigurnosti i promenljivih tržišnih uslova. Tokom 2023. godine, globalne investicije u startape dostigle su najniži nivo u poslednjih pet godina.

Smanjenje je bilo duboko na svim nivoima finansiranja – ranoj fazi, kasnijoj fazi i seed fazi. U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem tržištu startap investicija, finansiranje je opalo za 37% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj pad je delimično posledica pada tehnoloških akcija i usporavanja tržišta IPO-a od početka 2022. godine.

Uprkos ovom padu, investicije u određenim sektorima, kao što su veštačka inteligencija (AI), poluprovodnici i baterijska tehnologija, i dalje su rasle. AI startapi su privukli gotovo 50 milijardi dolara investicija, što je porast od 9% u odnosu na 2022. godinu. Međutim, neki sektori kao što su Web3, finansijske usluge, e-trgovina i mediji doživeli su značajan pad investicija.

propast-startup-955-ps1

Izvor: DALL-E3

Izazovi u pronalaženju finansiranja

Startapi se suočavaju sa izazovima u pronalaženju finansiranja kako se približavaju kraju svojih finansijskih mogućnosti. Teško je obezbediti ulaganje kapitala dok kompanije dosežu kraj svog finansijskog puta.

Ovo često dovodi do prihvatanja nepovoljnih uslova, uključujući niže procene vrednosti, što može dovesti do značajnog gubitka kapitala. Startapi su se, stoga, okrenuli ka alternativnim modelima finansiranja, poput finansiranja zasnovanog na prihodima, što je posebno korisno za SaaS i pretplatničke poslovne modele.

Poruka za vlasnike startupova

U trenutnom ekosistemu, važno je da se fokusirate na izgradnju održivog poslovanja zasnovanog na profitu, a ne samo na obećanjima. Dinamično i nestabilno tržište zahteva prilagodljivost i sposobnost brzog reagovanja na promene, kao i temeljito razumevanje tržišnih potreba i potrošačkih očekivanja. Ovi neuspesi pružaju važne lekcije i upozorenja za sve one koji teže da ostvare uspeh u svetu startupova.

Za vlasnike startupova u 2024. godini, važno je naglasiti nekoliko ključnih aspekata koji mogu pomoći u izgradnji održivog i uspešnog poslovanja.

 1. Ne odustajte: Jedan od najvažnijih saveta za vlasnike startupova je da ne odustaju uprkos izazovima. Kao što je naglašeno u “StartUp Rule For 2024”, izdržljivost i upornost su ključni za uspeh. Osnivači startupova trebaju biti spremni da se suoče sa raznim poteškoćama i da ih prevaziđu kroz inovacije i prilagođavanje tržištu. Adaptacija strategije i fokusiranje na prava i obaveze u poslovanju su takođe vitalni.
 2. Upravljanje novčanim tokom i likvidnošću: Efikasno upravljanje novčanim tokom je esencijalno za preživljavanje i rast startupa. Ovo uključuje praćenje prihoda i rashoda, upravljanje potraživanjima i dugovanjima, kao i pregovaranje o povoljnim uslovima plaćanja sa dobavljačima. U nekim situacijama, može biti neophodno istražiti alternativne opcije finansiranja poput kreditnih linija ili finansiranja faktura.
 3. Upravljanje ljudskim resursima i talentima: Pravo talente imati u timu je ključno u brzo promenljivom poslovnom okruženju. To uključuje efikasno planiranje radne snage, strategije zadržavanja i motivacije zaposlenih, kao i prihvatanje uloge rada na daljinu u budućim poslovnim modelima. Fokus na razvoj i obuku tima, kao i stvaranje pozitivne radne kulture, su presudni za dugoročni uspeh.
 4. Marketinške strategije i angažovanje kupaca: Sa stalnim promenama u očekivanjima i ponašanjima potrošača, startupovi trebaju prilagoditi svoje marketinške strategije. Fokusiranje na razumevanje promenljivih očekivanja kupaca, implementacija digitalnih marketinških strategija i izgradnja jake identiteta brenda su ključni za uspeh u 2024. godini.
 5. Adaptacija na tehnološke trendove: Startupovi trebaju biti otvoreni za adaptaciju i implementaciju novih tehnologija kao što su veštačka inteligencija (AI), proširena (AR) i virtuelna realnost (VR), kako bi ostali konkurentni i iskoristili nove mogućnosti za rast i razvoj. Povećanje primene AI u malim preduzećima, kao i korišćenje AR i VR za stvaranje imerzivnih korisničkih iskustava, će biti trendovi koji oblikuju male biznise u 2024. godini​​​​.

Sve ove strategije zajedno mogu pomoći vlasnicima startupova da se usredsrede na izgradnju poslovanja zasnovanog na profitu i održivosti, prilagode se promenama na tržištu i izbegnu zamke koje su doveli do neuspeha mnogih startupova u prošlosti.

Ključne lekcije za startape

Startapi moraju da usvoje nov pristup u svetlu ovih izazova, preusmeravajući se sa modela visokog rasta na profitabilnost i održivost. To često podrazumeva značajne prilagođavanja poslovnog modela, uključujući smanjenje troškova i strateške realineacije. Ovaj pristup naglašava efikasno korišćenje resursa i istraživanje alternativnih metoda finansiranja kako bi se produžio finansijski put i postigao održivi rast.

 • Važnost agilnosti: Startupovi trebaju biti sposobni da se brzo prilagođavaju promenama na tržištu.
 • Transparentnost i poverenje: Osnovni elementi uspeha u digitalnom dobu su transparentnost i izgradnja poverenja sa korisnicima i investitorima.
 • Fokus na tržištu: Jasno razumevanje tržišnih potreba i usklađenost proizvoda su ključni za uspeh.
 • Upravljanje timom i resursima: Efikasno upravljanje timom i resursima je presudno za dugoročni uspeh.
 • Finansijska održivost: Izgradnja poslovanja zasnovanog na profitu, a ne samo na obećanjima, je neophodna za održivost startapa.

Ovi primeri i lekcije mogu poslužiti kao vodič za buduće preduzetnike i startupove koji teže da izbegnu slične zamke i izgrade uspešno poslovanje. Adaptacija, inovacija, i kontinuirano učenje su ključni elementi koji mogu pomoći preduzećima da prežive i prosperiraju u promenljivom startup ekosistemu.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.