Srbija među tri najbolje evropske države po broju žena u sektoru video igara 

Asocijacija video igara Srbije (SGA) sutra organizuje tradicionalnu manifestaciju SGA Empowers o ženama u gejming industriji. Manifestacija će biti organizovana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a centralni događaj biće održan u beogradskom studiju Playstudios Europe. Kristina Janković Obućina, izvršna menadžerka Asocijacije video igara Srbije, ističe da je domaća industrija visoko rangirana kad su u pitanju broj i pozicija žena.

Vreme Čitanja: < 1 min

sga-zene-1084-fi

DALLE-3

 „U srpskom gejmingu radi 30 odsto žena što nas pozicionira među top tri države u Evropi. Čak 50 odsto svih timova vode žene što je poseban kuriozitet. Ovakva situacija je posledica više faktora. Između ostalog, industrija video igara je prepoznata kao vrlo otvoren sektor u kome se profesionalno mogu ostvariti najrazličitija zanimanja – umetnička, tehnička, biznis i druga. Dodatno, video igre su sfera zanimanja i muškaraca i žena. Čak četiri od 10 gejmera su žene, a nekako je prirodno da upravo oni koji igraju video igre žele i da ih razvijaju“, objašnjava Janković Obućina. 

Cilj radionica edukacija žena u gejming industriji 

Cilj SGA Empowers je da edukuje sve zainteresovane žene o gejming industriji uopšte, pomogne im da unaprede svoje veštine i upozna ih sa osobama sličnih interesovanja. Događaji su namenjeni svim ženama, bilo da su u pitanju početnice ili one koje su se ostvarile u industriji video igara, a učešće je besplatno uz prethodnu registraciju. 

U okviru manifestacije biće organizovano sedam aktivnosti – pet radionica, jedan meetup i centralni događaj. Glavni događaj biće održan u Playstudios Europe u Beogradu, a prenos uživo omogućen je za ostale lokacije, saopštila je kompanija SGA. 

„Želimo da podelimo znanje i iskustvo žena u gejming industriji. Smatramo da je jako važno da pričamo o primerima dobre prakse, izazovima sa kojima se srećemo na profesionalnom putu, kao i stvarima na kojima trenutno radimo“, ističe Ivana Jovičić, gameplay programerka u Playstudios Europe i jedna od govornica na centralnom događaju i dodaje: „Važno je da znamo da je srpska gejming industrija jako prepoznata u svetu po ekspertizi i po igrama koje proizvodi. Zbog toga ne čudi što su neke od najtraženijih karijera upravo u oblasti video igara.“ 

 Događaj je podržala kompanija 3Laterali kao deo Epic Games-a. Sve informacije o manifestaciji SGA Empowers dostupne su na sajtu https://sga.rs/en/sga-empowers/.  

Prijavi se na novosti.