Intervju sa Mihajlom Džarilom novim direktorom SGA

U svetu gde gejming industrija doživljava rapidan rast i evoluciju, Srbija ne zaostaje u trci za inovacijama i talentima koji će oblikovati budućnost digitalne zabave. Sa Mihajlom Džarilom na čelu, Srpska gejming asocijacija (SGA) zauzima centralnu ulogu u ovom dinamičnom razvoju, teži ka stvaranju održivog ekosistema i podršci talentima koji će nositi industriju u budućnost.

Vreme Čitanja: 2 min

mihajlo-dzaril-sga-1047-fi

Izvor: Mihajlo Džaril SGA

Imali smo prilike da intervjuišem novog direktora SGA (Srpska gejming asocijacija) kako bi nam dao uvid u trenutne planove ove asocijacije.

Šta vas je konkretno motivisalo da pređete iz Upravnog odbora na mesto direktora SGA?

Primarna motivacija mi je bila želja da još više doprinesem daljem razvoju srpskog gejming ekosistema. Kada smo kao UO doneli odluku da je vreme da SGA dobije direktora ideja nam je bila da to mesto popuni neko sa iskustvom, idealno već iz gejming industrije. Vreme je pokazalo da takvu osobu nije baš lako pronaći, i kada se meni sticajem privatnih i poslovnih okolnosti otvorila mogućnost da preuzmem dodatne odgovoronosti svima nam se to učinilo kao dobra ideja.

Kako vidite budućnost SGA i koje konkretne ciljeve želite da postignete kako biste unapredili gejming industriju u Srbiji?

 Jedan od mojih ciljeva jeste da unutar SGA definišemo koji su to dugoročni ciljevi asocijacije, i da na osnovu njih napravimo strategiju i akcioni plan. Verujem da će u budućnosti SGA biti najvažnije mesto okupljanja gejming zajednice ali i pokretačka snaga za sve promene i unapređenja koje želimo da ostvarimo.

Kako SGA planira da podrži i razvije talente unutar gejming industrije i koje inicijative možemo očekivati u tom pravcu?

 Mislim da SGA već odlično radi na tome. Već nekoliko godina uspešno sprovodimo projekte kroz koje „ubacujemo“ nove ljude u gejming industriju, ali i neke koji za cilj imaju edukaciju zaposlenih u našim članovima. Playing Narratives, Upgrade in Progress, Mentorship, Shift2Games, akademije i peer grupe…spisak je dugačak. Najveće nove inicijative možete očekivati u našim naporima da se gejming edukacija uključi i u formalno obrazovanje.

Koji su najvažniji saveti koje biste dali mladima koji žele da započnu karijeru u gejming industriji?

 Najvažniji savet – pratite SGA kanale! Šalu na stranu, mislim da sada ima toliko programa i projekata kroz koje mladi mogu da naprave svoje prve korake u gejming industriji da nikada nije bilo lakše započeti svoju karijeru. Ako dodamo na to da na internetu postoji jedna ogromna baza znanja, verujem da imaju sve što im je potrebno.

Kako vidite budućnost gejming industrije u Srbiji i koje su ključne pretpostavke za njen uspeh?

Budućnost gejming industrije je definitvno svetla, i gejming je bez sumnje jedna od industrija budućnosti, svuda u svetu, pa i u Srbiji. Imamo već odlične i jake temelje na kojima gradimo dalje. Ključna stvar je da postavimo sistem koji će podsticati ideje, talente i projekte, koji će ih podržavati i koji će biti spreman da amortizuje svaki „neuspeh“ i pretvori ga u novu ideju i sledeći projekat. Za maksimalan efekat moramo uključiti i širu zajednicu i državne institucije kako bi se napravio najbolji okvir za razvoj takvog ekosistema. 

Svetla budućnost gejminga u Srbiji

Mihajlo Džaril, sa svojom izuzetnom karijerom koja se proteže od pravnih sala do vrhova gejming industrije, personifikacija je lidera koji razume kompleksnost i potencijale ovog sektora. Njegove odgovore prožima duboko razumevanje i posvećenost stvaranju boljeg sutra za gejming u Srbiji. Kroz inicijative za podršku talentima, jasne ciljeve za unapređenje industrije i praktične savete za mlade, Mihajlo i SGA predstavljaju ključne igrače u oblikovanju budućnosti digitalne zabave u zemlji.

Ono što izdvaja Mihajla nije samo njegova profesionalna tranzicija već i strast prema gejmingu i zajednici koju vodi, dokazujući da su pravi lideri oni koji su spremni da se neprestano uče, rastu i inspirišu druge. Sa SGA pod njegovim vođstvom, budućnost gejminga u Srbiji izgleda svetla, obećavajuća i puna mogućnosti za nove generacije gejmera i developera.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.