Mistral AI pomera granice: Lansira Le Chat i nudi jeftiniju alternativu GPT-4

AI startup sa sedištem u Parizu, Mistral AI, postepeno gradi alternativu za OpenAI i Anthropic, kako pokazuje njihovo najnovije saopštenje. Kompanija pokreće novi vodeći veliki jezički model nazvan Mistral Large. Kada je reč o sposobnostima rezonovanja, dizajniran je da se takmiči sa drugim vrhunskim modelima, kao što su GPT-4 i Claude 2.

Vreme Čitanja: 2 min

mistral-ai-1049-fi

Izvor: DALL-E3

Pored Mistral Large, startup takođe pokreće svoju alternativu za ChatGPT sa novom uslugom nazvanom Le Chat. Ovaj asistent za ćaskanje trenutno je dostupan u beta verziji.

Šta je Mistral AI?

Ako niste upoznati sa Mistral AI, kompanija je poznatija po svojoj tabeli kapitalizacije jer je prikupila ogromnu količinu novca u veoma kratkom vremenskom periodu za razvoj osnovnih AI modela. Kompanija je zvanično osnovana u maju 2023. Samo nekoliko nedelja nakon toga, Mistral AI je prikupio 112 miliona dolara u seed rundi finansiranja. U decembru, kompanija je zatvorila rundu finansiranja od 415 miliona dolara sa Andreessen Horowitz (a16z) kao vođom runde.

Osnovan od strane bivših članova Google-ovog DeepMind-a i Meta, Mistral AI se prvobitno pozicionirao kao AI kompanija sa fokusom na otvoreni kod. Iako je prvi model Mistral AI-a objavljen pod licencom otvorenog koda sa pristupom težinama modela, to nije slučaj za njihove veće modele.

Kako izgleda poslovni model Mistral AI

Poslovni model Mistral AI-a sve više liči na poslovni model OpenAI-a, pošto kompanija nudi Mistral Large preko plaćenog API-ja sa cenama zasnovanim na upotrebi. Trenutno košta 8 dolara po milionu ulaznih tokena i 24 dolara po milionu izlaznih tokena za upit Mistral Large. U žargonu veštačkog jezika, tokeni predstavljaju male delove reči — na primer, reč “WebMind” će biti podeljena na dva tokena “Web” i “Mind” kada je obradi AI model.

Po podrazumevanim postavkama, Mistral AI podržava kontekst prozore od 32k tokena (generalno više od 20,000 reči na engleskom). Mistral Large podržava engleski, francuski, španski, nemački i italijanski jezik.

Za poređenje, GPT-4 sa kontekst prozorom od 32k tokena trenutno košta 60 dolara po milionu ulaznih tokena i 120 dolara po milionu izlaznih tokena. Dakle, Mistral Large je trenutno 5 do 7,5 puta jeftiniji od GPT-4-32k. Stvari se brzo menjaju i AI kompanije redovno ažuriraju svoje cene.

Ali kako se Mistral Large meri u odnosu na GPT-4 i Claude 2? Kao i uvek, veoma je teško reći. Mistral AI tvrdi da se rangira drugi posle GPT-4 na osnovu nekoliko benchmarka. Ali moglo bi biti nešto biranja benchmarka po meri i razlika u stvarnoj upotrebi. Moramo više istražiti da vidimo kako se ponaša u našim testovima.

Alternativa za ChatGPT

Mistral AI takođe danas pokreće asistenta za ćaskanje pod nazivom Le Chat. Svako se može prijaviti i isprobati ga na chat.mistral.ai. Kompanija kaže da je za sada u beta verziji i da bi moglo biti “bagova”.

Pristup usluzi je besplatan (za sada) i korisnici mogu birati između tri različita modela — Mistral Small, Mistral Large i prototip model koji je dizajniran da bude kratak i precizan pod nazivom Mistral Next. Takođe je vredno napomenuti da Le Chat ne može da pristupi webu kada ga koristite.

Kompanija takođe planira da lansira plaćenu verziju Le Chat-a za korporativne klijente. Pored centralnog naplaćivanja, korporativni klijenti će moći da definišu mehanizme moderacije.

Partnerstvo sa Microsoftom

Konačno, Mistral AI koristi današnje objavljivanje vesti da najavi partnerstvo sa Microsoftom. Pored sopstvene API platforme Mistrala, Microsoft će svojim Azure korisnicima pružiti Mistral modele.

To je još jedan model u Azureovom katalogu modela, što se ne čini kao velika stvar. Ipak, to takođe znači da Mistral AI i Microsoft sada vode razgovore o mogućnostima saradnje i potencijalno više. Prva korist od tog partnerstva je da će Mistral AI verovatno privući više korisnika s ovim novim kanalom distribucije.

Ova otvorena strategija partnerstva je lep način da se Azure korisnici zadrže u svom proizvodnom ekosistemu. To bi moglo pomoći i kada je reč o antikompetitivnom nadzoru.

Delovi teksta preuzeti sa TechCrunch

Prijavi se na novosti.