Kako najnovije promene Google algoritma preokreću pravila digitalnog marketinga i šta to znači za vaš sajt

U martu 2024. godine, Google je najavio značajne promene u svom algoritmu pretrage, što je izazvalo veliku pažnju među profesionalcima u digitalnom marketingu. Ove promene imaju potencijal da temeljno preoblikuju pristupe SEO strategijama i digitalnom oglašavanju. Kao neko ko se digitalnim marketingom, a najviše SEO-om bavi više godina, i kao predavač na temu digitalnog marketinga osetio sam potrebu da duboko uronim u analizu ovih promena kako bih vam pružio uvid u to kako se prilagoditi i iskoristiti nove prilike koje ove promene donose.

Vreme Čitanja: 4 min

lazar-jovanovic-1095-fi

Izvor: WebMind/Represent Communications

Google je pokazao odlučnost

U okviru najnovijih ažuriranja svog osnovnog algoritma, Google je pokazao odlučnost u sankcionisanju web stranica koje preterano oslanjaju na generisani sadržaj. Zapažanja iz SEO sveta ukazuju na to da su neke platforme, koje su do skoro privlačile masovne posete zahvaljujući automatski generisanom sadržaju, sada uklonjene iz indeksa. Postavlja se pitanje, kako Google razlikuje autentičan sadržaj od onog kreiranog pomoću veštačke inteligencije?

Za početak želim da istaknem ključne promene koje Google implementira u funkcionalnost svoje pretraživačke platforme. Ove inovacije imaju za cilj da poboljšaju kvalitet i relevantnost sadržaja koji se nudi korisnicima, predstavljajući strateški odgovor na izazove povezane sa spamerskim i neautentičnim sadržajem. Google sada uspostavlja strožiji sistem evaluacije i rangiranja web sadržaja, što ima značajan uticaj na SEO strategije.

Na šta se to tačno odnosi:

 • Unapređenje algoritma za isticanje kvalitetnog sadržaja: Google uvodi sofisticirane algoritamske promene kako bi sadržaj visoke autentičnosti i korisnosti dobio zasluženu prednost. Na primer, ako dve web stranice nude savete za ishranu, ona koja pruža detaljno istražene i praktične savete, podržane stručnim mišljenjima, biće rangirana iznad one koja nudi generičke i površne informacije. Doduše, ovo je nešto što Google pokušava u poslednjih nekoliko promena, ostaje da vidimo da li će sad uspeti.
 • Ažuriranje politike protiv spama: Google pojačava svoje napore u borbi protiv spam sadržaja, uvodeći rigoroznije politike koje ciljaju na eliminaciju sadržaja niske kvalitete iz rezultata pretrage. Na primer, web stranica koja je nekada bila pouzdan izvor informacija u svojoj niši, a zatim se zbog možda manjka poseta preorijentisala na proizvodnju clickbait sadržaja kako bi privukla što veći traffic, biće prepoznata od strane Google-a i njena vidljivost i autoritet biće smanjeni. Ovo je najviše zbog pojave mnogih sajtova koji su nakon pojave ChatGPT krenule sa masovnom proizvodnjom sadržaja.
 • Smanjenje prisustva neoriginalnog i nekorisnog sadržaja: Google preduzima korake da umanji prisutnost generičkog sadržaja koji ne donosi dodatnu vrednost korisnicima. Na primer ukoliko ste na vašem sajtu objavljivali sadržaj koji ne donosi nikakvu dodatnu vrednost u odnosu na sadržaj koji se već nalazi na internetu I koji ne nudi nove metode, lične price stručnja itd, vaš sajt će biti penalizovan od strane Google. Ovo je još jedna promena koja se poslednjh par godina navodi.

Iz ličnog ugla, izazov s kojim se Google suočava leži u njegovoj sposobnosti da sa apsolutnom sigurnošću identifikuje AI generisan sadržaj. Ovo posebno dolazi do izražaja kada sadržaj nije u potpunosti kreiran od strane AI ili je sofisticirano prilagođen da izgleda unikatno. Ipak, Google ima sposobnost da prepozna kada web stranice, koje su prethodno objavljivale ograničen broj blog postova, odjednom počnu da plasiraju stotine ili čak hiljade članaka u kratkom vremenskom periodu, što često rezultira penalizacijom nakon detaljnog pregleda.

Na osnovu ličnog iskustva, primetio sam da su određene platforme, koje su se oslanjale na sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, bukvalno prenosile takav sadržaj bez izmena, koristeći iste formulacije na više jezika. Takve stranice sada se nalaze pod budnim okom Google-a, koji raspolaže raznovrsnim tehnikama za identifikaciju sadržaja koji je u potpunosti nastao automatizacijom.

Izazov koji se javlja sa svakim ažuriranjem algoritma jeste da posledice često izbegavaju samo najveće i najuticajnije sajtove. Ove “stare” platforme/sajtovi ponekad prolaze nekažnjeno zahvaljujući dugogodišnjem prisustvu na mreži, specifičnoj niši kojoj pripadaju, te mreži snažnih povratnih linkova i deljenja na društvenim mrežama. Iskreno se nadam da će ovog puta tretman za sve biti isti.

Ključno je da se u zajednici digitalnog marketinga širi svest o tome da veštačka inteligencija u kreiranju sadržaja ne treba da se koristi bez dodatne ljudske obrade. Opravdano je da se koriti sadržaj generisan od strane AI, ali je preporučeno da se dodaje lični pečat i dodatna vrednost. Osim toga, esencijalno je uspostaviti metodologiju koja obuhvata analizu sadržaja konkurencije, sa ciljem da se kreira nešto što istinski izdvaja i pruža dodatnu vrednost za ciljane ključne reči.

Web stranice koje su se oslanjale isključivo na sadržaj proizveden veštačkom inteligencijom, bez ikakvih modifikacija, i koje su u kratkom periodu znatno povećale količinu takvog sadržaja, sada se suočavaju sa izazovima. Ipak, nema razloga za zabrinutost među onima koji su veštačku inteligenciju koristili mudro, kao alat u službi kreativnosti, precizno ciljajući teme i obogaćujući AI sadržaj sa dodatnim elementima koji ga čine jedinstvenim, kao što su originalna grafika i stručni komentari.

Promene u Google algoritmu 2024: Šta treba znati

Google kontinuirano ažurira svoj algoritam kako bi poboljšao iskustvo pretrage za korisnike, naglašavajući relevantnost, brzinu i preciznost informacija. Najnovije promene fokusirane su na:

 • Poboljšanje razumevanja konteksta upita: Google sada koristi naprednije tehnike obrade prirodnog jezika (NLP) i mašinskog učenja (ML) za bolje razumevanje namera iza korisničkih upita.
 • Veći značaj korisničkog iskustva (UX): Google daje veći prioritet web stranicama koje nude izvanredno korisničko iskustvo, uključujući brzinu učitavanja, mobilnu prilagodljivost i lakoću navigacije.
 • Naglasak na originalnom sadržaju: Web stranice sa originalnim, duboko istraženim sadržajem sada će imati prednost u rangiranju u odnosu na one koje se oslanjaju na površinski ili duplicirani sadržaj.

Kako se prilagoditi promenama

Pre svega potrebno je razumevanje konteksta i namera korisnika vaših sajtova. A to ćete postići tako što ćete više pažnje obratiti na sledeće detalje:

 • Analiza upita: Koristite alate kao što su Google Analytics i Google Search Console za dubinsku analizu kako korisnici dolaze do vaše stranice i koje upite koriste.
 • Kreiranje sadržaja: Razvijte sadržaj koji odgovara na specifične potrebe i namere vaše ciljne publike, koristeći se detaljnim istraživanjem ključnih reči i tematikom.

Unapređenje korisničkog iskustva

Duboko sam svestan da je srž svake uspešne strategije digitalnog marketinga pružanje izuzetnog korisničkog iskustva. U današnjem mobilnom svetu, dve ključne komponente koje ne smeju biti zanemarene su optimizacija za mobilne uređaje i brzina učitavanja web stranice.

 • Optimizacija za mobilne uređaje: Pobrinite se da je vaša web stranica potpuno optimizovana za mobilne uređaje, s obzirom na to da veliki deo pretraga dolazi sa ovih uređaja.
 • Brzina učitavanja: Koristite alate kao što su Google PageSpeed Insights za analizu i poboljšanje brzine učitavanja vaše stranice.

Fokus na originalnosti i kvalitetu sadržaja

Za uspeh svake efektivne online strategije važnost sadržaja koji odzvanja originalnošću i kvalitetom bi trebao da bude imperativ. Ulaganje u istraživanje i razvoj sadržaja koji ne samo informiše i edukuje, već i istinski obogaćuje iskustvo korisnika, ključno je za izgradnju dugoročnih odnosa sa vašom publikom. Dodatno, integracija multimedijalnog sadržaja kao što su video, infografike i interaktivni elementi, neizostavan je korak ka povećanju angažovanosti i zadržavanju posetilaca na vašem digitalnom prostoru.

 • Istraživanje i razvoj: Investirajte vreme i resurse u kreiranje originalnog, informativnog i edukativnog sadržaja koji pruža stvarnu vrednost korisnicima.
 • Korišćenje multimedijalnog sadržaja: Integracija video sadržaja, infografika i interaktivnih elemenata može pomoći u povećanju angažovanosti i zadržavanju posetilaca na vašoj stranici.

Izazov i prilika za profesionalce

Promene u Google algoritmu iz marta 2024. godine predstavljaju i izazov i priliku za profesionalce u digitalnom marketingu. Prilagođavanjem strategija SEO i sadržaja novim smernicama, brendovi mogu ne samo da očuvaju svoje pozicije u pretrazi već i da poboljšaju svoju vidljivost i angažovanost sa ciljnom publikom. Kao direktor WebMind portala i edukator za digitalni marketing, naglašavam važnost kontinuiranog učenja i prilagođavanja u dinamičnom digitalnom pejzažu.

Zato je uvek pravi trenutak da pratite naš portal ili sve druge kvalitete i proverene izvore informacija, kako bi bili u toku, ne samo sa promenama koje donesi Google u svom algoritmu, već i sve druge promene u digitalnom okruženju.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

Prijavi se na novosti.