Da li će EU integrisati blokčejn u buduće tehnologije i inovacije?

Evropska unija (EU) je dobila savet radnog tela da se pripremi za postepeno približavanje tehnologija blokčejna i veštačke inteligencije (AI), a u izveštaju je posebno istaknut potencijal blokčejna da se integriše sa drugim tehnologijama i inovacijama. Navodi se da osetljivi AI skupovi podataka mogu bezbedno da se čuvati na blokčejnu, što, prema EUBOF-u, može biti korisno u zdravstvu i finansijama, gde je sigurnost podataka od ključnog značaja.

Vreme Čitanja: < 1 min

eu-blokčejn-1442-fi

Ilustracija: DALL-E3

Evropski opservatorijum i forum za blokčejn (EUBOF) — inicijativa Evropske komisije — pratili su i analizirali razvoj blockchaina širom Evrope i objavili završni izveštaj.

Istaknut snažan trend približavanja blokčejna i AI

EUBOF je identifikovao snažan trend u vezi sa tekućom konvergencijom između blokčejna i AI. Osetljivi AI skupovi podataka mogu se bezbedno čuvati na blokčejnu, što, prema EUBOF-u, može biti korisno u “zdravstvu i finansijama, gde je sigurnost podataka od ključnog značaja.”

EUBOF je takođe zaključio da AI može poboljšati funkcionalnost pametnih ugovora, što se može primeniti u raznim industrijama.

Studija Evropske komisije takođe je priznala kontinuirani rast ekosistema decentralizovanih finansija (DeFi) i očekuje lansiranje novih protokola i novih aplikacija.

Na kraju, EUBOF predviđa da će inherentna interoperabilnost, održivost i energetska efikasnost blockchain tehnologije biti glavni pokretači njenog daljeg usvajanja, novodi se na portal Cointelegraph.

EUBOF je dao nekoliko preporuka u ovoj oblasti, uključujući delovanje kao globalni centar znanja za blokčejn, jačanje angažmana Evrope sa različitim zainteresovanim stranama i rešavanje problema koji proizilaze iz novih inovacija.

Istovremeno sa izveštajem EUBOF-a, 24. maja, EU je najavila planove za izmene tekuće regulative koja upravlja Zajedničkim poduhvatom evropskih visokoperformansnih računara (EuroHPC), koji određuje upotrebu superračunara za razvoj AI.

Prijavi se na novosti.