Srbija je nezaobilazna stanica za razvoj blokčejn tehnologija

Projekat Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, prošle godine predstavio je prvi srpski superklaster u čijem su fokusu Web3 i blokčejn tehnologije. „Odličan3“ - kako glasi naziv superklastera – svojim aktivnostima doprinosi razvoju Srbije kao globalnog lidera u ovoj dinamičnoj oblasti. O njegovoj ulozi i predstojećim aktivnostima razgovarali smo sa Sanjom Ugrčić Pavlović, direktorkom superklastera „Odličan3“.

Vreme Čitanja: 3 min

klaster-sanja-1433-fi

Izvor: Privatna arhiva

Šta zapravo znači superklaster i čime se konkretno bavi „Odličan3“?

Superklaster verovatno najlakše mogu definisati primenom analogije iz astronomije, a to je grupacija koja objedinjuje organizacije ili manje grupe organizacija koje na okupu drži jedinstvena gravitaciona sila, a to je u ovom slučaju blokčejn tehnologija.

Blokčejn tehnologija je revolucionarna tehnologija, koja je siguran i decentralizovan digitalni zapis (ledger) koji beleži transakcije na mnogim računarima, što otežava izmenu bilo kog pojedinačnog zapisa bez promene svih narednih zapisa i sticanja konsenzusa unutar same mreže računara. Pojednostavljeno, u pitanju je javna baza podataka u kojoj nije moguće napraviti izmene, a da se prethodno ne usaglasi cela javnost sa tim da su izmene neophodne, ispravne i istinite. Iako je svoju najuspešniju primenu blokčejn našao u finansijskom svetu (kriptovalute i tokeni), mogućnosti primene su još uvek nedovoljno istražene. Ono što blokčejn tehnologija definitivno pruža svojim korisnicima to je vraćanje kontrole u ruke pojedinaca koje istu koriste, a potom i (moj favorit) eliminaciju institucije poverenja (eliminisanje posredništva).

Ko sve čini Superklaster „Odličan3“?

Ova naizgled jednostavna tehnologija, ali opet izuzetno korisna u doba masovne digitalizacije sveta, privukla je jedan deo svetske, ali i lokalne, srpske zajednice. Ne samo poslovne zajednice, u kojoj se pored pojedinaca, pre svega programera, nalaze i startapi, mala i srednja preduzeća, ali i zrele kompanije čiji se projekti, proizvodi i usluge baziraju na ovoj tehnologiji, već su tu i drugi. U pitanju su formalne i neformalne obrazovne institucije, predstavnici javnog sektora čiji je fokus na inovacijama, kao i organizacije podrške, među kojima su inovacioni i startap habovi, poslovni konsultanti, advokatske kancelarije i investitori.

Superklaster „Odličan3“ predstavlja jedinstvenu platformu koja je okupila i nastavlja da okuplja pomenute institucije i organizacije koje su prepoznale značaj blokčejn tehnologije. Glavni i osnovni cilj ove platforme jeste da se Srbija pozicionira kao broj jedan destinacija za pokretanje blokčejn projekata, proizvoda i usluga.

Superklster „Odličan 3“ i projekat Srbija Inovira i ove godine podržavaju Belgrade Blockchain Week, možda i najznačajniju manifestaciju u oblasti blokčejna. Šta je to što Belgrade Blockchain donosi ove godine?

Belgrade Blockchain Week je još jedna platforma koja, već drugu godinu u nizu, okuplja blokčejn zajednicu oko iste ideje – pozicioniranje Srbije i Beograda kao mesta za blokčejn. Imajući u vidu da su neki od najvećih blokčejn projekata potekli iz Srbije, pojavila se i potreba za pozicioniranjem Beograda na svetskoj mapi. Belgrade Blockchain Week jeste u pravom smislu reči vremensko-prostorna platforma, koja će u periodu od 31. maja do 9. juna okupiti možda i najveći broj najznačajnijih imena u blokčejn industriji. Kada kažem najznačajnijih imena, ne mislim samo na inženjere, već i na sve ostale profesionalce, kako iz javnog tako i privatnog sektora, koji iskreno veruju ili naslućuju i žele da nauče nešto više o industriji. Pored  zaista brojnih događaja koji će se održati u ovoj nedelji, najznačajniji među njima je definitivno ETHBelgrade, trodnevna konferencija u potpunosti posvećena Etherium-u, drugoj najvećoj blokčejn mreži na svetu.

Koje aktivnosti u okviru ovog događaja sprovodi superklaster „Odličan3“?

Superklaster „Odličan3“ je svoje aktivnosti fokusirao i na pitanja koja su izdvojila Srbiju iz mase drugih zemalja, iako nedovoljno zapaženo, a to su pitanja regulatornog okruženja i poboljšanja istog. Imajući u vidu da Srbija od 2021. godine aktivno prati i reguliše tržište digitalne imovine, 6. juna planiran je Superklaster Policy Lab događaj koji će domaćoj sceni približiti i regionalna regulatorna rešenja, a pre svega izmene koje donosi sa sobom evropska MiCA.

U fokusu je i uticaj Web3 na umetnost, kojim se bavi jedna od naših najistaknutijih inicijativa – program Web3 – novi poslovni model u svetu umetnosti“. U okviru aktivnosti ovog programa organizovaćemo panel diskusiju „Kripto umetnost“. Ovo je prva diskusija na ovu temu u našim umetničkim krugovima i održaće se 6. juna u Muzeju savremene umetnosti. Naredni dan, 7. jun, biće rezervisan za specijalni događaj  posvećen muzejima i inovacijama. Panel diskusija održaće se u Narodnom muzeju Srbije na Trgu Republike, sa početkom od 12h. Nakon jednosatnog panela na temu: „Muzeji i Web3“ uslediće i prezentacija, tokom koje će biti otvorena i tema zakonskih okvira poslovanja muzeja u Web3 ekosistemu u Srbiji

Smatramo da je razmena znanja ključ uspeha i zato je deo naših aktivnosti usmeren na umrežavanje. U okviru niza aktivnosti koje priređujemo u KC grad, 5. juna ćemo organizovati i program Meet The Talent na koje pozivamo sve one koji tek ulaze u Web3 svet i žele da razvijaju blokčein projekte. Ovaj događaj omogućiće im da se upoznaju sa predstavnicima industrije, a tokom njega biće dodeljeni NFT sertifikati polaznicima treće kohorte Web2.5 akademije i predstavljeni brojni neformalni edukativni programi.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže, i budu deo Web3 budućnosti. O svim aktivnostima zainteresovani se mogu informisati na društvenim mrežama Srbija inovira i na zvaničnom sajtu događaja.

Prijavi se na novosti.