Sajber bezbednost kao karijera

Predavanje za studentkinje tehničkih fakulteta "Otkrij svoj put: Sajber bezbednost kao karijera" održao se juče na naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu. U toku Meseca ženske istorije a u okviru inicijative #InvestirajUŽene rešili smo da studentkinjama približimo oblast sajber bezbednosti i pružimo odgovore koji bi možda bili ključni u odabiru nove karijere.

Vreme Čitanja: 3 min

sajber-za-zene-1150-fi

Izvor: Privatna arhiva

Karijera u oblasti sajber bezbednosti

U saradnji organizacija BrightMarbles Group, Naučno-tehnološki park Novi Sad, BEST Novi Sad i Women4Cyber Srbija, ovaj događaj bio je namenjen studentkinjama tehničkih nauka s ciljem pružanja uvida u širok spektar karijernih prilika u oblasti sajber bezbednosti, naglašavajući važnost raznolikosti u ovom sektoru i istražujući mogućnosti koje ovaj dinamični sektor nudi, a koje prevazilaze tradicionalne tehničke uloge.

Jedan od ključnih govornika na događaju bila je Sanja Kekić, menadžerka inicijative “Sajber Putevi za Žene”, Menadžerka u DAI, Predsednica Women4Cyber Srbija: Sa bogatom 24-godišnjom karijerom u IT, GRC i sajber bezbednosti, Sanja Kekić donela je neprocenjivo znanje i iskustvo. Sanja, priznata kao ključna figura u oblasti, ne samo da je doprinela bitnim projektima u regionu, već je i među vodećim ženama u sajber bezbednosti u Evropi, s jasnom posvećenošću promovisanju žena u tehnološkom sektoru. Kroz svoje vođstvo u Women4Cyber, Sanja se bori za veću participaciju žena u tehnologiji i sajber bezbednosti, a njen današnji govor ima za cilja da ohrabri studentkinje da istraže sajber bezbednost kao potencijalni karijerni put.

Pored nje, na predavanju je govorio i Damjan Cvetanović, Stručnjak za informacionu bezbednost u UN1QUELY (Članica BrightMarbles Grupe), Iskusni profesionalac u oblasti sajber bezbednosti, Damjan kombinuje tehničku stručnost sa strateškim pristupom. Sa praktičnim iskustvom i dualnim ulogama kao ekspert i suosnivač Intell Informed, Damjan je pružio dragocene uvide u praktične izazove i mogućnosti koje donosi karijera u sajber bezbednosti.

Još jedan važan govornik na događaju bio je Branko Džakula, CISO u BrightMarbles grupaciji: Osnivanjem Akademije UN1QUELY i volontiranjem kao edukator, Branko je vizionar u sektoru sajber bezbednosti, posvećen osnaživanju budućih profesionalaca znanjem i alatima potrebnim za uspeh u oblasti sajber bezbednosti. Njegova prezentacija približila je budućnost sajber bezbednosti, ističući ključnu ulogu raznolikosti u timovima za sajber bezbednost i razmatrajući puteve kojima žene mogu postići uspeh u ovoj dinamičnoj i perspektivnoj industriji.

Potreba za povećanjem broja žena u sajber bezbednosti je suštinska, a ne samo formalna obaveza radi postizanja rodne ravnopravnosti. Nedostatak ženske radne snage u ovoj oblasti utiče na to da se propušta dragocen resurs u suočavanju sa sve sofisticiranijim sajber pretnjama. Takođe, istraživanja pokazuju da žene, pored tehničkih veština, poseduju “meke” veštine poput holističkog pristupa poslovnoj analizi i empatije, što doprinosi pronicljivijem rešavanju problema u sajber bezbednosti. Sa druge strane, kada govorimo o sajber napadima koji su usmereni ka ženama i deci, istraživanje koje je sprovedeno nedavno pokazalo je da su žene u odnosu na muškarce mnogo više zainteresovane da se bave odbranom od ovih napada, što ukazuje na to da bi smo sa većim brojem žena u sajber bezbednosti bili bezbedniji kada je o ovakvoj vrsti napada reč.

Bitno je reći da su “Sajber putevi za Žene” sa kompanijom UN1QUELY (deo BrightMarbles Grupacije) ostvarili saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu: Lansiran je prvi akreditovani studijski program – sajber bezbednost. Ovaj program je kreiran u skladu sa zahtevima poslodavaca, a uzimajući u obzir i rodno-inkluzivan pristup. Program obuhvata stipendiranje devojaka i stručnu praksu u trajanju od 90 časova u kompanijama koje su ugovorne partneri Univerziteta. Nakon završenog programa, polaznice će biti osposobljene za uloge koje zahtevaju razumevanje i ekspertizu u oblasti sajber bezbednosti, uključujući analizu rizika, odabir i implementaciju tehnoloških rešenja i koordinaciju informacione bezbednosti.

Rešenje je u osnaživanju žena

Rešenje za nedostatak žena u sajber bezbednosti leži u osnaživanju uloge žena kroz podizanje svesti o značaju njihovog prisustva u ovoj oblasti i stvaranje podsticajnog okruženja za njihov profesionalni razvoj. Osim toga, neophodno je kontinuirano ulaganje u obrazovanje i edukaciju žena iz različitih oblasti, ne samo tehničkih, kako bi se stvorila raznolika i kompetentna radna snaga spremna da odgovori na izazove sajber bezbednosti. Saradnja sa obrazovnim institucijama ključna je u stvaranju puteva za ulazak žena u sajber bezbednosnu profesiju i stvaranju održivog rešenja za nedostatak radne snage u ovoj oblasti.

Naš jučerašnji događaj ima za cilj da na pravi način saopšti problematiku ali i ponudi konkretna rešenja. Kada su u pitanju aktivnosti BrightMarbles Grupacije ovo je samo jedan od događaja koje smo do sada organizovali a planiramo da nastavimo da se bavimo temama koje su važne za industriju, za društvo i za zajednicu u celini.

Promo

Prijavi se na novosti.