ENG

Nvidia dostigla kapitalu vrednost od 2.8 biliona dolara

Nvidia, jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova za računare i profesionalna tržišta premašila je cifru od 2.8 biliona dolara što je čini vrednijom od kompanija Tesle i Amazona zajedno. Fokus proizvodnje je na AI i dominaciji u AI hardveru, posebno GPU-imu.

Vreme Čitanja: < 1 min

nvidia-profit-1471-fi

Ilustracija: DALL-E3

Vodeći proizvođač čipova kompanija Nvidia ostvarila je veliki uspeh nakon proizvodnje naprednih čipovi koji će u eri trke za alatima veštačke inteligencije olakšati rad proizvošaćima i korisnicima. Kompanije Nvidia je u februaru ove godine dostigla cifru od 2 biliona dolara što je već ukazivalo na vratolomni rast i razvoj ove firme. Ova vrednost kompaniju po prihodima stavlja ispred Tesle, Mete i Alfabeta.Prošle nedelje Nvidia je saopštila porast prihoda i već je slutilo da će premašiti sva očekivanja. Tog dana akcije su skočile za 9.3% što neto zaradu podiže na milijardu. U brojkama ta vrenost bi bila 2.59 biliona dolara. Ovo je veliki rast kompanije s obzirom na vremenski periodu u kome se ovo izdešavalo.

Nvidia, Amazon i Tesla


Trenutna vrednost kompanije Amazon iznosi 1,9 biliona dolara, dok je Teslina vrednost 553 milijarde dolara. U zbiru ove dve vodeće kompanije nemaju prihode kao Nvidia.
Neočekivani rast kompanije Nvidia potiče od nedavnog rasta i razvoja veštačke inteligencije za koju smatraju da će u budućnosti uticati na razne sfere poslovanja, prenosi portal Barrons.


Kako je Nvidia profitirala?


Kompanija se bavi proizvodnjom čipova koji koriste trenutno najveće kompanije na tržištu poput Microsoft-a i OpenAI-a za svoje projekte.
Svima poznat ChatGPT pokreće čip koji je kompanija Nvidia patentirala.
S obzirom da su skoro plasirali robote sa ljudskim karakteristikama, kompanija Nvidia ne planira da stane sa razvojem u domenu veštačke inteligencije i robotizaicije.
Kako se kompanija razvijala, tako se i njen osnivač Jensen Huang našao na samom vrhu najuspešnijih direktora kompanija.
Huangova neto vrednost skočila je za 8 milijardi dolara u samo jednom danu i time je dostigla vrednost od 91 milijarde dolara.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.