Musk pobedio radnike na sudu

Elon Musk je ostvario značajnu pravnu pobedu ove nedelje kada je američki sud odbacio tužbu vrednu 500 miliona dolara vezanu za otpremnine nakon masovnih otpuštanja na Tviteru, društvenoj mreži koja je sada poznata kao X. Sudija je utvrdila da federalni zakon o sigurnosti prihoda zaposlenih ne pokriva zahteve tužitelja, čime je Musk osigurao povoljan ishod u ovom slučaju. Takođe, Neuralink je objavio nove rezultate na istraživanju mozga.

Vreme Čitanja: < 1 min

elon-musk-ai-563-fi

Illustration: Lenka T.

Sudija presudila u korist Muska zbog nedostatka nadležnosti

Američka okružna sudija Trina Tompson iz San Franciska presudila je u utorak da Zakon o sigurnosti prihoda zaposlenih (Erisa) koji reguliše planove beneficija ne pokriva zahteve bivših zaposlenih na Tviteru, te je zbog toga odbacila slučaj. Tompson je navela da Erisa ne važi za Tviterov plan otpremnina nakon otkupa jer nije postojala “stalna administrativna šema” koja bi uključivala pojedinačno razmatranje zahteva ili pružanje beneficija kao što su produženo zdravstveno osiguranje i usluge zapošljavanja.

Ova odluka predstavlja značajnu pravnu pobedu za Muska, koji se još uvek suočava sa brojnim tužbama zbog svojih poslovnih praksi u kompanijama uključujući X, Teslu i SpaceX. Optužbe variraju od rodne diskriminacije i klevete do osvetničkih otpuštanja, prenosi The Guardian,

Neuralink objavio nove rezultate na istraživanju mozga

Sitne žice Neuralink-ovog implantata za mozak, korišćene kod prvog učesnika u probnom periodu koji sprovodi kompanija Elona Maska, postale su “više ili manje vrlo stabilne”, rekao je izvršni direktor kompanije u sredu.

Kompanija je u maju izjavila da se nekoliko sitnih žica unutar mozga Nolanda Arbaugha, koji je paralizovan od ramena nadole zbog nesreće prilikom ronjenja 2016. godine, pomerilo iz svoje pozicije.

“Kada obavite operaciju na mozgu, potrebno je neko vreme da tkiva dođu i učvrste niti na mestu, a kada se to dogodi, sve postaje stabilno,” rekao je izvršni direktor Neuralink-a, Dongjin “D.J.” Seo.

Kompanija sada preduzima mere za smanjenje rizika, kao što su oblikovanje lobanje i smanjenje koncentracije ugljen-dioksida u krvi na normalan nivo kod pacijenata, rekli su izvršni direktori kompanije tokom prenosa uživo na društvenoj mreži X, piše Reuters.

Prijavi se na novosti.