Microsoft napušta odbor kompanije OpenAI

Kompanija Microsoft je odlučio da napusti svoje mesto posmatrača u odboru OpenAI-a, suočen sa sve većom regulatornom kontrolom sa obe strane Atlantika. Kompanija je navela da je upravljanje odborom značajno unapređeno u poslednjih osam meseci, čineći njihovo učešće suvišnim.

Vreme Čitanja: 2 min

microsoft-openai-1731-fi

Ilustracija: DALL-E3

Apple, koji je nedavno najavio integraciju OpenAI-jevog chatbot-a ChatGPT na svoje uređaje, bio je očekivan da preuzme ulogu posmatrača u odboru, ali se sada odustao od te namere.

Microsoftova odluka da odustane od svog mesta bez prava glasa u odboru OpenAI-a, developera ChatGPT-a, izgleda da je podstaknuta zabrinutošću zbog potencijalnih antitrust istraga. Wall Street Journal je izvestio da je Microsoft naveo stabilnost odbora kao razlog za povlačenje, prenosi portal Barrons.

„Zahvalni smo Microsoftu na ukazivanju poverenja u Odbor i pravac kompanije i radujemo se nastavku uspešnog partnerstva,“ rekao je portparol OpenAI-a u email izjavi.

Microsoft je stekao mesto bez prava glasa u odboru OpenAI-a u novembru, nakon što je Sam Altman smenjen, a zatim brzo vraćen na mesto izvršnog direktora kompanije. OpenAI, koji je strukturiran kao neprofitna organizacija sa profitnim ogrankom, će nastaviti da održava redovne sastanke sa ključnim partnerima poput Microsofta i Apple-a kako bi delio informacije o napretku.

U početnim izveštajima se navodilo da će Apple dobiti mesto bez prava glasa u odboru OpenAI-a kao deo dogovora o ponudi ChatGPT-a na svojim uređajima. Međutim, izvori bliski situaciji kažu da Apple ipak neće dobiti mesto u odboru.

Rano u sredu, ni Microsoft ni Apple nisu odgovorili na zahteve za komentar. Akcije Microsofta su porasle za 0,5% u pre-market trgovanju, dok su akcije Apple-a porasle za 0,2%.

Izgleda da je pokušaj balansiranja interesa partnera kao što su Apple i Microsoft putem mesta u odboru postao previše komplikovan za OpenAI. Međutim, odlučujući faktor su verovatno bile brige oko antitrust pravila, s obzirom na to da više regulatora širom sveta istražuje odnos između Microsofta i OpenAI-a.

„Teško je ne zaključiti da je Microsoftova odluka u velikoj meri pod uticajem trenutne konkurentske/antitrust kontrole nad njegovim (i drugih velikih tehnoloških igrača) uticajem na novonastale AI igrače kao što je OpenAI,“ rekao je Alex Haffner, partner za konkurenciju u firmi Fladgate.

Obe kompanije tvrde da funkcionišu nezavisno i da Microsoft ne vrši kontrolu nad operacijama OpenAI-a.

Microsoft je već počeo da smanjuje svoju zavisnost od OpenAI-a osnivanjem rivalne interne AI jedinice. Ranije ove godine imenovan je Mustafa Suleyman za izvršnog direktora Microsoft AI, koji odgovara izvršnom direktoru Satyi Nadelli. Suleyman je došao iz Inflection AI, gde je bio izvršni direktor i suosnivač, zajedno sa nekoliko drugih članova iste kompanije.

Prijavi se na novosti.