Evropa dominira kao najbolji kontinent za rad na daljinu

Evropa je najbolji kontinent za rad na daljinu, zauzevši prvih 10 mesta u ukupnom plasmanu. Iako su se nordijske zemlje pokazale najuspešnijima, Portugalija se istakla kao najisplativija destinacija.

Vreme Čitanja: 2 min

remote-drzave-1657-fi

Ilustracija: DALL-E3

Evropa dominira u radu na daljinu

Poslednjih godina promenio se način na koji radimo. Veliki broj firmi je prešao na drugačije načine rad, a sve veći roj ljudi prelazi na hibridni ili rad na daljinu. Nordlayer, platforma za sajber bezbednost, analizirala je 108 zemalja kako bi otkrila najbolja mesta za rad na daljinu, a rezultati pokazuju da Evropa dominira. Danska je zauzela prvo mesto zahvaljujući visokim ocenama u kategorijama sajber bezbednosti, digitalne i fizičke infrastrukture, društvene sigurnosti i ekonomske sigurnosti.

remote-drzave-1657-ps1

Screenshot: Nordplayer

Nordijske zemlje vode, Portugalija najbolja za vrednost za novac

Danska, poznata po svojoj sreći i visokim društvenim standardima, predvodi listu uprkos visokim troškovima života i internetu. Njeni susedi, Holandija i Nemačka, prate je na drugom i trećem mestu zahvaljujući odličnim društvenim uslovima i pristupačnom internetu. Portugalija se istakla kao najisplativija destinacija među prvih 10, sa nižim troškovima života i visokom vrednošću za novac, zauzimajući šesto mesto u ukupnom plasmanu.

Digitalna infrastruktura i ekonomska sigurnost: Ključni faktori uspeha

Iako je Evropa dominantna, azijske zemlje kao što su Singapur i Južna Koreja su se istakle u kategoriji digitalne infrastrukture, zauzimajući prva mesta u toj oblasti. Međutim, kada je reč o ekonomskoj sigurnosti za radnike na daljinu, anglosaksonske zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Novog Zelanda prednjače, dok ih prate veće evropske ekonomije poput Nemačke i Španije. Ovi faktori, kombinovani sa visokim društvenim standardima i digitalnom sigurnošću, čine Evropu najboljim kontinentom za rad na daljinu u 2023. godini.

Srbija i rad od kuće

Iako Srbija još uvek ne zauzima vrhunske pozicije u globalnim izveštajima, beleži značajan napredak u digitalnoj infrastrukturi i sajber bezbednosti. Povećana upotreba digitalnih alata i platformi, kao i razvoj IT sektora, doprinose tome da rad na daljinu postane održiva opcija za mnoge radnike. Sa sve boljim internetom i troškovima života koji su niži u poređenju sa zapadnim zemljama, Srbija postaje atraktivna destinacija za digitalne nomade i radnike na daljinu, nudeći dobar balans između troškova i kvaliteta života.

Prijavi se na novosti.