Dan univerzalne prihvatljivosti – prilika za višejezičnost na internetu

Dan univerzalne prihvatljivosti (UA Day2024) prilika je za digitalnu iskluziju i punu višejezičnost na internetu. Na današnjem događaju RNIDS-a (Registar nacionalnog internet domena Srbije) najviše se govorilo o jezičkim barijerama koje se mogu premostiti zahvaljujući internacionalizovanim nazivima domena (IDN), kakav je naš .срб.

Vreme Čitanja: < 1 min

univer-visejezicnost-1146-fi

Izvor: WebMind

Internet na svetskom nivou koristi 5,4 milijardi ljudi

Dan univerzalne prihvatljivosti posvećen je pitanju da li internet domeni i imejl adrese mogu da podrže sve svetske jezike i pisma, imajući u vidu da od oko osam milijardi ljudi na planeti, internet koristi 5,4 milijarde, a 2,6 milijardi nikad nije bilo na internetu.

Direktor Registra nacionalnog interneta domena Srbije Dejan Ðukić rekao je da su nacionalno pismo i lokalni jezici u registraciji domena i primeni sasvim funkcionalni, a da je na pripadnicima tehničke zajednice da urade da sve funkcioniše, a na korisnicima je da izaberu da li hoće i na koji način to da koriste.

Takođe, on je dodao da registracija naziva domena nešto što RNIDS podržava, ali i kreiranje sadržaja.

Na događaju je bilo reči o primeni promocije i implementaciji rešenja koja podržavaju Univerzalnu prihvatljivost i o mogućnostima edukacije budućeg IT kadra u tom segmentu.

Održana je i tehnička radionica sa fokusom na programiranje konfigurisanja alata, sajtova i aplikacija.

UA Day 2024 organizuje se pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN), sa Fondacijom „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) kao lokalnim partnerom i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG).

Prijavi se na novosti.