Upoznajte Pibota, robota-pilota kog pokreće veštačka inteligencija

Korejski institut za napredne nauke i tehnologiju (KAIST) stoji iza jednog od najinovativnijih izuma u avijaciji - humanoidnog robota koji 'zna' kako da upravlja avionom. Prvi robot-pilot pokretan veštačkom inteligencijom nazvan je Pibot, a njegov razvoj će utrti put za druga revolucionarna otkrića koja mogu nastati kada se spoje kompleksne industrije poput veštačke inteligencije i robotike.

Vreme Čitanja: < 1 min

Pametni pilot KAIST-a

Ilustracija: L. T.

Pametni pilot KAIST-a

Tim najboljih istraživača i inženjera KAIST-a trenutno razvija prvog humanoidnog robota koji može upravljati avionom ili drugim vrstama letelica, a da pri tome ne mora da se prilagođava pilotskoj kabini izgrađenoj za ljude.

image-1

Pibot je humanoidni robot koji može leteti avionom baš kao ljudski pilot, manipulišući svim pojedinačnim komandama u pilotskoj kabini koja je dizajnirana za ljude.

Rekao je Dejvid Šim, vanredni profesor elektroinženjeringa na KAIST-u, za Euronews Next portal.

Drugim rečima, robot je izgrađen da se uklopi u pilotsku kabinu i manipuliše svim komandama unutar tog prostora bez bilo kakve ljudske pomoći. Prema Science Times portalu, Pibot je visok 160 cm i težak 65 kg. Naravno, ovaj robot ne liči na ljudsko biće, ali bi mogao da prođe kao vrlo napredan crtež robota iz nekog stripa.

Pibot kombinuje najbolje od veštačke inteligencije i robotike. Kao rezultat, sposoban je da obradi jezik letačkog priručnika i samostalno kontroliše proces letenja. Njegov dizajn, uključujući napredne robotske ruke i prste koji su slični ljudskima, omogućava mu da adekvatno upravlja svim instrumentima unutar pilotske kabine, čak i tokom turbulencija.

Pibot

Izvor: Google

Iskorišćavajući prednosti veštačke inteligencije, ovaj humanoidni pilot može da čita i razume letačke priručnike, čak i da pamti setove Jeppesen vazduhoplovnih navigacionih karata koje se koriste za olakšavanje sigurne navigacije čarter letova, čime postaje mnogo sposobniji od ljudskih pilota.

Nemojte brinuti; ovaj robot neće zameniti pilote, barem ne u skorije vreme. Dizajniran je da pruži podršku u ekstremnim situacijama, kao što je situacija u kojoj bi se život pilota mogao dovesti u rizik. Ipak, vredi napomenuti da dizajn robota omogućava obavljanje drugih dužnosti, kao što su vožnja automobila ili komandovanje brodom.

Inženjeri još uvek razvijaju robota koji neće biti potpuno funkcionalan pre 2026. godine. Takođe, verovatno neće zameniti ni vašeg taksistu, već će se koristiti za podršku vojnim operacijama.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

Prijavi se na novosti.