ENG

Da li X uklanja Tvitove starije od 2014. godine? 

Društvenu mrežu X, ranije poznatu kao Twitter, zadesio je novi problem koji je izazvao burne reakcije korisnika. Naime, svi Tvitovi stariji od 2014. godine a koji sadrže slike ili hiperlinkove, više ne mogu biti prikazani.
To uključuje i neke od kultnih objava, kao što je selfi sa dodele Oskara koji je napravila Ellen DeGeneres a koji je poznat kao objava sa najviše retvitova ikada.

Vreme Čitanja: < 1 min

x 2014

Ilustracija: L. T.

Kako su tokom vikenda istakli pojedinci kao što je Tom Coates, mreža X izgleda je izbrisala Tvitove korisnika starije od 2014. godine, bez njihovog znanja ili prethodne najave. 

Naime, ovaj problem se manifestuje u nemogućnosti prikazivanja starih postova koji su sadržavali slike ili hiperlinkove koji su bili konvertovani putem Twitterovog ugrađenog URL shortener-a. 

Međutim, ovaj problem ne utiče na video zapise, jer je podrška za slike dodata tek 2011. godine, a za ugrađene video zapise 2016. godine. Ipak, linkovi ka spoljnim sajtovima, kao što je YouTube, više ne funkcionišu kako treba. 

Kako prenosi The Verge, službeni nalog za podršku korisnicima (@Support) na društvenoj mreži X obavestio je korisnike da je problem prepoznat i da će biti potpuno uklonjen u narednim danima. 

Smanjenje troškova ili tehnička greška? 

Posebno se ističe incident koji se dogodio tokom subotnjeg popodneva, kada je ovaj problem zahvatio čuveni selfi objavljen tokom ceremonije dodele Oskara 2014. godine. 

Ova slika, koja je obuhvatala poznate ličnosti kao što su Ellen DeGeneres, Bradley Cooper i Jennifer Lawrence, postala je najretvitovanija slika na društvenoj mreži s preko 2 miliona deljenja. 

image-1

Pojavile su se spekulacije da bi ovaj problem mogao biti posledica svesnog smanjenja troškova od strane vlasnika društvene mreže, Elon Muska. Međutim, činjenica da slika u problematičnim postovima nije izbrisana, sugeriše da je ipak u pitanju tehnička greška ili bag.

Za sada ne postoji zvanični komentar vlasnika kompanije, kao ni izvršne direktorke Linde Yaccarino, ali se pretpostavlja da je ovaj problem povezan sa promenama koje je Twitter sproveo 2016. godine a koje su uključivale “unapređeno obogaćivanje URL-ova”. 

Naime, ova promena imala je za cilj da omogući prikazivanje povezanih veb stranica i ugrađenih priloga koji ne ulaze u limit od 140 znakova na Twitteru. Prema dostupnim podacima, ovi metapodaci počeli su se pojavljivati u decembru 2014. godine, što se čini ključnim trenutkom u vezi sa ovim problemom. 

Podsetimo, slični problemi pojavili su se nakon preuzimanja društvene mreže od strane nove uprave prošle godine, zajedno s masovnim otpuštanjem zaposlenih. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.