ENG

Top 5 AI dronova u 2024. godini

Predstavljamo vam top 5 listu dronova u 2024. godini opremljenih veštačkom inteligencijom koja im omogućava autonomnu navigaciju, prepoznavanje objekata, izbegavanje prepreka i snimanje visokokvalitetnih video zapisa.

Vreme Čitanja: 2 min

top-dron-1478-fi

Ilustracija: DALL-E3

DJI Mavic Air 2S

Omnidirekcioni senzori za izbegavanje prepreka omogućavaju bezbrižan let, omogućavajući vam da se fokusirate na snimanje zadivljujućih vazdušnih majstorija.

Specifikacija: senzor: 1-inčni CMOS, video rezolucija: 5.4K, maksimalna udaljenost leta: 18.5 km, vreme leta: 31 minut, omnidirekcioni senzori.

Prednosti: izvanredan kvalitet slike zbog velikog senzora, omogućava snimanje šireg spektra vazdušnog sadržaja, omnidirekcioni senzori pružaju dodatnu sigurnost u letu, idealan za putovanja i vazdušnu fotografiju u pokretu.

Nedostaci: viša cena u poređenju sa nekim modelima, malo teži od DJI Mini 3 Pro, što može zahtevati dodatne licence u zavisnosti od regulativa.

PowerVision PowerEye

PowerEye dron se izdvaja po dugom vremenu leta i jedinstvenoj mogućnosti letenja sa užetom, što ga čini idealnim za produžene vazdušne misije i komercijalne primene.

Specifikacija: senzor: 4/3′ CMOS, video rezolucija: 4K, maksimalna udaljenost prenosa 5 km, vreme leta 29 minuta.

Prednosti: opcija letenja sa užetom omogućava izuzetno duge misije, idealno za zadatke koji zahtevaju kontinuiranu snagu, poput inspekcija ili sigurnosti, senzor Micro Four Thirds pruža odlične mogućnosti snimanja, efikasno pokriva velike površine.

Nedostaci: Letenje sa užetom ograničava kretanje u određenim scenarijima, manje prenosiv u poređenju sa nekim opcijama.

DJI Mini 3 Pro

Ovaj lagani i prenosivi dron pruža impresivne performanse sa svojim inteligentnim modovima leta, praćenjem objekata i odličnim kvalitetom slike, što ga čini savršenim za snimanje putovanja ili svakodnevnih avantura.

Specifikacija: Senzor: 1/3-inčni CMOS, video rezolucija: 4K,domet 18 km, vreme leta 34 minuta, težina ispod 249 grama.

Prednosti: Ultra-lagani dizajn čini ga savršenim za putovanja i svakodnevne avanture, snima opsežne vazdušne snimke u kompaktnom okviru, pokriva iznenađujuće veliku udaljenost za svoju veličinu, spada u kategoriju ispod 249 grama.

Nedostaci: kvalitet slike može biti slabiji u poređenju sa modelima sa većim senzorima, zbog laganog dizajna, jaki vetrovi mogu uticati na stabilnost leta.

Ryze Tello EDU

Ryze Tello EDU je odlična opcija za edukatore i hobiste, pružajući pristupačnu platformu za učenje o veštačkoj inteligenciji i dron tehnologiji.

Specifikacije: kamera: 5MP, video rezolucija: 720p, domet 80 metara, vreme leta 13 minuta, programabilna platforma.

Prednosti: omogućava istraživanje AI i dron tehnologije po pristupačnoj ceni, programabilna platforma podstiče učenje i eksperimentisanje, kompaktan dizajn omogućava lako prenošenje i korišćenje.

Nedostaci: primarno je namenjen za učenje, a ne za profesionalnu fotografiju, nije idealan za snimanje opsežnih vazdušnih sadržaja.

Skydio X10

Poznat po jednostavnosti korišćenja i autonomnim modovima leta, Skydio X10 je odličan izbor za industrijske primene ili korisnike koji traže pristupačno AI dron iskustvo.

Specifikacija: senzor: 1/2″ 48MP CMOS, video rezolucija: 4K, domet: 5 km, vreme leta 40 minuta, izbegavanje prepreka 360 stepeni.

Prednosti: kontrole prilagođene korisnicima i autonomni modovi leta čine let bez napora, dizajn sa šest rotora pruža dodatnu sigurnost početnicima, omogućava dovoljno vremena za snimanje željenih vazdušnih snimaka.

Nedostaci: veličina senzora rezultira nižom rezolucijom u poređenju sa vrhunskim modelima, nije idealan za pokrivanje većih površina.

Zaključak

DJI Mavic Air 2S i DJI Mini 3 Pro su svestrani i jednostavni za upotrebu, idealni za putovanja i svakodnevne avanture, sa druge strane Powervision PowerEye i Skydio X10 odlični za industrijske primene i kompleksna okruženja zahvaljujući naprednoj autonomiji. Za edukativne svrhe, Ryze Tello EDU pruža pristupačnu platformu za učenje o AI i dron tehnologiji.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.