Prva premijera filma napisanog od strane AI otkazana zbog žalbi

Premijera prvog dugometražnog filma u potpunosti napisanog od strane veštačke inteligencije, koja je trebala biti održana u Londonu, otkazana je nakon što je pozorište odlučilo da povuče događaj zbog velikog broja žalbi. Ova situacija otvara nova pitanja o ulozi veštačke inteligencije u filmskoj industriji.

Vreme Čitanja: 2 min

film-premijera-1663-fi

Ilustracija: DALL-E3

Kontroverza oko prve AI premijere

Premijera filma “The Last Screenwriter”, prvog dugometražnog filma u potpunosti napisanog od strane veštačke inteligencije ChatGPT, trebala je da se održi u bioskopu Prince Charles Cinema u Londonu. Režiser filma, Peter Luisi, izjavio je za The Daily Beast da je pozorište odlučilo da otkaže događaj nakon što je primilo 200 žalbi.

„Bio sam potpuno iznenađen, nisam to očekivao,” rekao je Luisi. Na sajtu pozorišta, iako je događaj bio najavljen, detalji i poster su ubrzo uklonjeni, a posetioci su obavešteni putem emaila o otkazivanju događaja i povratu novca, ali bez objašnjenja razloga za otkazivanje.

Filmska industrija i veštačka inteligencija

“The Last Screenwriter” prati priču o Džeku, uspešnom scenaristi koji koristi napredni AI sistem za pisanje scenarija. Scenario za film—uključujući zaplet, likove i dijalog—napisao je ChatGPT, revolucionarni chatbot kompanije OpenAI. Luisi kaže da je ideja za film bila njegova i da je započela jednostavnim upitom prema ChatGPT-u: „Napiši zaplet za dugometražni film u kojem scenarista shvata da nije toliko dobar kao veštačka inteligencija u pisanju.”

„Skoro nisu mogli da poveruju koliko je scenario dobar,” rekao je Luisi, govoreći o reakcijama glumaca. Međutim, svestan je da tema filma dolazi u osetljivom trenutku, posebno nakon prošlogodišnjih štrajkova u Holivudu gde su pisci zahtevali bolje zaštite od veštačke inteligencije koja predstavlja pretnju njihovim poslovima, objavio je Yahoo news.

Luisi planira da film bude dostupan online besplatno od 11. jula, zajedno sa dokumentacijom koja pokazuje kako je ChatGPT napisao svoj prvi dugometražni film. „Ne želim da ljudi kažu: ‘Profitiraš od naše bede i koristiš ovo kao marketinški alat da zaradiš,’” rekao je Luisi. „Želim da ovo uradim kao doprinos cilju.”

Dok se svet suočava sa brzim napretkom veštačke inteligencije, pitanje ostaje kako će izgledati budućnost filmske industrije kada AI postane sposoban da u potpunosti stvara filmove bez ikakvog ljudskog doprinosa. „Ne možemo ga ignorisati, koliko god bismo to želeli,” zaključio je Luisi.

Prijavi se na novosti.