Primena veštačke inteligencije u avio industriji sve učestalija

Avio industrija se sve više oslanja na veštačku inteligenciju (AI) kako bi poboljšala efikasnost, sigurnost i korisničko iskustvo. Sposobnost AI-a da brzo i tačno obradi ogromne količine podataka pokazuje se neprocenjivom u rešavanju jedinstvenih izazova vazdušnog saobraćaja.

Vreme Čitanja: 2 min

avio-industrija-1618-fi

Izvor: Canva

Primena veštačke inteligencije tokom leta i bezbednost

Veštačka inteligencija igra ključnu ulogu u poboljšanju operacija letova i sigurnosti. Na primer, Boing koristi AI u svom sistemu za upravljanje zdravljem aviona (Airplane Health Management), koji prati avione tokom leta i predviđa potencijalne probleme sa održavanjem pre nego što postanu problematični. Ovaj preventivni pristup osigurava veću operativnu efikasnost i sigurnost. Još jedan primer je Airbusova platforma Skywise, digitalna platforma koja koristi AI za analizu podataka tokom leta. Ovaj sistem pomaže u optimizaciji ruta letova, smanjenju potrošnje goriva i poboljšanju ukupne operativne efikasnosti. Skywise može predvideti moguće kašnjenja ili tehničke probleme, omogućavajući proaktivne mere za njihovo ublažavanje.

Optimizovane operacije letova

Optimizacija ruta i rasporeda letova predstavlja veliki izazov za operatore. Povećanje broja letova i ruta tokom dana čini manuelnu optimizaciju napornom i dugotrajnom. AI algoritmi koriste velike setove podataka za planiranje optimizovanih ruta, što doprinosi uštedi goriva i smanjenju ugljeničnog otiska. AI takođe olakšava upravljanje posadom uzimajući u obzir dostupnost, preferencije i zakonske regulative.

Pomoć sa prtljagom i digitalizacija Check in-a

Korišćenje RFID oznaka i tehnologije praćenja vođene AI-jem osigurava da prtljag stigne na pravu destinaciju, smanjujući rizik od gubitka ili kašnjenja prtljaga.

AI-om podržani uređaji za prepoznavanje lica optimizuju sigurnosne procedure na aerodromima, smanjujući šanse za ljudsku grešku i ubrzavajući proces check in-a.

Otkrivanje prevara i sigurnost

AI alati za video analitiku mogu nadzirati aerodromske prostore i označiti sumnjivo ponašanje, pomažući u prevenciji prevara i povećanju sigurnosti.

Prediktivno održavanje aviona

AI omogućen prediktivni analitički alat senzora aviona može predvideti koje delove aviona treba popraviti pre nego što se pokvare, smanjujući troškove neplaniranog održavanja i povećavajući operativnu efikasnost.

Prilagođeno iskustvo kupaca

AI algoritmi za analizu sentimenta pomažu avio kompanijama da razumeju ponašanje korisnika i njihove preferencije, omogućavajući personalizovane preporuke i marketinške kampanje.

Dinamično određivanje cena i upravljenje prihodima

AI modeli koriste velike setove podataka za predviđanje potražnje i trendova, omogućavajući avio kompanijama da optimizuju cene karata i maksimiziraju prihode.

AI alati pomažu u identifikaciji popularnih destinacija, promeni cena i upravljanju sedištima, optimizujući potražnju i prihod.

Virtuelni asistenti

Chatbotovi vođeni AI-jem pružaju 24/7 podršku korisnicima, rešavajući upite o otkazivanju letova, statusu letova, pomoći pri rezervaciji i drugim pritužbama.

Prijavi se na novosti.