Meta uvodi “nevidljive vodene žigove” za borbu protiv lažnih vesti generisanih AI

U svetu gde je tehnologija veštačke inteligencije (AI) sveprisutna, pitanje autentičnosti i verodostojnosti digitalnog sadržaja postaje sve važnije. Meta, kompanija poznata po svojim inovacijama u polju društvenih medija i tehnologije, preduzima značajne korake ka poboljšanju sigurnosti i integriteta sadržaja generisanog AI tehnologijom. Uvođenjem nevidljivih vodenih žigova, Meta cilja da se suprotstavi širenju lažnih vijesti i neovlaštenoj upotrebi slika.

Vreme Čitanja: 2 min

meta-ai-896-fi

Ilustracija: DALL-E3

Ovi vodeni žigovi, koji će biti implementirani u različite Meta servise, uključujući Facebook Messenger i Instagram, donose nekoliko ključnih karakteristika i implikacija koje će značajno uticati na način na koji korisnici i kreatori sadržaja koriste i percipiraju AI generisane slike.

Unapređenje sigurnosti i integriteta sadržaja

Meta, poznata i kao Facebook, uvešće nevidljive vodene žigove u sve slike koje stvara koristeći veštačku inteligenciju (AI), kao deo svojih mera za sprečavanje zloupotrebe tehnologije. Ova inovacija je otkrivena u izveštaju objavljenom 6. decembra koji detaljno opisuje ažuriranja za Meta AI, Meta-in virtuelni asistent.

Ključne karakteristike i implikacije ovih vodenih žigova uključuju:

  • Nevidljivost za ljudsko oko: Meta će koristiti duboko učenje da primeni vodene žigove na slike generisane njenim AI alatom. Ovi vodeni žigovi biće nevidljivi ljudskom oku, ali će moći da se detektuju pomoću odgovarajućeg modela.
  • Otpornost na manipulacije slike: Za razliku od tradicionalnih vodenih žigova, Meta tvrdi da su njeni AI vodeni žigovi otporni na uobičajene manipulacije slika kao što su rezanje, promjena boje (svjetlina, kontrast itd.), snimci ekrana i drugo.
  • Povećana transparentnost i praćenje: Ova karakteristika vodenih žigova će omogućiti veću transparentnost i mogućnost praćenja izvora slike, čineći teže za kreatore da uklone vodeni žig.
  • Implementacija u Meta servisima: Iako će usluge vodenih žigova inicijalno biti primenjene na slike kreirane preko Meta AI, kompanija planira da proširi ovu funkciju na druge Meta servise koji koriste slike generisane AI.
  • Primena u Messengeru i Instagramu: U najnovijem ažuriranju, Meta AI je takođe uveo funkciju “reimagine” za Facebook Messenger i Instagram, omogućavajući korisnicima da šalju i primaju slike generisane AI. Kao rezultat, i ove usluge za razmjenu poruka će dobiti karakteristiku nevidljivih vodenih žigova.

Ova inovacija dolazi kao odgovor na rastuću zabrinutost oko zloupotrebe generativnih AI alata, gdje prevaranti koriste dostupne alate za stvaranje lažnih videa, audio zapisa i slika popularnih ličnosti i širenje istih putem interneta. Ovaj potez Meta je korak ka povećanju sigurnosti i integriteta sadržaja generisanog AI tehnologijom.

Prijavi se na novosti.