Hooloovoo kultura dijaloga: Da li će veštačka inteligencija unaprediti svet?

U sredu, 14. juna, u 19 h, u dvorištu HOOLOOVOO-a u Novom Sadu, organizuje se novi "Debatak", ovoga puta na temu “Veštačka inteligencija će unaprediti svet”.

Vreme Čitanja: 2 min

hooloovoo debatak ai

Izvor: Hooloovoo

Tim “ZA”, koji će nas uveravati da hoće, činiće:

  • Slobodan Bubnjević – po obrazovanju fizičar. Pisac (autor dve knjige i devet drama), naučni novinar (Centar za promociju nauke, časopis Vreme, NatGeo…), osnivač i urednik “Nauka kroz priče”, šef komunikacija na Institutu za fiziku u Beogradu, koordinator za medije CERN-a u Srbiji…
  • Sebastian Novak – Softverski inženjer, fokus rada na distribuiranim sistemima i “ultra-large scale” frontend arhitekturama. Radio kao asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Predavač i suvlasnik onlajn Škole matematike i računara Rajak (rajak.rs). Voditelj na “PODKASTU IT TIPA” (itpodkast.com). Suosnivač Developers kluba, koji kao misiju ima edukovanje članova da postanu autoriteti za znanje i ekspertizu u IT oblasti. (developersclub.rs).

Tim “PROTIV”, koji će nam objasniti zašto AI neće promeniti svet, biće:

  • Miljana Milojević – vanredni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se filozofijom duha i kognicije, filozofijom prava i metafizikom, s posebnim interesovanjem za granice kognitivnih sistema – da li su one biološke ili mogu uključivati i tehnička pomagala, šta stoji u osnovi ljudskih kognitivnih sistema, koji su kriterijumi ličnog identiteta, da li lica mogu biti i veštački i hibridni sistemi… Doktorirala na temu proširene kognicije. Usavršavala se na Institutu za kognitivne nauke u Osnabriku, u Nemačkoj. Predaje, mentoriše, piše naučne radove i približava ljudima nauku i filozofiju.
  • Miloš Knežević, a.k.a. Mile DevOps – Mile je DevOps koji se loži na automatizaciju i orkestraciju. “Transcendirao” je iz uobičajene Ops role kako bi postao “polu-arhitekta, programer i AI avanturista”, te neprestano stvara nešto i uči nove stvari. Sa devet neuspešnih projekata iza sebe (uskoro će biti i 10 :), on čvrsto veruje da je “promašaj” samo još jedan novi izazov.

Moderator će biti (i ovoga puta) Igor Spasić. Kao publika, imaćete prilike da glasate i postavljate pitanja.

Hooloovoo kancelarija u Novom Sadu nalazi se u Ložioničkoj 23, na Novom Naselju. Broj mesta je ograničen, pa se prijavite na vreme.

Šta je Debatak?

Debatak je pristojna debata u organizaciji HOOLOOVOO-a (hooloovoo.rs).

image-1

Sve je počelo tako što nam se činilo da u javnosti ima sve manje pravog dijaloga, da ljudi jednostavno ne umeju da se ne slažu. Da se često iznose gotovi stavovi i mišljenja iza kojih ne stoje ni osnovna znanja o temi, a kamoli razmena sa neistomišljenicima.

Zato je pokrenut Debatak kao serija debata na odabrane tech ili druge teme važne za IT i širu zajednicu, ali pristojne, objektivne i argumentovane.

“Ideja je da Debatak demonstrira i promoviše razmenu stavova, ali fino, ‘hladne glave’, poštujući neka pravila, sa znanjem i poštovanjem. Da pokaže da može i kako može. Cilj nikada neće biti da jedan tim pobedi, nego da zajedno čujemo argumente s obe strane i onda, kad imamo ukupnu sliku, možemo smisleno da razmišljamo o tome čemu smo bliži. Dodatno, debata ovog tipa je i vežbanje kritičkog mišljenja i nepristrasne analize problema, pažljivog slušanja, empatije, tolerancije,” navode organizatori.

Debatak je deo HOOLOOVOO-ovog šireg koncepta kulture dijaloga, priče o međusobnom poštovanju i otvorenoj komunikaciji. Više o tome ovde.

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

Prijavi se na novosti.