ENG

Elon Musk najavio novu kompaniju “xAI” koja će biti rival ChatGPT-u

Elon Musk najavio je pokretanje nove kompanije protiv "woke" ideologije, fokusirane na "razumevanje univerzuma" i, po svemu sudeći, ima samo muškarce u timu.

Vreme Čitanja: < 1 min

elon musk ai

Ilustracija: Lenka T.

Twitter se možda suočava sa izazovima usled rapidnog rasta korisnika Threads-a, ali njegov vlasnik, milijarder Elon Musk, već ima novi projekat na vidiku. 

O čemu je Muskov novi poduhvat?   

Musk je najavio osnivanje nove kompanije xAI koja se fokusira na veštačku inteligenciju, prenosi CNN Business

Kompaniju će voditi Musk i “blisko će sarađivati sa X (Twitter), Teslom i drugim kompanijama” kako bi “razumela pravu prirodu univerzuma”, navodi se na xAI-ovoj veb stranici. Trenutno se na sajtu može videti da tim čine samo muškarci. 

Muskov najnoviji poduhvat je direktna suprotnost ChatGPT-u kompanije OpenAI, kojeg je Musk ranije podržavao i bio jedan od investitora. 

Međutim, kako piše CBS News, ChatGPT je poznat i po tome što neretko generiše odgovore koji su “besmisleni, faktički netačni” ili “seksistički, rasistički ili na neki drugi način uvredljivi”. U svoju odbranu, kompanija OpenAI izjavila je da radi na smanjenju tih pristrasnosti i da će korisnicima omogućiti prilagođavanje ponašanja. 

Istovremeno, Musk je na Twitteru upozoravao na opasnost od “woke” veštačke inteligencije. 

“Pokrenućemo nešto što nazivam TruthGPT”, rekao je bivšem voditelju Fox News, Takeru Karlsonu, u aprilu. Takođe je nazvao to “veštačkom inteligencijom koja traži maksimalnu istinu” i “kojoj je stalo do razumevanja univerzuma.” 

Samo nekoliko meseci ranije, Musk je upozorio na opasnost od brzog, nekontrolisanog razvoja veštačke inteligencije, koji bi mogao dovesti do “uništenja civilizacije”, kako prenosi CNN. 

Izvor: Entrepreneur 

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.