Pravna bitka Ripple Labs-a sa SEC-om: Uticaj na tržišnu cenu XRP-a

Krajem 2020. godine, Komisija za hartije od vrednosti (SEC) podigla je tužbu protiv kompanije Ripple Labs, tvrdeći da ova kripto kompanija prodaje svoju kriptovalutu kao neregistrovanu hartiju od vrednosti. Iako suđenje daleko od završetka, kompanija Ripple Labs je ostvarila malu pobedu pred Američkim okružnim sudom. Sutkinja je 13. juna ustanovila da kompanija Ripple nije prekršila federalne zakone i odbacila XRP kao sredstvo koje se vodi kao hartija od vrednosti. Kao rezultat toga, cena XRP-a je drastično porasla, pružajući korisnicima veliku nadu u ovaj token.

Vreme Čitanja: < 1 min

Ripple pravna bitka

Ilustracija: Lenka T.

Pravna bitka Ripple Labs-a sa SEC-om

Kompanija Ripple Labs je ušla u svet kriptovaluta još 2012. godine nudeći finansijskim institucijama Ripple protokol za brze prekogranične transfere. Kompanija je kreirala sopstvenu digitalnu mrežu za plaćanja zasnovanu na blockchain tehnologiji i token XRP, sa ciljem pružanja niskih naknada za transakcije i brzih transfera svojim korisnicima. Kompanija je dospela na radar Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zbog navodnog kršenja američkog zakona. Kompanija je počela da prodaje XRP kao digitalnu imovinu kako bi prikupila sredstva neposredno nakon pokretanja projekta, a to se Komisliji nije preterano svidelo.

Drugim rečima, Ripple Labs je na meti kritika jer SEC tvrdi da je XRP hartija od vrednosti. Budući da XRP token nije registrovan kao hartija od vrednosti, javna ponuda XRP-a nije bila legalna sa stanovišta SEC-a.

Iako suđenje SEC protiv Ripple Labs-a i dalje traje, sutkinja Analisa Torres nedavno je presudila da se token ne smatra hartijom od vrednosti kada se prodaje široj javnosti. Međutim, ona je takođe presudila i u korist SEC-a, označavajući XRP kao hartiju od vrednosti, ali samo kada se prodaje institucionalnim investitorima.

Cena XRP tokena naglo skočila posle odluke suda

Vesti o nedavnim poboljšanjima u slučaju SEC protiv Ripple Labs-a brzo su se proširile, i nije prošlo dugo vremena pre nego što se ishod odrazio na tržišnu cenu XRP-a. Samo pogledajte grafikon ispod – tržište je bilo mirno tokom dužeg vremenskog perioda, da bi odmah nakon što je sutkinja presudila u korist Ripple Labs-a došlo do tako drastičnih kretanja cena.

Ripple grafikon

Izvor: CoinDesk

S tim u vezi, cena je skočila 13. jula za manje od jednog sata sa $0,47367003 na $0,59626956 po jednom XRP tokenu. Uskoro zatim, vrednost XRP-a je porasla na $0,83332854, a u trenutku pisanja iznosi $0,78885054.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

Prijavi se na novosti.