Dane Blačić za WebMind: Ne znamo šta nam sve donosi AI, ali moramo da znamo šta želimo

Kreativni tehnolog Dane Blačić koji je kreirao Dr Emili Roberts koja se na nedavnoj konferenciji realističnim likom, biranim rečima i akcentom obratila posetiocima putem video-linka, imao je nameru da demonstrira koliko deepfake može da zavara oko posmatrača. Dane je govorio za WebMind o procesu nastanka Emili, naprednim alatima na bazi veštačke intelligence i ličnim postignućima.

Vreme Čitanja: 2 min

dane-blacic-1106-fi

Izvor: WebMind

Dane Blačić je kreativni tehnolog sa zavidnom karijerom, rodom Beograđanin, sa prebivalištem u Nišu. Inače, prijatan i veseo lik koji je podelio sa našim čitaocima koliko vremena mu je trebalo za kvalitetan deepfake.

WEBMIND: Koliko je trajao proces kreiranja Emili, i koliko alata veštačke inteligencije si koristio?

Blačić: Kada je reč o izgledu Emili, trebalo nam je nekoliko promptova da bismo došli do odgovarajućeg fizičkog izgleda. Sve ukupno, bilo je potrebno nekih pet sati da kreiramo ceo deepfake. Ranije je proces bio drugačiji. Bilo je potrebno organizovati sastanak, pa snimanje,  isplanirati produkciju. Alati veštačke inteligencije su to neverovatno ubrzali. Mnogo vremena smo štedili, sigurno nekoliko dana, ako ne i više. Pre godini dana bi na projektu ove vrste radio više od mesec dana.

Koriščeno je pet alata koji rade na bazi veštačke inteligencije. ChatGPT je generisao njenu kompletnu personu. Jednostavnim promptom u ChatGPT-u smo zadali generalije kako bi formirali virtuelnu personu. Sav scenario koji nastao iz tog procesa pomogao nam je da u alatu Midjourney izgradimo njen lik.

WEBMIND: Da si ti bio u publici, da li bi posumnjao na istinitost?

Blačić: Kada je u pitanju deepfake potrebno je obratiti posebnu pažnju usta, tj. kretanje usana. Takože, primetni su I neustaljeni pogledi očijuUsta, definitivno. Sami pokreti usta, neki njeni neustaljeni pokreti očiju. Potrebna je koncetracija.

WEBMIND: Šta su nam doneli postojeći alati veštačke inteligencije?

Blačić: Mislim da su oni ubrzali proces istraživanja i dolaska do rešenja. Naravno, postoji mnogo “škarta”, tj. podataka koji se odbace u procesu kreiranja sadržaja putem alata veštačke inteligencije. Zato sam proces dolaska do željenog rešenja (vizuala) traje nekoliko sati.

Imam velika očekivanja od alata za kreiranje digitalnog sadržaja “Sora”. Skoro sam došao do informacije da je stopirana izgradnja filmskog studija vrednosti 800 miliona dolara zato što je investitor video prezentaciju “Sore”, planirno je snimanje mnogo serija, filmova i ne zna čega sve u Americi. Budžet je isečen zato što očekuju skori dolazak “Sore”. Kada bude dostupno za korisnike, postojaće mogućnost da se na osnovu prompta dobije željeni video u roku nekoliko sati.

Danetov projekat za MSNBC i NBC News doneo mu je 2023. godine Emmy Award for Technical Excellence za izvanredno izveštavanje o izborima za 2022. u SAD. On je radio kao kreativnio producent u timu sa više desitina ljudi. Tada je 100 miliona ljudi videlo projekat projekat koji je prikazivao rezultate izbora u Americi.

WEBMIND: Da li su to po Vama dobre novosti?

Blačić: Ne mora to uticati na nas i na naše živote negativno. To će nam možda doneti više vrednosti. Možda će se proizvoditi više filmova kao što je “Avatar”. Ne znamo šta dolazi, možemo da znamo samo šta mi to želimo pa da to tražimo. Biće zanimljivo nekoliko godina živeti tu revoluciju.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.