ChatGPT će sada pamtiti i zaboravljati stvari koje mu kažete

Uskoro ćete moći reći ChatGPT-u da zaboravi stvari ili da pamti specifične stvari u budućim razgovorima.

Vreme Čitanja: 2 min

temporary-chat-1009-fi

Ilustracija: DALL-E3

Danas, kao deo testa, OpenAI je počeo da uvodi nove kontrole “memorije” za mali deo korisnika ChatGPT-a, kako besplatnih tako i onih koji plaćaju, sa širim uvođenjem koje će uslediti u nekom nespecificiranom budućem trenutku. Kontrole vam omogućavaju da eksplicitno kažete ChatGPT-u da nešto zapamti, da vidite šta pamti ili da u potpunosti isključite njegovu memoriju.

OpenAI objašnjava u njihovom blog postu

“ChatGPT sada može prenositi ono što nauči između razgovora, omogućavajući mu da pruži relevantnije odgovore… Dok razgovarate sa ChatGPT-om, možete ga zamoliti da zapamti nešto specifično ili dozvoliti da sam pokupi detalje. Memorija ChatGPT-a će se poboljšavati što više ga koristite i počećete primetiti poboljšanja vremenom.”

Nije teško zamisliti scenarije u kojima bi ChatGPT sa memorijom mogao biti koristan.

Recimo, ako želite da ChatGPT zapamti da živite u predgrađu i stoga preferirate vožnju autom u odnosu na uputstva za javni prevoz, jednostavno mu možete reći tu činjenicu (npr. “Zapamti da živim u predgrađu i uglavnom se vozim autom.”). Ili ako želite njegov savet o vaspitanju dece da se odnosi na mlađu decu jer imate dete u vrtiću, možete to istaći (npr. “Zapamti da imam dete u vrtiću.”).

OpenAI navodi nekoliko načina na koje memorija može biti korisna u poslovnom kontekstu, kao što su pamćenje tona, glasa i preferencija formata za blog postove te jezika i okvira za programiranje.

GPT-ovi prilagođeni chatbotovi pokretani modelima OpenAI-a, dostupni preko GPT prodavnice — imaju svoje memorije. Na primer, Books GPT automatski može zapamtiti koje knjige ste već pročitali i koje žanrove najviše volite. Ali ove memorije nikada nisu deljene sa ChatGPT-om niti obrnuto.

Funkcija memorije za ChatGPT i GPT-ove može biti onemogućena u bilo kom trenutku iz menija podešavanja ChatGPT-a, i kada je isključena, ChatGPT i GPT-ovi neće kreirati niti koristiti memorije. Iz istog tog menija, možete pregledati i obrisati specifične memorije ili očistiti sve memorije.

Napomena je da brisanje razgovora iz istorije chata neće izbrisati memorije ChatGPT-a ili GPT-a, već morate obrisati samu memoriju.

Sada, može se zamisliti da bi ChatGPT vremenom mogao akumulirati mnogo osetljivih ličnih detalja u svojoj memoriji, posebno uzimajući u obzir da je funkcija memorije podrazumevano uključena. OpenAI priznaje tu mogućnost i takođe kaže da bi mogao koristiti memorije za poboljšanje svojih modela, sa izuzetkom za poslovne korisnike ChatGPT-a i korisnike koji se odjave.

Ali OpenAI takođe kaže da preduzima korake da usmeri ChatGPT da se “proaktivno” ne seća osetljivih informacija, poput zdravstvenih detalja, osim ako korisnik to izričito ne zatraži.

“Memorije ChatGPT-a evoluiraju sa vašim interakcijama i nisu povezane sa specifičnim razgovorima,” piše OpenAI. ” ( memorije, kao i chatovi, sa GPT-ovima nisu deljeni sa kreatorom GPT-a.)

Za iskustvo koje više čuva privatnost, OpenAI uvodi novu funkciju “privremenog chata” u ChatGPT-u, inicijalno ograničenu na mali podskup besplatnih i pretplatničkih korisnika. Sa “privremenim chatom”, možete voditi dijalog sa praznom pločom, u suštini; ChatGPT neće biti svestan prethodnih razgovora ili pristupiti memorijama, ali će pratiti prilagođene instrukcije ako su omogućene.

OpenAI kaže da može zadržati kopiju razgovora iz “privremenog chata” do 30 dana iz “razloga sigurnosti”.

Prijavi se na novosti.