ENG

AI na usluzi: Prvi roboti konobari u BiH

Derventa, grad u Bosni i Hercegovini, je prvi u regionu koji je uvrstio veštačku inteligenciju (AI) u ugostiteljske usluge. Kort Caffe, restoran u ovom gradiću od oko 30.000 stanovnika “zaposlio “ je dva robota-konobara čija je primarna dužnost da poslužuju goste, ali i odnose prljavo posuđe.

Roboti konobari potiču iz Kine i ne samo da pomažu zaposlenima u restoranu, već i skraćuju vreme čekanja na uslugu.

Vreme Čitanja: < 1 min

robot konobar

Ilustracija: Lenka T

Kort Caffe, restoran u sklopu marketa Hiper Kort, je jedno od najpoznatijih i omiljenih mesta gde se stanovnici Dervente okupljaju. Po rečima Maje Vračević za Mondo, rukovodioca marketing službe Kort marketa, upravo ova popularnost restorana bila je glavni povod za renoviranje objekta, ali i uvođenje neočekivanih novina. 

Proširenjem kapaciteta na 200 sedećih mesta nastala je i potreba za poboljšanjem kvaliteta usluge. Kako gosti ne bi predugo čekali na uslugu, iz Kort Caffea su rešili da “zaposle” dva robota konobara kao ispomoć glavnom osoblju.  

Četiri nivoa za posluživanje 

Kako je Vračević objasnila, roboti konobari u restoranu imaju četiri nivoa za posluživanje, što umnogome povećava brzinu usluge u restoranu. Pored toga, roboti konobari mogu komunicirati sa gostima restorana – zahvaliti se ili reći da li im se nešto dopada ili ne. 

Za razliku od svojih ljudskih pandana, roboti konobari još uvek ne mogu dobijati bakšiš. Njihova primarna dužnost je transport, dok su konobari ti koji su zaduženi za uzimanje narudžbina i prosleđivanje istih do kuhinje. Nakon što hrana bude pripremljena, robot konobar je transportuje do određenog stola čiji je broj prethodno unet.  

Na ovaj način smanjuje se obim posla za konobare. Oni sada ne moraju da idu do kuhinje i donose pripremljenu hranu, jer robot to radi umesto njih. Na kraju, po rečima Maje Vračević, veštačka inteligencija nije tu da zameni čoveka, već da mu olakša posao. Stoga, pravi konobari su ti koji dobijaju bakšiš. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.