Pomoć iz vazduha: Dronovi sa infracrvenom tehnologijom u potrazi za nestalim osobama s demencijom

U nedavnom primeru kako napredna tehnologija pomaže humanitarnim naporima, policijski dron opremljen infracrvenom tehnologijom odigrao je ključnu ulogu. Tačnije, bio je glavni junak potrage za osobom sa demencijom koja je nestala iz medicinske ustanove u Delti, gradu u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.

Vreme Čitanja: 2 min

drones to search for people

Ilustracija: Lenka T.

Prema izveštaju, policija Delte krenula je u misiju da pronađe nestalu osobu koja je poslednji put viđena u blizini lokalnog parka po imenu Dugald Morison. Nažalost, kada su stigli na lokaciju, nisu mogli da lociranju pojedinca. 

Tajno oružje  

Kako bi odgovori na situaciju, policija je upotrebila dron sa infracrvenom (IR) kamerom i reflektorom. Ovo se pokazalo kao strateška odluka koja je dala izvanredne rezultate. 

Narednik Džim Ingram iz policijskih snaga Delta objasnio je da im je brza upotreba drona omogućila da za kratko vreme pretraže ogromna područja, a zatim zumiraju određene lokacije. Ova prednost iz vazduha posebno je došla do izražaja na prostranim površinama i poljoprivrednim gazdinstvima. Pretraživati ih konvencionalnim sredstvima bi svakako bio pravi izazov. 

Proboj je nastupio kada je infracrveni senzor drona otkrio jasan toplotni potpis u šumovitom području. Ovo ključno otkriće omogućilo je policiji da odrede tačnu lokaciju nestale osobe unutar grmlja. Napredni reflektor i kamere za zumiranje drona potvrdile su da je osoba u pitanju zaista nestala osoba. 

Ingram je primetio da bi u ovakvom scenariju, kada je osoba suočena sa medicinskom stresom, pretres bez pomoći iz vazduha bio izuzetno težak. U ovom slučaju, uloga drona je bila zaista od značajne važnosti. 

Ovo nije prvi put da policija Delte koristi razne vrste dronova za različite primene. Ipak, oni opremljeni infracrvenom tehnologijom pokazalo su se neprocenjivim u situacijama od životne važnosti. 

Druge spasilačke misije

Još u novembru 2020. istraživači su predvideli značaj dronova u misijama traganja i spasavanja. Stručnjaci su predvideli da će autonomni dronovi igrati sve važniju ulogu u lociranju izgubljenih, povređenih ili bolesnih pojedinaca. Njihova studija, objavljena u časopisu Nature Machine Intelligence, objasnila je kako su tehnike dubokog učenja značajno poboljšale sposobnost dronova da identifikuju ljude u složenom okruženju. 

Naučnici su objasnili da spajanje višeperspektivnih slika pre analize značajno poboljšava automatizovano otkrivanje osoba. Ovo je posebno korisno kada je subjekt delimično zamućen i ne vidi se dobro. 

Upotreba policijskog drona opremljenog infracrvenom tehnologijom za lociranje nestale osobe sa demencijom je snažan primer kako najsavremeniji alati transformišu operacije potrage i spasavanja, čuvaju živote i obezbeđuju brze reakcije na kritične situacije. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.