Kompanija HTEC Group napravila platformu Hive za SZO, u pripremi za sledeću pandemiju  

U cilju adekvatne pripreme globalne zajednice za sve potencijalne zdravstvene krize, kao što su epidemije ili pandemije, i osiguravanja brzog i efikasnog odziva zdravstvenih sistema, te sprečavanja širenja dezinformacija kakve su bile prisutne tokom pandemije COVID-19, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) inicirala je projekat pod nazivom Hive.

Vreme Čitanja: 2 min

htec-841-fi

Izvor: HTEC

Reč je o online platformi na kojoj se nalaze relevantne informacije o javnom zdravlju u državama širom sveta, koja je osmišljena kao pouzdano mesto za razmenu znanja i unapređenje saradnje između stručnjaka iz različitih zajednica. Platformu je za potrebe SZO napravila kompanija HTEC Group, osnovana u Beogradu, a čije sedište je u San Francisku.  

Korisnici platforme su eksperti iz SZO i drugih zdravstvenih i naučnih organizacija koji su pozvani od strane autorizovanih pojedinaca ili članova Hive tima da se priključe platformi. Ideja je da se na jednom mestu okupi što veći broj eksperata koji će tu komunicirati i razmenjivati iskustva i podatke. Članovi platforme potiču iz 87 država, i podaci su dostupni na šest jezika.  

– Projekat Hive nastao je iz želje da se promeni način na koji se verodostojne informacije o zdravlju razmatraju, kreiraju i dele u pripremi za neku narednu epidemiju ili pandemiju. Razvojni tim HTEC-a istakao se kao veoma agilan, pružajući neprocenjiva inženjerska rešenja za teške probleme u okolnostima koje se neprestano menjaju – utisak je Hive projektnog tima Svetske zdravstvene organizacije.  

SZO i HTEC partneri

SZO je izabrala HTEC za partnera čija uloga je bila da razvije digitalni prostor koji treba da pomogne u pripremi i reagovanju na vanredne zdravstvene situacije, poput epidemija i pandemija, kako bi se obezbedile i delile pouzdane informacije od pouzdanih izvora. Glavni cilj bio je olakšati povezivanje i saradnju putem razmene informacija i akcija usmerenih na pripremu za reagovanje na potencijalne vanredne zdravstvene situacije. 

– Naši inženjerski i dizajnerski timovi imali su priliku da rade sa stručnjacima SZO i da naprave proizvod od početne ideja do finalnog rešenja. Koristeći inženjersku ekspertizu, najnovije tehnologije i najbolje prakse u dizajnu, bilo je zadovoljstvo pratiti kako se platforma razvija i dočekuje korisnike. Moje kolege i ja ponosni smo na saradnju sa SZO i na proizvod koji smo napravili – ocenio je Živan Miljkov, iz HTEC-a, koji je bio na čelu inženjerskog tima koji je izradio Hive platformu.  

Jedan od najvećih izazova bio je kako ogromnu količinu podataka postaviti u jedan sistem i kako ih distribuirati kroz različite kanale. Podaci prikupljeni od pouzdanih izvora iz svih država koje učestvuju u projektu, obrađuju se uz pomoć veštačke inteligencije i mašinskog učenja i dostavljaju korisnicima Hive platforme, prema kategorijama, lokaciji i aktivnostima.  

– Predanost HTEC-a da timski radi na pronalasku najboljih rešenja za izazove pred kojima su se našli bila je izuzetna. Tim je uvek bio dostupan da pruži rešenja zasnovana na visokom nivou stručnosti i znanja. Komunikacija je sve vreme bila odlična, a HTEC tim je pokazao konstantnu predanost i angažovanje – ocenila je dr Ljubica Latinović, vođa tima Hive Svetske zdravstvene organizacije.  

I Brian Yau iz SZO izjavio je da je veoma zadovoljan saradnjom sa HTEC-om, navodeći da su još jednom dokazali da imaju tehničku ekspertizu za inovativna rešenja. Naglasio je da su ispoštovali rokove, iako su radili pod često promenljivim i teškim uslovima, da su sve vreme pokazivali strast, želju i posvećenost, što ih izdvaja od drugih timova.   

Plan SZO je da dodatno unapredi ovaj projekat, da uključi i druge regione i države, uz 87 postojećih, kao i da izgradi mrežu saradnika koji će generisati pouzdane sadržaje, pokretati diskusije i razmatrati potencijalne probleme.  

Prijavi se na novosti.