ENG

Figma vs Adobe XD: Borba titana u dizajnu UI/UX

U svetu digitalnog dizajna, dve platforme se ističu kao vodeće alate za UI/UX dizajnere: Figma i Adobe XD. Obe platforme nude bogat set alata i funkcija koje dizajnerima omogućavaju da kreiraju, prototipiraju i sarađuju na dizajnu aplikacija i web stranica. Međutim, iako su slične po svojoj svrsi, postoje ključne razlike koje ih čine jedinstvenim.

Vreme Čitanja: 2 min

figma-vs-adobexd-987-fi

Ilustracija: DALL-E3

Figma: Kolaborativni dizajn u oblaku

Figma je bazirana na oblaku, što omogućava dizajnerima da rade direktno u web pregledaču bez potrebe za instalacijom softvera. Ova platforma je postala izuzetno popularna zbog svoje snažne podrške za kolaboraciju u realnom vremenu, omogućavajući timovima da rade zajedno na projektima bez obzira na geografsku lokaciju. Figma takođe nudi besplatan plan sa ograničenim mogućnostima, što je čini pristupačnom opcijom za freelancere i male timove.

Adobe XD: Moćan alat za prototipiranje

Adobe XD, deo Adobe Creative Cloud paketa, nudi snažne alate za dizajn i prototipiranje, uz integraciju sa drugim Adobe aplikacijama kao što su Photoshop i Illustrator. XD se ističe svojim glatkim performansama i sposobnošću da rukuje složenim projektima sa lakoćom. Iako Adobe XD zahteva pretplatu na Creative Cloud za pristup svim funkcijama, nudi napredne mogućnosti za animaciju i prototipiranje koje mogu biti ključne za iskusnije dizajnere.

Ključne Razlike

  • Kolaboracija: Figma dominira u kolaborativnom aspektu, omogućavajući više korisnika da istovremeno rade na istom projektu u realnom vremenu.
  • Performanse i integracija: Adobe XD nudi bolje performanse za složene projekte i bolju integraciju sa drugim Adobe alatima, što može biti prednost za korisnike koji već koriste Adobe ekosistem.
  • Cenovna dostupnost: Figma nudi besplatan plan koji je dovoljan za osnovne potrebe dizajna, dok Adobe XD zahteva pretplatu na Creative Cloud.

Izbor pravog alata

Izbor između Figma i Adobe XD zavisi od specifičnih potreba projekta i tima. Za timove koji traže snažnu kolaboraciju i fleksibilnost rada u oblaku, Figma može biti bolji izbor. S druge strane, dizajneri koji već koriste Adobe proizvode i traže napredne mogućnosti prototipiranja i animacije mogu preferirati Adobe XD.

I Figma i Adobe XD su moćni alati koji nude širok spektar funkcija za dizajnere UI/UX. Odabir između ova dva alata trebao bi se zasnivati na specifičnim potrebama projekta, budžetu i preferencijama tima kada je reč o kolaboraciji i integraciji sa drugim alatima. Bez obzira na izbor, i Figma i Adobe XD će dizajnerima pružiti potrebne resurse za kreiranje visokokvalitetnih digitalnih proizvoda.

Kakvo je vaše mišljenje?

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.