ENG

Sajber kriminal će sledeće godine koštati 12 biliona dolara, kažu stručnjaci

Troškovi sajber kriminala dostići će 12 triliona dolara do 2025. godine, prema grupi volontera, analitičara i stručnjaka. To je povećanje u odnosu na globalne troškove procenjene na 10,5 triliona dolara za sledeću godinu od strane Cybersecurity Ventures. Centar za istraživanje računarskog kriminala (CCRC) citira istraživanja kompanija CheckPoint i Orange Cyderdefense, koje ukazuju na konstantan rast sajber napada i ransomware-a u protekloj godini.

Vreme Čitanja: 2 min

sajberbezbednost-nas-kosta-12biliona-973-fi

Ilustracija: DALL-E3

Ali najviše od svega, čini se da strahuje od porasta napada koje je omogućila veštačka inteligencija (AI), za koje je rekao da ih je tim za istraživanje pretnji Palo Alta povezao sa porastom broja registrovanih zlonamernih domena.

AI povećava pretnju

„Konkretno, okruženje pretnji koje okružuje veštačku inteligenciju (AI) se agresivno širi kada napadači koriste sofisticirane lingvističke tehnike, uključujući povećan obim teksta, interpunkciju i dužinu rečenica“, navodi istraživačko telo.

„Trend sugeriše da generativna veštačka inteligencija omogućava akterima pretnji da kreiraju sofisticirane i ciljane napade brzinom i obimom“, navodi se, dodajući da će u naredne dve godine „videti da će akteri pretnji usvojiti veštačku inteligenciju kako bi proširili svaki aspekt svog ofanzivnog kompleta alata“.

Dodaje se: „AI će biti usvojen kako bi se obezbedio ekonomičniji, brzi razvoj novih varijanti malvera i ransomvera.

I pošto 2024. donosi desetine zemalja na birališta u godini koja je opisana kao rekordna po broju izbora, „deepfake tehnologije će podići napade fišinga i lažnog predstavljanja na novi nivo“.

CCRC dalje upozorava da bi kompanije mogle da vide da su koristi stečene njihovim usvajanjem AI narušene njenom primenom protiv njih od strane sajber kriminalaca.

„Preduzeća će prihvatiti veštačku inteligenciju, ali će biti ugrožena njenom upotrebom u novim sajber napadima“, navodi se, upozoravajući da bi se stariji modeli sajber bezbednosti mogli pokazati nedovoljno zaštitnim. “Takođe postoji rizik da bi dinamički karakter napada vođenih veštačkom inteligencijom mogao da učini statičke odbrambene mehanizme neefikasnim.”

Potrebno je bolje se boriti sa pretnjama

Iako saradnici CCRC-a priznaju da su viši rukovodioci konačno počeli ozbiljnije da shvataju pretnju sajber-napadima, on upozorava da je potrebno više da se uradi kako bi se rešio sve veći problem.

„Broj ključnih događaja u 2023. u vezi sa sajber pretnjama bio je ogroman i svestran u smislu uticaja na organizaciju ili vladino telo“, navodi se. „Potrebno je veće učešće na nivou izvršnog odbora tako što će se pokrenuti upravljanje rizicima u vezi sa sajber-bezbednošću i upravni odbori kako bi se minimizirali rizici nametnuti kompaniji ili vladinom entitetu.

Osnovan 2001. godine da zauzme forenzički pristup proučavanju sajber kriminala, CCRC sebe opisuje kao dobrovoljno neprofitno naučno istraživačko telo. Iako su njeni glavni saradnici stručnjaci za sajber bezbednost iz Ukrajine, on ne tvrdi da nije konkretan pripadnosti nacionalnoj državi.

Tekst preuzet sa: Cybernews

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.