Da li je Incognito Mode vašeg browsera zaista inkognito?

Da li ste se ikada zapitali koliko je privatni režim pregledanja (bez arhiviranja i istorije) pretrage (na engleskom „incognito mode“) vašeg Chrome pretraživača zaista anoniman? Koliko smo zaista zaštićeni dok smo online, kao što to njegovi tvorci tvrde?
Čitajte dalje i saznajte više

Vreme Čitanja: 4 min

incognito-mode

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Ako se osećate kao tajni agent dok guglate simptome neke bolesti ili tražite odgovore na neka blesava pitanja, trebalo bi dva puta da razmislite pre nego što se poistovetite sa ikonicom špijuna na početnoj strani privatne Google Chrome pretrage.

Sudeći po činjenicama do kojih smo došli, inkognito pretraga gotovo svih pretraživača i nije toliko inkognito kao što smo mislili. Ne samo da omogućava internet provajderu pristup istoriji, već ostavlja IP adresu korisnika i informacije o identitetu svima na videlo.

Istorija Google-ovih afera u vezi sa privatnošću korisnika

Još od njenih početaka, za kompaniju Google se vezuju brojne kontroverze kada je reč o privatnosti korisnika, oglašavanja, čak i kršenja autorskih prava. Brojni poznati slučajevi protiv Google kompanije to i potvrđuju. Poslednji slučaj u nizu je tužba protiv Google-a koji se tiče upravo privatnog režima pregledanja. Kompanija optužena da Chrome browser ne štiti privatnost korisnika kao što autori tvrde.

Sve navedeno prosto navodi na pitanje na koje svaki internet korisnik želi da čuje pravi odgovor:

– Da li uopšte možemo bezbedno da surfujemo online?

Google-ov incognito mode nije toliko privatan koliko bi trebalo da bude

Incognito mode (koji prevodimo kao „privatni režim pregledanja“) Chrome browsera, po pravilu, može biti odličan alat za uspostavljanje privatnosti. Zahvaljujući njemu, lozinke i istorija pregledanja neće biti sačuvani na uređaju koji u tom trenutku koristite. I to zaista jeste tako, jer ova funkcija dobro dođe ako delite računar sa nekim.

Međutim, tu su i mnoga ograničenja.

incognito spy guy

Foto ilustracija: Freepik

Mnogi  Chrome korisnici svakodnevno se oslanjaju na incognito mode, nadajući se da će zaštititi svoju privatnost. To je zato što incognito mode ne čuva rezultate pretrage, omogućavajući korisnicima da guglaju informacije o kojima im je neprijatno da razgovaraju s nekim. Ipak, iako incognito mode sprečava uređaj da snimi ono što radite, on ne može da spreči sajtove i internet provajdere da pregledaju vaše aktivnosti, lokacije ili lične informacije.

Istina o incognito mode-u

Google stranica za pomoć pokazuje da je ovaj tehnološki gigant transparentan kada objašnjava šta njegova inkognito funkcija može ili ne može da uradi. Na primer, navodi se da, dok je u incognito mode-u, Chrome browser ne čuva istoriju pregledanja korisnika, kolačiće, podatke o veb lokacijama, dozvole koje korisnici daju sajtovima ili informacije koje se unose u formulare. Međutim, kako stoji u daljem objašnjenju, aktivnost korisnika i lokacija (IP adresa) su ipak vidljivi, čak i u incognito mode-u.

incognito problemi sa politikom privatnosti

Foto ilustracija: Freepik

Važno je napomenuti da ovaj ključni nedostatak koji je Google zaboravio da napomene tokom marketinških aktivnosti za svoj incognito mode nije ostao neprimećen. Posledica ove greške je to da kalifornijski sudija trenutno raspravlja o tome da li da odobri nastavak grupne tužbe protiv ove kompanije u ime miliona korisnika Google Chrome-a.

Prema dokumentima Okružnog suda u Kaliforniji, prvi put podnetim u martu 2021. tužitelji nastoje da zastupaju dve grupe oštećenih, uključujući „sva lica sa Google nalogom koji su pristupili sajtovima koji sadrže Google Analytics ili Ad Manager koristeći bilo koji uređaj koji nije Android [JP4] i koji su ili bili u incognito mode-u u browseru tog uređaja, ili one čiju je komunikaciju, uključujući identifikacione informacije i istorije pregledanja na internetu, Google ipak presreo, primio ili prikupio u periodu od 1. juna 2016. godine, do danas”.

Ako podnosioci tužbe dobiju odobrenje sudije, tužba bi mogla da rezultira novčanom kaznom od više milijardi dolara.

Iako je godišnji prihod Google-a u 2021. godini iznosio 256,74 milijarde US dolara, toliki gubitak ne može biti dobar znak i nesumnjivo će dodatno uzdrmati reputaciju kompanije.

incognito spy guy

Izvor: Statista

Procureli mejlovi potvrđuju da incognito mode ne garantuje zaštitu privatnosti

Prema sudskim dokumentima sa predstojećeg suđenja, šefica marketinga u kompaniji Google, Lorraine Twohill, je u mejlu poslatom 2019. godine generalnom direktoru Sundar Pichai-u izrazila zabrinutost u vezi sa privatnim režimom pregledanja i upotrebom jezika koji dovodi u zabludu kada opisuje ovu popularnu funkciju.

– Ograničeni smo u tome koliko snažno možemo da plasiramo incognito mode jer to nije istinski privatno ili inkognito pretraživanje, pa samim tim zahteva zaista nejasan, vrdav jezik koji je skoro pa štetniji, [JP5]  Lorraine Twohill navodi u svom mejlu.

Navodno, ovo nije jedina razmena mejlova koja je ogolila Google.

Prema navodima Washington Posta, advokati koji stoje iza tužbe prikupili su kolekciju mejlova  u kojima se potvrđuje da rukovodioci kompanije Google razumeju da postoji problem u tome što se inkognito reklamira kao privatni režim browsera.

Uprkos tome što su milioni korisnika izrazili zabrinutost u vezi sa funkcijom inkognito, Google je pokušao da ove optužbe gurne pod tepih.

„Incognito mode nudi korisnicima privatno iskustvo pregledanja, a mi smo bili jasni kako to funkcioniše i šta radi, dok su tužitelji u ovom slučaju namerno pogrešno protumačili naše izjave,“ navela je portparolka Google-a u izjavi za Gizmodo.

Incognito mode je povod za šalu i među zaposlenima u Google-u

Google Chrome aktuelni početni ekran u incognito mode-u obaveštava korisnike da mogu da pretražuju web privatno pomoću ove funkcije, kao i da drugi ljudi koji koriste vaš uređaj neće moći da vide njihovu aktivnost.

Takođe poručuje korisnicima da Chrome neće čuvati nijednu od sledećih informacija:

  • vašu istoriju pregledanja
  • kolačiće i podatke sa sajta
  • informacije unete u formulare

Međutim, početna stranica incognito mode-a upozorava korisnike da bi njihova aktivnost mogla biti vidljiva poslodavcima, internet provajderima i sajtovima koje posećuju.

povreda privatnosti u incognito mode-u

Foto ilustracija: Freepik

Dakle, kako Google može da oslovljava incognito mode kao funkciju „privatnog pregledanja” kada čak i ne garantuje potpunu privatnost?

Čak su se i neki zaposleni u Google-u šalili na račun incognito mode-a. Kako piše Futurism, jedan od Chrome inženjera je u grupnom četu sa kolegama napisao sledeće:

-Moramo da prestanemo da ga zovemo inkognito i prestanemo da koristimo ikonu Spy Guy – misleći na čuvenu ikonu koja se pojavi kada otvorite funkciju privatnog pregledanja.

Dakle, ne samo da zaposleni u kompaniji Google razumeju posledice korišćenja incognito mode-a, već i ismevaju tu funkciju.

Ukoliko sud ne odluči da se pozabavi optužbama protiv Google-a, kompanija će verovatno nastaviti da promoviše inkognito kao funkciju bezbednog surfa online, bez obzira na to šta zaposleni ili korisnici kažu o tome.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

Prijavi se na novosti.