ENG

Virtuelno lice, ,,ekrani” svuda oko vas: Apple Vision Pro novi uređaj nudi neverovatne mogućnosti

Apple Vision Pro je revolucionaran uređaj koji nas vodi u daleku budućnost. Veoma je skup, košta 3,499 dolara i više, a za sada je dostupan samo u SAD. Američkim kupcima je data mogućnost da ga naruče od sredine januara.

Vreme Čitanja: 3 min

apple-vision-pro-995-fi

Ilustracija: DALL-E3

Sastoji se od mnogo futurističkih delova.

Vision Pro je prepun kamera i senzora. Sadrži više kamera spolja, lidar (Light Detection and Ranging) senzor, TrueDepth kameru, koju iPhone koristi za Face ID skeniranje, infracrvene senzore, više kamera ispod, dodatno praćenje očiju, ali i senzore iznutra. Nema kontrolora, već svaku interakciju obavlja vašim očima i rukama ili zahvaljujući razgovoru sa Siri pomoću ugrađenih mikrofona.

Praćenje ruku i očiju funkcioniše čak i u mraku.

Vision Pro sočiva

Za razliku od mnogih VR slušalica, Apple-ov Vision Pro ne radi samo sa naočarima i traži da ugradite sočiva, koje je napravio Zeiss. Koštaju od 99 do 149 dolara.

Meta i drugi proizvođači VR naočara takođe imaju takve opcije. Zeiss-ova sočiva idu zajedno sa karticom na kojoj je QR kod. Potrebno je skeniranje koda pomoću kamera i tada uređaj optimizuje ekrane za sočiva. Sočiva se uklapaju i lako se stavljaju i skidaju.

Lični bioskop

Tehnologiju mikro-OLED ekrana sa rezolucijom 4K Apple koristi za VR i AR. Sve je živopisno, bogatih boja i zadivljujuće. Ne samo da je dovoljno dobar za filmove, nešto što Apple neprestano reklamira, već je i bolji od bilo kog televizora, navode u recenzijama uređaja.

Ipak, postoje granice. Apple ne potvrđuje posebno vidno polje, ali deluje malo manje od Meta Quest 3, kao da vidite monitor kroz masku za ronjenje.

Gigant koristi praćenje oka da poboljša detalje koje gledate dok smanjuje rezoluciju na vašoj periferiji. Ekran ima jasnije i manje jasnije delove.

Filmovi mogu da ,,lebde” u vašoj sobi kao televizori ili da budu smešteni u virtuelni bioskopski režim. Apple podržava 3D filmove.

Virtuelno lice

Najčudniji deo Vision Pro-a je da možete da virtuelizujete lice.

Apple-ova odluka da doda ekran, nazvan EyeSight, koji pokazuje vaše oči uprkos tome što ste zagledani u ono što su u suštini VR naočare, jedan je od najhrabrijih dizajnerskih poteza koje ovaj uređaj ima. Izgleda kao 3D. Imaju mogućnost da vas animiraju i pokažu kako se osećate.

Animirane oči se pojavljuju zahvaljujući Personi, ličnom avataru sa skeniranim licem koji Apple pokreće u beta verziji. Za razliku od Meta Questa, koji konstruiše crtani avatar za vašu virtuelnu personifikaciju, Apple skenira jedinstvenu, skoro foto-stvarnu verziju vas koja je vezana za vaš nalog i uskladištena lokalno na naočarama. Po Apple-u, to je bezbedno i za pristup morate da koristite sopstveni optički ID skeniran irisom.

Kompjuteri su svuda

Kada koristite Vision Pro kao sopstveni računar, monitori su svuda oko vas.

Možete da vidite tipke na tastaturi i trackpad. Takođe je vidljiva pametna traka sa alatima koja se pojavljuje virtuelno. Pozicionirana je tačno iznad gde god da je vaša fizička tastatura i pomera se ako to želite.

Ponekad mogu i oči slučajno da pokrenu akciju, piše u jednoj onlajn recenziji. Takođe, neke od opcija je teško izabrati, jer izgledaju minijaturno za tako veliki ekran. Još uvek se vodi čudna borba između virtuelnog i stvarnog.

Takođe imate mogućnost da se povežete Vision Pro sa Mac računarom, koristeći funkciju koja se zove Mac Virtual Display. VR slušalice kao što je Quest takođe mogu to da urade. Apple dozvoljava samo jedan prikaz monitora vašeg Mac-a, iako je to velika 4K verzija.

Operativni sistem

Vision Pro ima novi operativni sistem, VisionOS, ali je i dalje u suštini iOS računar unutar VR naočara mešovite stvarnosti, sa prednostima i dizajnerskim izazovima, ali je unapređen gomilom novih funkcija i ideja.

Postoji klasa VR naočara sposobnih za mešovitu stvarnost koja prenosi video snimljen kamerama spolja na ekrane iznutra. Metini Quest Pro i Quest 3 imaju funkcije mešovite stvarnosti, kao i HTC Vive XR Elite i Varjo-ove vrhunske PC VR slušalice. Apple-ov Vision Pro je najnapredniji spoj mešovite stvarnosti u samostalnom uređaju.

Iako Vision Pro ima svoje aplikacije, on takođe pokreće mnoge iOS aplikacije. Priključen je na iCloud, kao i na Apple servise kao što su iTunes, Apple TV Plus i Arcade. Unutra se nalazi M2 čip, što je približno isto procesoru u MacBook Air-u od 13 inča ili poslednjem iPad Pro modelu.

Tekst napisala: Ivana Jaćimovski

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.