Revolicija u društvenim mrežama: Otkrijte tajnu platformu koja menja igru – Bluesky je sad otvorena za sve!

Svima koji su ikada sanjali o kreiranju sopstvene društvene mreže, došlo je vreme da svoje ideje pretvore u stvarnost. Bluesky, projekat osmišljen da omogući kreiranje decentralizovanih društvenih mreža, sada je dostupan za svakoga ko želi da se priključi.

Vreme Čitanja: 3 min

bluesky-aplikacija-994-fi

Ilustracija: DALL-E3

Šta je Bluesky?

Bluesky predstavlja decentralizovanu društvenu aplikaciju koju je konceptualizovao bivši izvršni direktor Twittera, Jack Dorsey, i razvijao je paralelno sa Twitterom. Ova društvena mreža ima korisnički interfejs sličan Twitteru, sa algoritamskim izborom, federativnim dizajnom i moderacijom specifičnom za zajednicu. U pitanju je otvorena platforma koja nudi priliku za razvoj personalizovanih društvenih mreža koje mogu biti prilagođene specifičnim interesima ili potrebama korisnika.

Šta to znači za ljude širom sveta? To znači da svako može da se priključi inicijativi i započne sopstvenu društvenu mrežu. Bez obzira da li ste zaljubljenik u tehnologiju, aktivista, umetnik ili preduzetnik, Bluesky nudi priliku da izrazite svoju kreativnost i stvorite mrežu koja odražava vaše vlastite vrednosti i ideje.

Ova inicijativa takođe promoviše decentralizaciju društvenih mreža, što znači da se moć vraća korisnicima, a ne centralnim korporacijama. Ovo je korak ka većoj transparentnosti i kontroli nad vlastitim podacima i sadržajem.

Bluesky koristi otvoreni izvor koji je razvijen unutar same kompanije, AT protokol, što znači da osobe van kompanije imaju uvid u to kako je napravljen i šta se razvija.

Dorsey je predstavio projekat Bluesky još 2019. dok je bio izvršni direktor Twittera. Tada je rekao da će Twitter finansirati “mali nezavisan tim od najviše pet arhitekata, inženjera i dizajnera otvorenog koda”, koji će biti zaduženi za izgradnju decentralizovanog standarda za društvene medije, sa početnim ciljem da Twitter sam usvoji ovaj standard. Međutim, to je bilo pre nego što je Elon Musk kupio platformu, pa je od kasnih 2022. godine Bluesky potpuno razdvojen od Twittera. Dorsey je čak koristio Bluesky da izrazi svoje nezadovoljstvo Muskovim vođstvom.

Da li je Bluesky strvarno decentralizovan?

Da. Tim Bluesky razvija decentralizovani AT protokol, na kojem je izgrađen Bluesky. U beta fazi, korisnici mogu pristupiti samo bsky.social mreži, ali Bluesky planira da bude federisan, što znači da će unutar ovog otvorenog izvora moći da postoje beskrajno mnogo samostalno upravljanih zajednica. Dakle, ako bi developer van Blueskya izgradio svoju sopstvenu novu društvenu aplikaciju koristeći AT protokol, korisnici Blueskya bi mogli da pređu na tu novu aplikaciju i prenesu svoje postojeće pratioce, identifikatore i podatke. U novembru 2023. godine, Bluesky je najavio nameru da lansira svoju federaciju “početkom naredne godine”.

“Uvek ćete imati slobodu da birate (i da napustite), umesto da budete podložni hirovima privatnih kompanija ili algoritmima crne kutije. I gde god da odete, vaši prijatelji i odnosi će biti tu”, objasnio je Bluesky u jednom blogu.

Da li je Bluesky bezbedan?

U oktobru 2023. godine, Bluesky je dodao verifikaciju putem e-pošte kao deo šireg napora da unapredi bezbednost i autentifikaciju naloga na mreži. Ova dodatna mera predstavlja važan korak napred u cilju da Bluesky postane konkurentniji sa većim mrežama kao što je X, koje imaju snažnije sigurnosne kontrole.

Kako Bluesky zarađuje novac?

Cilj Blueskya je da pronađe drugi način za održavanje svoje mreže osim putem oglašavanja uz pomoć plaćenih usluga, tako da ostane besplatan za krajnje korisnike. Dana 5. Jula 2023. godine, Bluesky je objavio dodatno finansiranje u okviru inicijalne faze i plaćenu uslugu koja omogućava korisnicima da dobiju prilagođene domene ukoliko žele da imaju jedinstvenu domenu kao svoj identifikator na ovoj usluzi.

Da li je Bluesky prilagodljiv?

Da. U maju prošle godine, Bluesky je lansirao prilagodljive algoritme, ili kako ih naziva “prilagođene feed-ove”. Prilagođeni feed-ovi omogućavaju korisnicima da se pretplate na različite algoritme koji prikazuju različite vrste objava koje korisnik želi da vidi. Možete prikvačiti prilagođene feed-ove koji će se pojaviti na vrhu vašeg vremenskog toka kao različite kartice koje možete birati. Feed-ovi koje prikačite, ili sačuvate, nalaze se u meniju “Moji feed-ovi” u bočnom panelu aplikacije.

Kako Bluesky rešava problem dezinformacija?

Nakon ažuriranja u oktobru, aplikacija će sada upozoravati korisnike na obmanjujuće veze tako što će ih označavati. Ako linkovi koji su deljeni u postovima korisnika ne odgovaraju njihovom tekstu, aplikacija će ponuditi upozorenje “moguće obmanjujuće” korisniku kako bi ih obavestila da bi veza mogla da ih usmeri negde gde ne žele da idu.

Kako se pridružiti Bluesky?

Proces je jednostavan i otvoren za sve. Samo trebate posetiti zvaničnu web stranicu Bluesky projekta, gde ćete pronaći resurse, alate i informacije o tome kako da započnete svoju društvenu mrežu. Bluesky takođe podržava zajednicu razvojnih programera i entuzijasta, pružajući podršku u vidu vodiča i tehničkih resursa.

Koja je razlika između Bluesky i Mastodon-a?

Iako je arhitektura Bluesky slična onoj kod Mastodon-a, mnogi korisnici smatraju da je Bluesky intuitivniji, dok Mastodon može delovati kao manje pristupačan: Odabir instance za pridruživanje čini se kao nemoguća misija na Mastodon-u, a dugogodišnji korisnici su vrlo odbrambeni u vezi sa svojim etabliranim normama za postavljanje, što može otežati pridruživanje razgovoru. Kako bi ostao konkurentan, Mastodon je nedavno pojednostavio proces registracije, čineći mastodon.social podrazumevanim serverom za nove korisnike.

Ko poseduje Bluesky?

Iako je Jack Dorsey finansirao Bluesky i nalazi se u upravnom odboru kompanije, nije uključen u svakodnevni razvoj. CEO Bluesky-a je Jay Graber, koji je prethodno radio kao softverski inženjer za kriptovalutu Zcash, a zatim osnovao sajt za planiranje događaja pod nazivom Happening.

Nova era društvenih mreža

Otvorena je nova era društvenih mreža, gde svako može biti tvorac i vlasnik svoje platforme. Bluesky nudi priliku da se razvije raznovrstan ekosistem društvenih mreža koje će odražavati različite perspektive i interese. Sada je vreme da se pridružite ovom inovativnom pokretu i ostvarite svoje ideje o društvenoj mreži iz snova.

Prijavi se na novosti.