ENG

NFT mintovanje od nule: Napravili smo jedan NFT za vas

Iako ne možete razmenjivati NFT-ijeve, pošto su oni nezamenljivi (non-interchangeable) tokeni, svakako možete da ih kupujete, prodajete i, naravno, mintujete (kreirate). Svako može da stvori svoje kolekcije NFT-ijeva i najavi njihovu prodaju na uglednim NFT platformama. Neće čak ni biti potrebno da razvijete smart ugovore od nule – ceo proces je isto toliko jednostavan koliko crtanje „smajlića“ u Paint-u.
Dobro, ne baš smajlić. Malo je komplikovanije od toga. Svakako idemo redom

Vreme Čitanja: 7 min

NFT mintovanje

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Brzo podsećanje: NFT-ijevi su jedinstveni uniformni identifikatori resursa (URI) koji se vezuju za razne vrste sredstava i postoje u javnim bazama podataka (ledgers), tj. blockchains. Ali ne u svim blockchain-ovima. To ne. Jedan blockchain može da primi NFT-ijeve samo ako može da se programira pa je zbog toga sposoban da hostuje programe koji podržavaju kreiranje NFT-ijeva.

Ovi tokeni imaju jedinstveno kodiranje i to je zbog toga što je svaki NFT jedinstven ili, drugim rečima, nezamenljiv, ali više o tome pročitajte u nastavku ovog NFT vodiča.

Ipak, ako ste već upoznati sa osnovama NFT, hajde da napravimo korak dalje i da vam pokažemo kako da ih pravite.

Šta je NFT mintovanje?

Mintovanje je kreiranje ili proizvodnja nečega, uglavnom koina (coins). U ovom slučaju, NFT mintovanje je termin koji opisuje nastanak NFT tokena. Blockchain-ovi spajaju podatke koji sadrže kriptografske hašove – niz karaktera koji se identifikuju kao skup podataka – gde su ranije dokumenti  čuvani na mreži s ciljem proizvodnje NFT-ijeva i pretvaranjem u lanac prepoznatljivih blokova podataka. I tako nastaju NFT-ijevi.

Ako vam to objašnjenje nije prihvatljivo, postoji još jedno.

Recimo da želite da napravite NFT-ijeve, najavite prodaju na OpenSea tržištu, i prodate nezamenljive tokene nekolicini kolekcionara. Ipak, da bi ti kolekcionari bili u stanju da pronađu vašu kolekciju na tržištu, prvo treba da oni postanu vidljivi na blockchain-u po vašem izboru.

NFT kolekcija

Foto ilustracija: Freepik

Pa tako, NFT mintovanje je u suštini objavljivanje tog jedinstvenog niza podataka koji je povezan sa vašim NFT-ijem na blockchain. Ovaj proces dozvoljava korisnicim da kupuju/prodaju nezamenljive tokene pa se tako kreira trajni zapis o toj imovini koji je integrisan u blockchain mrežu.

Šta je potrebno za NFT mintovanje?

NFT mintovanje može uplašiti početnike. Pa tako, hajde da prođemo kroz ovaj mini vodič koji će vam pobliže pojasniti proces mintovanja NFT-ijeva.

Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusan profesionalac, NFT-ijeve mintujete u sledećim koracima:

Kreirajte imovinu koju želite da povežete sa NFT-ijem

NFT mintovanje počinje kreiranjem digitalnog sredstva koje želite da povežete sa vašim NFT-ijem. NFT-ijevi su bez sumnje povezani sa digitalnom umetnošću ali nije neophodno da vi odete u tom pravcu. Međutim, ako želite da to uradite na lak način, preporuka je da se držite primamljivog vizuala koji će privući kupce.

Naravno, uradite sve što je u vašoj moći  da iskoristite svoju kreativnost i stvorite jedinstvenu umetnost. Milioni NFT-ijeva su na tržištu, pa onda postaje imperativ za umetnike da pronađu načine da se izdvoje u odnosu na druge.

Izaberite svoj novčanik (wallet) i blockchain

Ranije sam spomenula da je neophodno da NFT-ijevi budu zapisani na blockchain-u pre nego što se njima može upravljati i pre nego što bude dozvoljena prodaja. Ali nisu svi blockchain-ovi prilagođeni NFT-ijevima. Bitcoin blockchain, na primer, je vezan za kripto (crypto), dok je Ethereum najpopularniji blockchain za kreiranje NFT-ijeva.

Blockchain thnologija

Foto ilustracija: Freepik

Takođe, možete se zapitati koja su top tri blockchain-a dobra za NFT i zašto?

Počnimo tako što ćemo govoriti da sledeći faktori određuju najbolje blockchain-ove za NFT mintovanje:

  • Brzina transakcije i troškovi: Blokovi na kojima se mintuju vaši NFT-ijevi treba da budu u stanju da izvedu veliki broj transakcija da se izbegne odgođeno mintovanje. Transakcioni troškovi su takođe značajni zato što visoke naknade mogu da vam finansijski naude. Pošto brzina transakcije diktira cene, od velike je važnosti da ih uzmete u obzir kada birate blockchain.
  • Smart ugovori: NFT-ijeve pokreću smart ugovori ili programi od kojih zavise uslovi određenih blockchain transakcija. Ipak, najbolja opcija bi bila da izaberu blockchain sa dobro razvijenim smart ugovorima koji ne samo da su bezbedni već su i funkcionalni (Ethereum je jedan od najboljih primera).
  • Mehanizmi konsenzusa: Mehanizmi konsenzusa određuju bezbednost, funkcionalnost, brzinu i mnoge druge aspekte blockchain-a. Ipak, uticaj na okruženje modela konsenzusa u okviru blockchain-a  je najvažnija stavka u ovom slučaju.

Blockchain-ovi kao što je Bitcoin koriste  proof-of-work mehanizme konsenzusa i to kao rezultat ima veliku potrošnju energije. Proof-of-work (PoW) nije prilagođen korisniku, pa je zato od ključne važnosti izabrati blockchain-ove koji koriste zelenije alternative, kao što je proof-of-stake (PoS)  mehanizam konsenzusa.

Sada kada znate koji faktori igraju ulogu u određivanju najboljih blockchain-ova za NFT mintovanje, u nastavku sledi naš izbor:

  1. Ethereum: Ethereum je najveća baza podataka za NFT-ijeve. Oslanja se na proof-of-stake mehanizam konsenzusa i ima potencijal da obradi otprilike 100,000 transakcija u sekundi.
  2. Flow: Najbolja alternativa za Ethereum je Flow, relativno nov blockchain koji dominira tržištem od osnivanja. Nema brzinu Ethereum-a ali je taj prototip  sposoban da obradi 1.000 transakcija  u sekundi (TPS), što je izuzetna brzina za novi blockchain. Developeri žele da postignu 10,000 TPS a pošto je Flow baziran na PoS, ovaj cilj je ostvariv.
  3. Solana: Niske naknade su glavni razlog da izaberete Solanu u odnosu na druge blockchain-ove. Solana koristi PoS a i dalje je održivija od Ethereum-a.

Kada birate blockchain, pronalaženje wallet-a koji podržava valutu koju dobijete ili koristite da platite za NFT mintovanje je od ključne važnosti. Pronalaženje wallet-a koji vam dozvoljava da skladištite vašu  kolekciju NFT-ijeva je takođe neophodan.

Obezbedite sredstva u vašem novčaniku za NFT mintovanje

Verovali ili ne, najverovatnije ćete biti prisiljeni da platite za NFT mintovanje. Napokon, za konverziju digitalnih podataka u kriptografsku imovinu koja će biti zauvek skladištena na blockchain-u potrebna je određena električna energije. Takođe, za većinu blockchain-ova bila bi potrebna najmanje jedna transakcija na mreži za mintovanje a „rudar“ je odgovoran za to da obezbedi sredstva za ove naknade.

Srećna okolnost je ta da možete preskočiti  komplikacije upotrebom kalkulatora za izračunavanje potrošnje gasa tokom mintovanja.

Povežite svoj novčanik sa tržištem po svom izboru

Takođe treba da uzmete u obzir da različita tržišta podržavaju NFT-ijeve sa različitih blockchain-ova. Pa tako, ako se odlučite za Ethereum blockchain i wallet koji je kompatibilan sa ETH koinima, bićete takođe u obavezi da odete na tržište koje podržava NFT-ijeve zabeležene na ovom blockchain-u.

Nije potrebno ni da pitate; evo kako da povežete novčanik sa NFT tržištem.

Iskoristiću najpoznatiji primer – OpenSea.

Ako odete na zvaničan sajt OpenSea, pronaći ćete ikonicu za novčanik u gornjem desnom uglu stranice. Kad kliknete na sliku, Open Sea će izlistati nekoliko opcija za novčanike gde možete da izaberete novčanik koji želite da iskoristite za NFT mintovanje (ako imate MetaMask novčanik, kliknite na ikonicu MetaMask itd).

MetaMask novčanik

Izvor: MetaMask

Pošto već imam MetaMask digitalni novčanik uzeću njega kao primer. Jedan klik na MetaMask novčanik otvara novu karticu (tab) i dozvoljava korisnicima da instaliraju MetaMask na svom browser-u.

MetaMask

Izvor: MetaMask

Ako već imate MetaMask novčanik, onda treba da prođete kroz proces obnove (recovery phase). Ako ga nemate, onda treba da završite kratku instalaciju. U oba slučaja, vaš novčanik će se povezati sa OpenSea na kraju procesa.

Nakon toga se vratite na početnu stranu OpenSea, izaberete svog provajdera usluga digitalnih novčanika ponovo i kliknete na dugme Next.

OpenSea and MetaMask

Izvor: MetaMask

U nastavku će OpenSea povezati vaš novčanik sa platformom. Izaberite Accept and Sign i dobićete pristup novčaniku preko platforme OpenSea. Sada možete da finansirate vaš novčanik i koristite taj novac da kupite NFT-ijeve na ovoj platformi ili da pokrijete troškove NFT mintovanja.

OpenSea platforma

Izvor: MetaMask, OpenSea

I, tek tako, vaš novčanik i NFT tržište su sada povezani.

Mintujte vaš NFT

Sada kada smo završili najkomplikovaniji deo NFT mintovanja, vreme je da završite proces aploudovanjem (upload) svog rada. Prvo posetite tržište po svom izboru. Ako se povezujete sa OpenSea, kliknite na dugme Create, aploudujte vaš digitalni fajl i upišite podatke koji nedostaju, uključujući zalihe, ime kolekcije, blockchain i opis vaših „kolekcionarskih predmeta“ (collectibles)  

Ethereum blockchain

Foto ilustracija: Freepik

Ono što je odlična stvar kod OpenSea jeste da nudi opciju „lenjog mintovanja“ (lazy minting). Nećete biti u obavezi da platite naknade za gas ako izaberete ovu opciju. Umesto toga, naknada za gas će biti naplaćena nakon transfera vašeg NFT-ija na drugi račun ili prodajom drugom kolekcionaru. U tom slučaju, kolekcionar će biti odgovoran za plaćanje naknada za gas.

S druge strane, ako odmah želite da mintujete vaš NFT, platforma će izračunati broj Ethereum-a (ETH)  koje je potrebno prebaciti iz vašeg novčanika na OpenSea. Nakon transakcije, imaćete svoj NFT ili, drugim rečima, vaši NFT podaci biće javno dostupni na Ethereum blockchain-u (naravno, ako izaberete da mintujete NFT na Ethereum-u).

Ipak, generalno govoreći, ne treba da brinete o naknadama za gas na platformi OpenSea. Ali vodite računa da ne nude sve platforme ovakve pogodnosti.

The OpenSea Collection Manager dozvoljava kreatorima da naprave NFT-ijeve bez akontacija za  gas pošto nema transfera NFT-ijeva u okviru chain-a pre prve kupovine ili transfera.

Šta je svrha NFT mintovanja?

Jedno od najčešćih pitanja koje ljudi postavljaju u NFT debatama je sledeće: „Zašto jednostavno ne mogu da slikam ekran?“

Pa, možete.

Ipak, sam screenshot ne potvrđuje da ste vlasnik.

Ako prilikom posete Luvru (Louvre Museum) telefonom slikate Mona Lizu, da li postajete vlasnik slike?

Naravno da ne.

Sliku možete čuvati u telefonu, pokazivati je prijateljima i čak je i podeliti na Facebook-u ali je ne možete prodati za basnoslovnu sumu novca. Ne možete čak ni da tvrdite da ste vlasnik pošto svaki posetilac ovog muzeja za da se divna Mona Liza i dalje nalazi u Luvru.

Isto pravilo važi za NFT-ijeve.

Već smo utvrdili da se mintovani NFT-ijevi skladište u blockchain-u. Niz podataka koji se sada nalazi u tom blockchain-u potvrđuje legitimitet. A pošto se blockhain podaci ne mogu menjati ili eliminisati iz mreže, NFT mintovanje je početak istorije postojanja tog NFT-ija.

NFT primer

Foto ilustracija: Freepik

Svaki put kada se proda mintovan NFT, blockchain na koji se oslanja beleži tu transakciju i označava vlasnika kolekcionarskog predmeta. Na taj način, NFT tehnologija se može koristiti da označi vlasništvo nad jedinstvenim sredstvima.

Da li je za mintovanje jednog NFT-ija potreban novac?

Istina. Potreban je novac za NFT mintovanje. Bez obzira da li birate standardno ili „lenjo mintovanje“, neko će preuzeti troškove za potrošnju gasa koji je korišćen u procesu objavljivanja NFT-ija na blockchain-u.

Jedina razlika između standardnog i lenjog mintovanja jeste da uz lenjo mintovanje možete izbeći naknade. Kao što sam ranije rekla, kupci NFT-ijeva pokrivaju naknade za gas kada se koristi lenjo mintovanje dok je osoba koja je kreirala NFT zadužena za plaćanje troškova mintovanja ako odluči da mintuje svoja sredstva na tradicionalan način.

Cene NFT mintovanja nisu fiksne. Po pravilu, osnovni NFT se može mintovati po ceni između 1 i 1.000 US dolara.

Koliko je vremena potrebno za mintovanje jednog NFT-ija?

Za NFT mintovanje potrebno je i po nekoliko sati. Međutim, u većini slučajeva, vaš NFT će biti mintovan za 10 do 30 minuta. Vreme potrebno da se NFT pojavi na blockchain-u će najviše zavisiti od platforme koja se koristi za mintovanje. Neke platforme nude alate koji će ubrzati proces i dozvoliti vam da mintujete NFT za nekoliko minuta.

Ipak, takođe treba da imate u vidu količinu NFT-ijeva koje želite mintovati. Na primer, očigledno je da će za mintovanje jednog NFT-ija biti potrebno manje vremena nego za mintovanje cele NFT kolekcije.

Takođe, uzela bih u obzir i vreme potrebno za kreiranje jednog NFT-ija. Ako vam je potrebno deset dana da kreirate digitalno sredstvo koje će zatim biti mintovano na blockchain-u, nije važno da li možete da mintujete za manje od 10 minuta – i dalje će vam biti potrebno deset dana života koje ćete uložiti u ovaj projekat.

Da li možete da prodate NFT nakon mintovanja?

Naravno da možete i to je, na neki način, svrha mintovanja. Vaša digitalna imovina će biti skladištena na decentralizovanoj bazi podataka i sve dok kolekcionar ne kupi predmet, vi ste vlasnik. To vam omogućava da koristite kolekcionarske predmete po svom nahođenju. Možete ih sačuvati ili ponuditi na NFT tržištu gde će oni, nadajmo se, pronaći novog vlasnika.

NFT kolekcija primer

Foto ilustracija: Freepik

I to je to. To je sve što treba da znate o NFT mintovanju.

Sada kada znate kako da mintujete NFT i svrhu celog procesa, spremni ste da se oprobate na tržištu.

U sledećem članku ćemo govoriti o razlici između kreiranja NTF-ijeva na NFT platformama  i uz primenu jedinstvenih smart ugovora za mintovanje. I, ko zna – ako ostanete sa nama dovoljno dugo da pročitate sledeći članak, možda i promenite svoju strategiju za NFT mintovanje.

Srećno!

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.