Ukupna tržišna vrednost bitcoina gotovo 2 biliona dolara

Bitcoin (BTC) nastavlja svoj rast, trgujući se po ceni od 70.280 dolara, dok se ukupna vrednost kriptovalutnog tržišta približava vrednosti od 2 biliona dolara što predstavlja povećanje od 1,75% samo u periodu od poslednja 24 sata. Globalni kripto fondovi zabeležili su u prošloj nedelji rekordne neto odlive, a novost je i da je osnivač kripto berze FTX osuđen na 25 godina zatvora.

Vreme Čitanja: 2 min

bitcoin-etf-952-fi

Illustration: DALL-E3

Globalni kripto fondovi zabeležili rekordne neto odlive

Tokom prošle nedelje, kripto fondovi kod menadžera imovine poput BlackRock-a, Bitwise-a, Fidelity-a, Grayscale-a, ProShares-a i 21Shares-a zabeležili su rekordne odlive sredstava u ukupnom iznosu od 942 miliona dolara širom sveta, prema najnovijem izveštaju CoinShares-a. Odlivi sredstava prošle nedelje gotovo je udvostručen, pošto je prethodni rekord iznosio 500 miliona dolara postavljen krajem januara i dolaze nakon sedmonegativnog trenda priliva koji su ukupno iznosili 12,3 milijarde dolara – uključujući rekordnih 2,9 milijardi dolara priliva zabeleženih nedelju pre toga. Trgovinski obim za kripto investicione proizvode pao je za trećinu na 28 milijardi dolara tokom nedelje, dok je korekcija cena u osnovnim kriptovalutama rezultirala brisanjem 10 milijardi dolara sa imovine pod upravljanjem fondova. Ukupna imovina pod upravljanjem ostaje iznad prethodnih maksimuma ciklusa i iznosi 88 milijardi dolara.

“Verujemo da je nedavna korekcija cena dovela do oklevanja investitora, što je rezultiralo mnogo manjim prilivima u nove ETF emisije u SAD-u, koji su iznosili 1,1 milijardu dolara, delimično nadomešćujući značajne 2 milijarde dolara odliva incumbent Grayscale-a prošle nedelje”, napisao je James Butterfill, glavni istraživač u CoinShares-u, prenosi portal The Block.

Vrednost mim koina SHIB porasla za gotovo 20 odsto

Shiba Inu (SHIB) je jedan od najistaknutijih mim koina u sektoru već neko vreme. Zbog nedavnog ponovnog porasta interesovanja za ove tokene, cena SHIB-a je porasla. Tokom protekle nedelje, cena SHIB-a porasla je za 18,90%, dok je obim trgovanja porastao za 41,97% tokom istog perioda. Trenutno, SHIB se trguje po ceni od 0,00003017 dolara. Iako je došlo do nedavnog skoka u ceni, SHIB ima još dosta prostora za napredak. Cena SHIB-a još uvek nije dostigla nivoe koje je dostigla 5. marta. Ako SHIB nastavi da testira nivoe od 0,00003184 dolara, postoji mogućnost da probije ovaj otpor i krene ka nivou od 0,00004531 dolara. Međutim, nakon testiranja nivoa od 0,00004531 dolara, može se očekivati korekcija. Ipak, može proći neko vreme pre nego što SHIB doživi masivnu promenu u smislu kretanja cena, navodi se u izveštaju portala AMB Crypto.

Osnivač kripto berze “FTX” Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora

Osnivač kripto berze FTX Sam Bankman-Fried osuđen je na 25 godina federalnog zatvora zbog prevare kupaca i investitora u njegovoj propaloj kripto berzi FTX, odlučio je sud u Manhatenu u četvrtak, preneo je CNN.

Kako se navodi, sudija Lewis Kaplan je rekao da postoji rizik “da će ovaj čovek biti u poziciji da učini nešto vrlo loše u budućnosti, i to nije beznačajan rizik”. Bankmanova kazna od 25 godina bila je otprilike polovina onoga što su tužioci tražili, ali ga ipak stavlja na visoki nivo dužine kazne u prominentnim slučajevima prevare bele kragne. Ispred njega je Bernard Madof, koji je osuđen na 150 godina zatvora zbog vođenja šeme Ponzi vredne 20 milijardi dolara. Preminuo je oko 12 godina nakon izricanja kazne. Osnivačica i izvršna direktorka Theranosa Elizabet Holms, koja je osuđena zbog četiri optužbe za prevare investitora dok je vodila propalu kompaniju za testiranje krvi Theranos, osuđena je na malo više od 11 godina.

Kritpo valute najbolje za kupovinu tokom marta meseca

Na prvom mestu je Bitcoin koji se preporučuje za dugoročno čuvanje (trguje se po: $70.026,32), sledi Ethereum koji je najbolji za skladištenje podataka (trguje se po: $3.546,69), zatim sledi XRP najkorisniji za razmenu valuta (trguje se po: $0,630), a na četvrtom mestu je Solana (trguje se po: $185,62).

Takože, BNB  je najbolji za plaćanje provizija na berzi (trguje se po: $619,28), Dogecoin  za online klađenje (trguje se po: $0,214) i Polygon koji je najbolji za skalabilne blockchain projekte (trguje se po: $0,997)

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.