ENG

Rusija više nije zainteresovana za izgradnju federalne kripto berze

U novembru 2022. godine, ruski mediji su izvestili da lokalni zakonodavci rade na pravnim promenama radi pokretanja regulisane kripto berze. Međutim, najnoviji izveštaji pokazuju da Rusija više nije zainteresovana za ova pitanja. Umesto toga, sada pokušavaju da regulišu platforme za trgovinu kriptovalutama.

Vreme Čitanja: 2 min

Rusija iznenada izgubila interesovanje za stvaranje nacionalne kripto berze

Ilustracija: Lenka T.

Šta se desilo krajem 2022?

Lokalni ruski mediji su izvestili 23. novembra prošle godine da su članovi donje komore ruskog parlamenta uključeni u rasprave o osnivanju nacionalne berze. Prema izvoru, amandmani koji bi podržali osnivanje ruske federalne berze trebali su biti predstavljeni i vladi i centralnoj banci.

Ranije te godine Anatolij Aksakov, koji obavlja funkciju šefa Odbora Dume za finansijsko tržište, izneo je predlog za uspostavljanje nacionalne berze kriptovaluta. Ruski mediji su dalje izvestili da je Moskovska berza u septembru 2022. preuzela inicijativu za izradu nacrta zakona koji predstavlja centralnu banku, sa ciljem da se omogući trgovanje digitalnom imovinom unutar zemlje.

Kriptovalute

Foto ilustracija: Freepik

To su bili veliki potezi jer je ideja da se više pažnje posveti kriptovalutama postala ključni deo ruske ekonomije, posebno nakon što su se pojavile zapadne sankcije. Međutim, nije prošlo mnogo vremena pre nego što su ruski zakonodavci shvatili da ulaganje previše napora u uspostavljanje nacionalne berze možda nije najefikasniji pristup hvatanju u koštac sa trenutnim izazovima u svetu kriptovaluta.

Rusija iznenada izgubila interesovanje za stvaranje nacionalne kripto berze

Prema ruskoj novinskoj agenciji Izvestia, vlada je potpuno odustala od ranije pomenutih planova za pokretanje nacionalne kripto menjačnice. Njihova energija sada je usredsređena na stvaranje propisa za kripto menjačnice.

Priča je počela da privlači pažnju nakon što je Wu Blockchain objavio o tome na Tviteru. U tvitu je prikazan prevedeni članak Izvestia novinske agencije, u kojem je objašnjeno da će sledeći korak podrazumevati uspostavljanje propisa kako bi se privatnim kompanijama omogućilo da kreiraju platforme za trgovanje pod nadzorom ruske centralne banke.

Anatolij Aksakov je za Izvestia novinsku agenciju rekao da bi bilo mnogo korisnije da se postave jasni propisi za industriju umesto uspostavljanja nacionalne kripto berze.

Reagujući na to, Cointelegraph izveštava da neki posmatrači kripto industrije veruju da ideje ruskih zakonodavaca možda nisu bile održive od samog početka. Osnivač kompanije Lesperance & Associates David Lesperance rekao je za Cointelegraph da “koncept jedinstvene nacionalne kripto menjačnice u Rusiji nikada neće biti prihvaćen od strane kripto zajednice u Rusiji”.

image-1

Transakcije poput slanja novčanih sredstava disidentima, kupovine avionskih karata radi izbegavanja regrutacije ili prenošenja imovine izvan Rusije sve mogu dovesti do legalnih problema. Zašto se koristiti nacionalnom kripto berzom kada se ceo svet alternativa nalazi na dohvat ruke uz VPN?

David Lesperance je rekao za Cointelegraph.

Dakle, ako uzmemo ovo u obzir, zašto su ruski zakonodavci toliko investirali u uspostavljanje nacionalne kripto menjačnice? I zašto im je trebalo toliko vremena da promene svoj pravac delovanja? Na ova pitanja tek treba odgovoriti, ali jedno je sigurno – Rusija u skorije vreme ne odustaje od kriptovaluta. 

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.