ENG

YouTube objavljuje kraj storijima

Takozvani “stori”, format objave na druptvenim mrežama koja traje 24 proslavio je Snapchat, a kasnije ga je usvojio Instagram kompanije Meta, koji je premašio Snapchat po popularnosti. To je dovelo do široke upotrebe ovog formata na različitim društvenim medijskim platformama. YouTube je bio jedan od pionira, ali će uskoro obustaviti svoje storije počevši od 26. juna.

YouTube storiji, prvobitno nazvane "Reels", imale su duži vek trajanja od jedne nedelje u poređenju sa tipičnim trajanjem od 24 sata. Njih su često koristili kreatori sadržaja kako bi efikasno promovisali svoje objave. Bez obzira na to, odluka YouTube-a da prekine storije nije bez presedana, s obzirom da su Twitter-ovi Fleets već doživeli sličnu sudbinu.

Vreme Čitanja: 3 min

you tube killing stories

Illustration: Lenka T

Šta su YouTube storiji? 

U prošlosti, YouTube je uveo funkciju nazvanu “Reels” (kasnije preimenovanu u priče), čiji je cilj bio da unese jedinstvenu notu popularnom formatu uključivanjem nekoliko primetnih razlika. The Verge je istakao samo neke od razlika: 

YouTube je odlučio da odstupi od konvencionalnog pristupa storijima na nekoliko načina. Jedna značajna promena je da se video zapisi otpremljeni kao Reels ne nestaju nakon 24 sata ili unapred određenog vremenskog perioda, kao što je slučaj na drugim platformama. Dodatno, YouTube omogućava korisnicima da kreiraju više Reels-a, svaki sa svojom kolekcijom video zapisa. To ga razlikuje od platformi poput Instagrama i Snapchata, gde privremene objave obično čine deo jedinstvene i centralizovane priče. 

Šta je motivisalo YouTube da usvoji ovaj pristup? 

Glavni faktori iza YouTube storija su angažman zajednice, promocija kanala i ukupna aktivnost na sajtu. Tech Crunch objašnjava

Koncept iza YouTube storija je pružanje kreatorima sadržaja praktičan način da interaguju sa svojim fanovima i pratiocima između njihovih bolje obrađenih i pažljivo produciranih video sadržaja. Današnji kreatori više ne samo uključuju kameru i vloguju; oni proizvode sadržaj profesionalnog kvaliteta koji zahteva montažu i obiman rad pre nego što bude objavljen. 

Cilj YouTube-a čini se da je podsticanje publike da redovno poseti platformu i angažuje se s kreatorima sadržaja, umesto samo kada se objave novi video zapisi. Dok neki YouTuberi stvaraju video zapise svakodnevno ili nedeljno, drugi mogu imati duže pauze između objava. Tokom tih perioda neaktivnosti, njihova publika često interaguje s njima putem drugih društvenih medijskih platformi kao što su Facebook, Twitter, Instagram i Snapchat. Uvođenjem storija, YouTube ima za cilj da eliminiše ovaj posrednički korak i da zadrži gledaoce koji se svakodnevno vraćaju na njihovu platformu. 

Kraj nesrećne funkcije 

YouTube će se oprostiti od storija 26. juna. Uvedeni 2017. godine, neposredno pre objave “Reels” (sada poznat kao YouTube Shorts), YouTube storiji imali su svoju jedinstvenu karakteristiku. Za razliku od drugih platformi, video zapisi objavljeni na YouTube storijima bili su privremeni i nestajali nakon jedne nedelje. Međutim, postojao je jedan uslov. Samo korisnici sa minimalno 10.000 pretplatnika imali su pristup ovoj funkciji. 

Zahtev od 10.000 pretplatnika se pokazao kao fatalan udarac za YouTube storije. Od početka je imala problema da privuče pažnju i ostala u beta verziji tokom svog postojanja. Iskreno, ne mogu se setiti nijednog trenutka u proteklih šest godina kada je bilo koji od kreatora sadržaja koje pratim zapravo objavio YouTube stori. Dok su YouTube Shorts videli svoj deo popularnosti, isto se ne može reći za storije. 

Prema objavi na Google Support web stranici, YouTube je odlučio da preusmeri fokus na Shorts, sadržaj dugog trajanja i direktne prenose uživo. Kao rezultat toga, počevši od 26. juna, korisnici više neće moći da kreiraju nove storije na platformi. Nije da je mnogo vas uopšte koristilo tu funkciju. Svi postojeći storiji objavljeni pre datuma presecanja će isteći i automatski će se izbrisati nakon sedam dana, poštujući prethodni protokol YouTube storija.  

Zaključak  

Čini se da je cilj Google-a da poboljša druge funkcije YouTube-a ukidanjem storija. Prvi koji bi mogli imati korist od ukidanja Priča su Community Posts i Shorts. Community Posts, odnosno zajedničke objave su vrsta ažuriranja zasnovanog na tekstu na platformi, koje takođe imaju vremensko ograničenje. To omogućava kreatorima da naprave ankete, kvizove i slike koje će se prikazivati u kartici na kanalima i isteći nakon određenog vremenskog perioda. 

Osim toga, konkurent TikToku, YouTube Shorts, nalazi se na listi poboljšanja YouTube-a, budući da pokušavaju da podstaknu kreatore da stvaraju više sadržaja u kratkom formatu. Od februara ove godine, YouTube deli prihode od reklama od Shorts-a u pokušaju da preuredi svoj plan monetizacije, ali i da podstakne kreativan pristup svojoj funkciji. 

Iako YouTube nije bio prvi koji je usvojio format storija (koji je prvobitno popularizovao Snapchat), prvi je koji se oslobađa ove funkcije. S obzirom na to da TikTok podvrgava velikom nadzoru od strane američke vlade, a Meta gotovo svakodnevno iritira kreatore, trenutak za povlačenje funkcije storija i usredsređivanje na kratki format priča izgleda besprekoran za YouTube. 

Ipak, samo vreme će pokazati da li će ovaj novi podsticaj od strane Google-a i YouTube-a zaživeti i učiniti platformu popularnijom i profitabilnijom na dugoročnom planu. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.