Protekla nedelja u kripto svetu: Od 6. do 10. marta

U nastavku sledi pregled ključnih događaja u svetu kripto sredstava i blockchain-a koje su uticale na cene i raspoloženje na tržištu.

Vreme Čitanja: 4 min

this week in crypto

Ilustracija: MilicaM

Najnovije vesti iz sveta investicija

Izgleda da se snažan trend rasta cena kriptovaluta koji je obeležio početak 2023. godine privodi kraju nakon serije loših vesti koje su pogodile kripto tržišta. Vrednost Bitcoin-a (BTC) pala je ispod 20.000 US dolara prvi put ove godine, što znači da je vrednost najveće kriptovalute na svetu pala za više od 8% u poslednja 24 sata. 

izveštaj o inflaciji koji je premašio očekivanja podržao je ranije najave Jerome-a Powella-a iz Federalnih rezervi (Fed) koji tvrdi da centralna banka SAD ima još stvari koje treba da uradi pre nego što inflacija počne da se menja. Šira tržišta su se hvatala za slamku kako bi došla do bilo kakvih pozitivnih informacija pa najnoviji događaji predstavljaju šamar za sve bikove

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da je banka koja podržava kriptovalute, Silvergate Bank, objavila 8. marta da će proglasiti dobrovoljni bankrot i prekinuti svoje poslovanje. Iako postoji mnogo spekulacija o ovom događaju, jasno je da su pritisci koje vrše bankarski regulatori i američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) naveli banku da prestane da posluje.   

Slično tome, američko Ministarstvo pravde (DOJ) je 8. marta premestilo je 49.000 bitkoina koje je ministarstvo zaplenilo sa tamnog sveta interneta, Silk Road-a, a investitori pretpostavljaju da će se ova suma naći na tržištu.  

Prema podacima sa CoinMarketCap-a, globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 917,63 milijardi dolara, što je pad od 7,82% u odnosu na prethodni dan. U međuvremenu, ukupni obim trgovanja kriptovalutama u poslednja 24 sata iznosi 74,85 milijardi dolara, što je povećanje od 68,38% u odnosu na prethodni dan. 

Indeks Crypto Fear and Greed koji koristi šest načina merenja za procenu trenutnog raspoloženja na tržištu pokazuje da tržištima dominira strah koji potvrđuje vrednost indeksa 34. Tržišni indeksi vrednuju emocije na skali od 1 (ekstreman strah), do 100 (ekstremna pohlepa). 

this week in crypto

Indeks Crypto Fear & Greed. Izvor: Alternative 

Najnoviji rezultati ukazuju da to da postoji panika na kripto tržištima čiji je uzrok nedavna inflacija, zajedno za zatvaranjem banke Silvergate. I kao da to nije dovoljno, izgleda da se Ministarstvo pravde sprema da „istrese“ Silk Road sredstva na kripto tržišta.

Najnovije vesti sa kripto berze 

Jedan od popularnijih menadžera hedž fondova, Cathie Woods, i dalje čvrsto veruje u Coinbase i kriptovalute. Iako su deonice Coinbase pale preko 8% 9. marta, Woods je odlučila da kupi deonice druge najveće centralizovane kripto berze (CEX) u vrednosti od 17,5 miliona dolara. Nakon poslednje kupovine, 30% svih kupovina deonica Coinbase-a u 2023. godini obavila je Woods i njeni fondovi ARK i ARKW. 

Ne treba zaboraviti  da Woods i njeni fondovi ulažu u tehnološke inovacije, a sama Woods je verovatno najveći BTC bik, i tvrdi da će bitkoin doseći vrednost od  milion dolara za token u ne tako dalekoj budućnosti. 

U međuvremenu, problemi za kripto berze nastavljaju se tužbom državnog tužioca Njujorka koji tuži KuCoin. Državni tužilac navodi u tužbi da su ne samo Terra (Luna), već i Ethereum (ETH) hartije od vrednosti.  

„Ovaj postupak jedan je od prvih u kome regulator tvrdi pred sudom da je ETH, jedna od najvećih dostupnih kriptovaluta, hartija od vrednosti. U predmetu se tvrdi da ETH, baš kao i LUNA i UST, predstavlja spekulativno sredstvo koja se oslanja na napore developera trećih strana kako bi obezbedila profit vlasnicima ETH.“ 

Kripto berza sa sedištem na Sejšelima rangirana je kao peta na listi CoinGecko kripto berzi na osnovu „ocene poverenja” i kao dvanaesta u svetu na osnovu obima trgovanja u roku od 24 sata. Ako je suditi na osnovu postupka državnog tužioca Njujorka, pritisak koji američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i druge američke vladine institucije vrše na kripto biznise će se najverovatnije nastaviti i u budućnosti.

Najnovije vesti iz Web3 sveta 

Starbucksov Web3 program lojalnosti objavio je svoj prvi zvanični nepromenljivi token NFT  9. marta, uz odgovarajući naziv: „stamps” (pečati). Trenutno, program je u beta fazi, za pristup je neophodna pozivnica koja omogućava korisnicima da zarađuju pečate tako što završavaju određene aktivnosti (kvizove, kupovine u prodavnici). Ovi NFT-jevi mogu biti sačuvani ili se njima može trgovati putem Nifty Gateway-a. 

Prvi pečati su izdati u „ograničenoj seriji“ od 2.000 NFT-jeva koji prikazuju sirenu kompanije. Početna cena je 100 dolara, a korisnici su ograničeni na kupovinu samo dva pečata povezivanjem svojih MetaMask novčanika. 

Meta, bivši Facebook, takođe navodno želi da se uhvati u koštac sa fenomenom Web3. Oni rade na decentralizovanoj tekstualnoj aplikaciji pod tajnim imenom P92. Proizvod treba da bude samostalna aplikacija za deljenje najnovijih informacija u obliku teksta. Iako je aplikacija još uvek u razvoju, spekuliše se da će korisnicima omogućiti prijavu pomoću postojećih pristupnih podataka sa Instagrama (u Metinom vlasništvu). Takođe, trebalo bi da podržava protokol ActivityPub, koji podržava decentralizovana društvena medijska platforma Mastodon. 

Osmog  marta, kolekcija NFT povezana sa suosnivačem Ethereum-a, Vitalikom Buterinom, naglo je dobila na popularnosti. Kolekcija Gitcoin Presents NFT doživela je veliki skok u vrednosti nakon što je proces mintovanja završen, iako direktna veza Buterina sa kolekcijom nije zvanično uspostavljena. 

Prema podacima sa OpenSea, kolekcija je obavila trgovinu sa 7.763 ETH, što je otprilike 12 miliona US dolara vrednosti NFT-jeva na sekundarnom tržištu. Ne zaboravimo da je najniža moguća cena za token iznosila na 0.5 ETH ($770) u trenutku mintovanja tokena. 

Najnovije vesti iz sveta decentralizovanih finansija (DeFi) 

SushiSwap udružuje snage sa popularnim subredditom r/CryptoCurrency (sa preko 6 miliona članova) kako bi omogućio korisnicima pristup programu dvostrukih nagrada Onsen. Cilj je da se provajderima likvidnosti (liquidty providers- LP) obezbede  naknade za plaćanja na berzi,SUSHI i MOON nagrade. Sve u svemu, čini se da SushiSwap želi da privuče dodatnu likvidnost za token MOON. 

Protokol tender.fi, DeFi bio je hakovan. Na neki način. Izvorni (native) token TND je pao za 34% 7. marta nakon objavljivanja vesti o hakovanju. Navodno, protokol je doživeo nestandardan broj zahteva za pozajmicu, što je dovelo do obustave pozajmljivanja. Navodno, haker je uspeo da pozajmi sredstva u vrednosti od 1,59 miliona dolara tokom napada. 

Međutim, etički haker (the white hat hacker) vratio je sredstva na DeFi platformu i dobio nagradu od 62.15 ETH ($85.000). Napad se dogodio nakon što je Tender.fi ažurirao price feed kako bi prikazao podatke sa Chainlink-a. Nakon što je haker prebacio sredstva, ostavio je sledeću poruku: “Izgleda da je vaš oracle bio pogrešno konfigurisan. Kontaktirajte me da to rešimo“. 

Tender.fi je kontaktirao hakera i složio se da isplati nagradu za pronalaženje greške, nakon čega je haker vratio sredstva. 

Najnovije vesti iz tech sveta 

Korisnici Hedera mreže imali su težak dan 9. marta zbog prekida rada mreže. Iako je ovo prvi put da se tako nešto dogodilo na ovoj mreži, usledilo je nakon prekida rada na Solana mreži prošle nedelje. Na početku je rečeno da su nepravilnosti u pametnom ugovoru pokrenule pad. Nakon istrage došlo se do zaključka da je pad uzrokovan napadom tokom koga su napadači pokušavali da iskoriste servisnu šifru pametnog ugovora mreže Hedera.  

Činjenica da su developeri zaustavili Hashport most, sredstvo za prenos kradenih tokena, omogućilo im je da zaustave napad i spreče gubitke. HBAR, izvorni token Hedera mreže, u tom je trenutku već imao nižu vrednost pa je teško proceniti koliko je tačno ova situacija uticala na cenu tokena. 

Prijavi se na novosti.