ENG

Pitali smo naše stručnjake po čemu će pamtiti 2023. godinu i šta očekuju u 2024. godini

Kako je 2023. godina od skora iza nas, vreme je da sumiramo utiske i bacimo pogled na ono što nas očekuje u 2024. Razgovarali smo sa našim stručnjacima Ivanom Bogdanović, Strahinjom Mavrenskim i Draganom Reščikom, istaknutim figurama u svojim oblastima, kako bismo saznali po čemu će pamtiti proteklu godinu i šta očekuju u godini koja dolazi. Njihova razmišljanja i perspektive pružaju uvid u razvoj tehnologije, poslovne inovacije, kao i nadolazeće trendove i izazove.

Vreme Čitanja: 3 min

sta-strucnjaci-misle-o-2024-961-fi

Ilustracija: DALL-E3

WEBMIND: Ako bi morali da odgovorite po čemu pamtite 2023. godinu u poslovnom smislu šta bi to bilo?

Ivana Bogdanović: Ovu godinu ću svakako pamtiti po novim poslovnim izazovima i prilikama. Dolazak u Addiko banku za mene predstavlja osveženje, i na ličnom ali i karijernom planu. Drago mi je da sam se priključila timu koji ima jasnu viziju i želju za rastom i unapređenjem poslovanja. Dosta toga smo postigli u ovoj godini i na to smo veoma ponosni.

Ovu, 2023. godinu smo završili sa odličnim poslovnim rezultatima i krunisali je lansiranjem novog digitalnog proizvoda o kom ćemo više pričati u narednoj godini. Takođe, ponosni smo i na partnerstvo sa Košarkaškim klubom Partizan sa kojim smo započeli saradnju tokom 2023. godine, a planiramo da podržavamo njihove uspehe i u nastavku sezone. Veoma zadovoljni postignutim rezultatima spremamo se za novu godinu koja će zasigurno biti puna izazova, a ovu ispraćamo u više nego dobrom raspoloženju.

ivana-bogdanovic-961-ps1

Ivana Bogdanović, Director of Marketing and Corporate Communications Addiko Bank

WEBMIND: Sa ove distance, šta očekujete od 2024. godine?

Ivana Bogdanović: Digitalizacija bankarskih usluga i zadovoljstvo naših klijenata ostaju prioritet i u 2024. godini. Radićemo na razvoju novih usluga i unapređenju postojećih, i sa aspekta komunikacija to će biti naš glavni fokus.  Želimo da ojačamo odnos sa postojećim klijentima, ali i da upoznamo nove i pokažemo im da su doneli pravu odluku kada su za partnera odabrali Addiko banku.

Biće izazovno, ali ne bi bilo zabavno da je drugačije. Radujemo se svemu što nam dolazi i spremni smo za nove uspehe.

strahinja-mavrenski-961-ps2

Strahinja Mavrenski, genralni direktor MNA advokati

WEBMIND: Ako bi morali da odgovorite po čemu pamtite 2023. godinu u poslovnom smislu šta bi to bilo?

Strahinja Mavrenski:  Inteziviranje javne diskusije o veštačkoj inteligenciji i ponovno aktuelizovanje pitanja značaja, korišćenje i zaštite podataka, što uključuje ali se ne ograničava i na Strategiju zaštite podataka o ličnosti. Takođe, konkretni koraci nadležnih državnih organa i kompanija u oblasti radnih odnosa koji se odnose na hibridni rad, rad na daljinu i zaštite mentalnog zdravlja zaposlenih.

WEBMIND: Sa ove distance, šta očekujete od 2024. godine?

Strahinja Mavrenski: Konkretne korake u pravnom regulisanju veštačke inteligencije, novine u oblasti trgovine i elektronske trgovine i intezivnije interesovanje kompanija u oblasti zaštite i korišćenja podataka i uređivanja radno-pravnih odnosa.

dragan-rescik-961-ps3

Dragan Reščik, šef Odeljenja za HR i marketing u ProCredit banci

WEBMIND: Po čemu ćete pamtiti poslovnu 2023. godinu?

Dragan Reščik: Uzbudljiva, dinamična i uspešna godina, u svakom slučaju.

Uzbudljiva – najviše zbog uspešne saradnje sa košarkaškom zvezdom Nikolom Jokićem, koji je bio glavni akter ProCredit kampanje u 2023. Mislim da je Jokić bio pun pogodak – zaista PRO iskustvo za sve nas koji smo bili direktno uključeni u realizaciju kampanje.

Za mene je ova godina bila i dinamična zbog brojnih HR projekata koje smo pokrenuli u sklopu dodatnih beneficija za naše zaposlene. Jedan od njih je mogućnost timskog rada iz prelepe vile na Kipru. Četrdeset kolega je tokom oktobra boravilo na Kipru, gde su radili, družili se, ali i uživali u moru i suncu. Značajan benefit koji smo uveli za zaposlene je i veći broj dana godišnjeg odmora, pa tako kolege koje imaju 20 godina staža imaju čak 30 dana odmora.

A što se uspeha tiče, onih konkretnih, koji se izražavaju brojkama, 2023. je definitivno bila naša godina. ProCredit, kao banka kojoj štediše tradicionalno najviše veruju, i ove godine je oborila rekord – ostvarili smo fantastične rezultate u segmentu štednje.

WEBMIND: Sa ove distance, šta očekujete od 2024. godine?

Dragan Reščik: Očekujem da sa entuzijazmom uđemo u nove poslovne izazove. Jedan od njih je da ProCredit banka, osim po štednji, bude prepoznata i kao banka koja je odličan izbor za stanovništvo, puna razumevanja za sve njihove potrebe, konkurentna sa ponudama, dostupna, brza i efikasna u realizaciji kredita i ostalih proizvoda. Do ovog cilja ćemo stići zajednički, jer svačiji doprinos se računa. Ostvarenje ciljeva je uvek timska kategorija.

Dok se 2023. godina spušta zavesa, ostavljajući za sobom godinu punu tehnološkog napretka, inovacija i promena u poslovanju, naši stručnjaci su nam pružili vredne uvide u to šta možemo očekivati u 2024. Od pravnog regulisanja veštačke inteligencije do novih poslovnih izazova i prilika, jasno je da nas čeka uzbudljiva godina. Kako se tehnologija i tržište neprestano razvijaju, važno je ostati informisan, prilagodljiv i spreman za ono što dolazi. Sa takvim stavom i predanošću, možemo se radovati novim dostignućima i uspesima u godini koja je pred nama.

Za stare gamere Wand, za poslovnu zajednicu direktor WebMind. Front-end developer, web3 entuzijasta i preduzetnik koji je skoro deceniju u digitalnom marketingu.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.