ENG

Da li se zlatno doba društvenih mreža i povezanosti završava?

Doba kada su društvene mreže bile novina i obećavale izgradnju zajednica i digitalnu korespondenciju bližu idealu virtualnog sveta se završava. Prva generacija korisnika društvenih mreža, milenijalci između 27 i 42 godine, sve više osećaju da je "žurka" gotova. Twitter, sada preimenovan u X, gubi svoj šarm, Instagram je preplavljen reklamama i influenserima, a TikTok, koji je nekada delovao kao sjajnija alternativa YouTube-u, sve više liči na tržni centar prepun jeftinih kopija proizvoda, gde se više ceni hajp nego trajni uticaj.

Vreme Čitanja: 2 min

mreze-su-gotove-851-fi

Ilustracija: DALL-E3

Uticaj Twittera i njegov pad

Twitter nikada nije nedostajalo uticaja, što je vidljivo po žurbi u Silikonskoj dolini da popuni prazninu koju njegov pad ostavlja. Twitter je bio avenija pokreta Black Lives Matter, megafon za svakodnevne korisnike, i kroz talas istorijskih i uznemirujućih izbora u SAD-u, transformisao je kulturu u događaj u kojem se neprestano učestvuje. Međutim, od kada je Elon Musk preuzeo kontrolu nad Twitterom, platforma je izgubila ono što ju je činilo jedinstvenom.

Promena paradigme društvenih mreža

Ako je ranije obećanje društvenih mreža bilo da društvo približi virtualnom idealu, najnovija promena u načinu korišćenja platformi je izgubila smisao. Erozija korisničkog iskustva na Facebooku i Instagramu, sa slojevitim pretplatama, širenjem govora mržnje i dezinformacija, prodajom privatnosti kao luksuza, i pretnjom generativne AI, označava oštar preokret u vrednosti socijalnog veba. Društveni mediji danas su manje vođeni stvarnom socijalnom povezanošću, a više “izgledom socijalne povezanosti”.

Prva generacija korisnika društvenih mreža suočava se sa izazovom pronalaženja novog prostora za socijalizaciju na način na koji su navikli. Njihovo iskustvo i očekivanja su se promenila, a društvene mreže su se razvile u pravcu koji više ne odgovara njihovim potrebama. Ovo predstavlja kraj jedne ere i možda početak nove, gde će se morati pronaći novi načini za održavanje veza i zajednica u digitalnom svetu.

Kraj epohe društvenih mreža: Kako se korisnici u Srbiji i regionu prilagođavaju novoj realnosti

Društvene mreže su nekada bile simbol slobode izražavanja i otvorenih vrata ka globalnom povezivanju. Međutim, kako se zlatno doba povezanosti bliži svom zalasku, korisnici u Srbiji i regionu suočavaju se sa novim izazovima i prilikama. Istražujemo kako se promene u globalnom pejzažu društvenih mreža odražavaju na lokalnom nivou i koje alternative se nude.

Od globalnog ka lokalnom: Preokret u korišćenju društvenih mreža

Kako se velike platforme poput Twittera i Facebooka bore sa problemima privatnosti, dezinformacija i komercijalizacije, korisnici u Srbiji traže nove načine za očuvanje svojih digitalnih zajednica. Lokalne društvene mreže i aplikacije poput Viber zajednica dobijaju na popularnosti, nudeći priliku za stvaranje zatvorenijih i fokusiranijih grupa koje odražavaju stvarne potrebe i interese korisnika.

Izazovi privatnosti i autentičnosti

Dok globalne platforme nastavljaju da razvijaju algoritme koji favorizuju komercijalni sadržaj, korisnici u Srbiji i regionu postaju sve svesniji važnosti očuvanja privatnosti i autentičnosti u digitalnom prostoru. Diskusije o digitalnim pravima i transparentnosti postaju sve prisutnije, a korisnici traže platforme koje će poštovati njihovu privatnost i omogućiti im da ostanu verni sebi.

Alternativne platforme i budućnost društvenih mreža

Suočeni sa promenama na globalnim platformama, korisnici u Srbiji istražuju alternativne opcije poput Mastodona ili lokalnih foruma koji nude veću kontrolu nad sadržajem i interakcijama. Ove platforme možda ne mogu da se takmiče sa velikim igračima po broju korisnika, ali nude novu vrednost – intimitet i specifičnost zajednice.

Prilagođavanje novoj digitalnoj stvarnosti

Kako se prva generacija korisnika društvenih mreža suočava sa novim digitalnim pejzažom, jasno je da je potrebna prilagodba. U Srbiji i regionu, ovo može značiti okretanje ka lokalnim platformama koje nude veću transparentnost i poštovanje korisničkog prostora. Dok se globalne platforme bore sa svojim identitetom, lokalne zajednice imaju priliku da definišu svoju budućnost u digitalnom svetu.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.