Može li hajp oko Shibariuma spasiti SHIB? 

Iako 2022. godina nije bila najbolja za kriptovalute, neki tokeni će više profitirati od drugih, uprkos medveđem tržištu. Jedan takav token je Shiba Inu (SHIB), čija je trenutna vrednost daleko od vrhunca u oktobru 2022. godine. Sada se priprema za novi apgrejd koji bi ga trebao učiniti popularnijim među kripto investitorima. Ne treba zaboraviti da je ovaj token trenutno 15-ti prema tržišnoj kapitalizaciji.
Ali šta je SHIB i kako je tako naglo postao tako popularan? Da li vredi ulagati u njega? Da li će imati svoju upotrebu i da li je hajp oko njega održiv? Saznaćemo u nastavku!

Vreme Čitanja: 4 min

shibarium-206-fi

Ilustracija: Milica Mijajlovic

SHIB počeci 

Token je nastao u avgustu 2020. godine od strane anonimnog pojednica ili grupe koja se zove Ryoshi. Činilo se da Ryoshi sledi primer Bitcoin-a (BTC) i Satoshi Nakamoto-a, takođe anonimnog pojedinca. SHIB je alternativni koin tj. altkoin Dodgecoin-a (DOGE) koji je altkoin BTC-a. Maskota ovog tokena je japanska rasa pasa, šiba inu, što mu je pomoglo da postane popularan kao mim, što delimično objašnjava ogromnu popularnost u svetu kriptovaluta. 

Ali, šta je zapravo SHIB? U suštini, to je decentralizovani token koji je izgradila zajednica, pokrenut na Ethereum blockchain mreži, koji je trebalo da „ubije DOGE”. Koin koji će nadmašiti popularnost koina DOGE služi istoj svrsi, i ima naprednije kapacitete. SHIB je ERC-20 token kreiran u Shiba Inu ekosistemu, mestu gde se svi ljubitelji pasa šiba inu mogu okupiti, razgovarati o uzgoju pasa i svemu ostalom. 

Sam ekosistem je open-source, sa mogućnošću izgradnje decentralizovanih aplikacija (dApps), zajedno sa stvaranjem pametnih ugovora na Ethereum blockchainu. Osim toga, SHIB se koristi kao sredstvo kupovine unutar ekosistema. 

Uvod u tokene Shiba 

SHIB nije jedini token u Shiba Inu ekosistemu. Postoje ukupno četiri tokena za koja treba da znate 

• SHIB je prvi i centralni token u ekosistemu, namenjen za plaćanje, pri čemu je uvedena funkcija spaljivanja (pročitajte više o tome u odeljku „razvoj događaja“) 

• BONE je korisnički (utility) token za decentralizovanu finansijsku (DeFi) platformu ShibaSwap; takođe je token za upravljanje (governance) i koristiće se kao gas za novo Shibarium ažuriranje. 

• LEASH je token koji će se koristiti za inovacije i rani početak novog projekta (poput SHIB YARD NFT-jeva) 

• TREAT je nagradni token za vlasnike SHIBA. 

Razvoj događaja 

U januaru 2023. godine, SHIB  tim najavio je nadolazeće predstavljanje layer-2 mreže izgrađene na Ethereumu, nazvane Shibarium. Cilj nadogradnje je smanjenje troškova i povećanje brzine transakcija iako nije otkriven tačan broj transakcija u sekundi. Osim toga, nije saopšten datum zvaničnog predstavljanja javnosti, jer developeri žele da pravilno razviju layer-2 mrežu bez žurbe. 

Shibarium će biti Delegated Proof-of-Stake (DPoS) layer-2 blockchain kojim će upravljati i koji će obezbeđivati validatori i delegatori koji će stejkovati svoje tokene i zarađivati na tome. Kao rezultat stejkovanja, validatori i delegatori će primiti BONE token, upravljački token za decentralizovanu berzu ShibaSwap. Takođe će dobiti i TREAT token. 

Najvažnije vesti u vezi sa Shibariumom odnose se na zamenu Burn Portala, mehanizma spaljivanja koji podstiče korisnike da spale (unište) svoje tokene. Ipak, nije bilo obavezno, već dobrovoljno. Nakon zvaničnog pokretanja Shibariuma, sve transakcije na mreži će zahtevati određenu količinu tokena SHIB koju treba spaliti, čime će se izvršiti antiinflacioni pritisak na token, što SHIB zajednica već dugo traži. Najava SHIB tima opisala je novu funkcionalnost u nekoliko reči: 

„Primenom ove funkcionalnosti, spaljivanje  $SHIB tokena po transakciji odraziće se na ukupnu ponudu tokena za koju se nadamo da će imati značajan uticaj na obim ponude tokena SHIB u cirkulaciji .“ 

U međuvremenu, pristalice tokena još uvek čekaju integraciju ShibaSwap-a na mainnet, što će poboljšati fondove likvidnosti (Liquidity Pools) za regularne i stabilne parove. 

SHIB tim je 26. februara objavio na Tviteru da su počeli da prihvataju prijave (intake forms) za Shibarium. Ova nadogradnja je imala za cilj da omogući developerima da pronađu najbolje projekte i da pomognu jedni drugima u stvaranju novih projekata. 

Imajući u vidu sve vesti koje se tiču Shiba Inu, kako je na njih reagovala cena tokena? 

Kretanje cena Shiba Inu 

Iako je SHIB imao solidnu 2023. godinu, sa rastom od 32% do današnjeg datuma (year-to-date-YTD), u proteklih sedam dana pao je za 13,53%. Objava vezana za Shibarium pomogla je da se pokrene oporavak. Međutim, nelagoda na širim tržištima kriptovaluta koju su izazvale američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC), takođe su uticale na SHIB. 

shibarium-206-ps1

SHIB cena YTD. Izvor: CoinMarketCap 

Pored toga, pad cene SHIB-e počeo je 27. februara, kada je Lookonchain objavio tvit da je jedna adresa prebacila 182 milijardi SHIB tokena na Crypto.com i Gemini. Vrednost je tada bila oko 2,3 miliona dolara, verovatno sa namerom da se prodaju tokeni. Obično, kada se dese tako veliki transferi, vidimo pritisak na smanjenje cene tokena SHIB. 

Da li će hajp oko Shibariuma povećati cenu tokena SHIB?  

Analiza on-chain metrike za SHIB ukazuje na potencijalno pozitivno kretanje cene SHIB u bliskoj budućnosti. Naime, prema CryptoQuant-u, rezerve SHIB-e na berzama su se smanjivale, što ukazuje na manji prodajni pritisak. Zatim, povećao se broj aktivnih adresa, što sugeriše da se mreža stalno razvija. Priliv sa SHIB berze se značajno povećao, na osnovu dostupnih podataka za februar, zahvaljujući podacima Santiment-a koji predviđaju pad cene. 

shibarium-206-ps2

Podaci o prilivima sa SHIB berze do februara 2023. Izvor: Santiment 

Uprkos svim podacima koji pokazuju ili pozitivno ili negativno kretanje cene, opšti stav o budućnosti tokena SHIB u kripto zajednici je pozitivan. Činjenica da se pripremaju nove nadogradnje koje će omogućiti izgradnju više dApp-ova čini budućnost ovog koina mnogo svetlijom. 

U meta-univerzumu 

Prema developerima, očekivani korak napred tokena SHIB je ulazak u meta-univerzum. Veruje se da će SHIB u meta-univerzumu pružiti nezaboravno imerzivno iskustvo koje će korisnicima omogućiti da istražuju, uče i stupaju u interakciju sa celim ekosistemom na nove i uzbudljive načine. Epicentri aktivnosti zvaće se habovi (HUB) i biće ih 11, prema početnim planovima. Svaki hab će nuditi posebne atrakcije koje se mogu doživeti samo u centru. Nagrade za učešće u tim aktivnostima uključivaće pasivni prihod, in-game resurse i mogućnost posedovanja vlastitog prostora u meta-univerzumu SHIB-e. 

Navodno će sva četiri tokena u ekosistemu imati neku ulogu u celokupnom iskustvu meta-univerzuma ali će se postupno uvoditi. 

Zaključak  

Iako je počeo kao mim koin koja je trebalo da preuzme poziciju „alfa mim“ koina DOGE, token SHIB kao da dobija novi život. Sa Shibarium ažuriranjem, ovaj token kao da polako gubi status mima i polako postaje uzbudljiv kripto projekat koji je koristan za svoje vlasnike. 

Za one koji traže projekat koji nudi antinflacijsku tokenomiku, meta-univerzum, dApp-ove i pametne ugovore, posvećenu DeFi platformu i mnogo više, čini se da je SHIB najbolja opcija. Međutim, s obzirom da je ulaganje u kriptovalute visoko spekulativno, preporučujemo vam da napravite vlastita istraživanja. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.